Seobe Roma kretanja i migracija:

Stranica 1/2 1, 2  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 1:08 am

Seobe Roma istorijski oskudno dokumentovana kretanja i migracije:

Istoriski izvori koji konkretno govore o poreklu i početku seobe Roma veoma su oskudni. Sve do danas kruže različite hipoteze, izkonstuisane priče i "legende" o postojanju romskog naroda kao i, o, samim, konkretnim razlozima za pokretanja njihove deseto-vekovne seobe, dokumentovane migracionim kretanjem, kroz vekovne epohe proteklog milenijuma u periodu od 1001 god. i sve do današnjih dana!
Prva i do danas jedina pouzdana tvrdnja zvanično PISANOG ISTORISKOG DOKUMENTA o nastajanju reči Cigan za pripadnike “odredjene” skupine ljudi, dolazi iz 1068. godine. Tada, je gruzijski monah sv. Georg Antonski, iz manastira Iviron (Grčka) svom življu, "pismeno" izveštavao, ... kako je na goru Atos u periodu od 1001-1026. godine stigla ogromna skupina “Athiganosa” = CIGANA = NEDODIRLJIVIH.
Sama rec Athigatos tj. Acinkan na grčkom bi značila “nedodirljiv”. Razine inače te reči, se u osnovi koristila kasnije, deseto-vekovno, tokom proteklog milenijuma,  isključivo kao "zvaničan" Gadžovanski navodno pogrdan naziv za “taj” nomadski-narod koji se susretao vekovima po Evropi i skoro po celom ostatku sveta na zemaljskoj kugli PLANETI sve do današnjih dana.


The Athinganoi or Athingani, Ancient Greek: Ἀθίγγανοι, plurar of Athinganos ( Ἀθίγγανος), were a 9th-century sect of Monarchians located in Phrygia, founded by Theodotus the banker.
Another quite distinct sect or party is refuted by Marcus Eremita, who seems to have been a disciple of St. John Chrysostom. His book Eis ton Melchisedek, or according to Photius "Against the Melchisedekites", speaks of these new teachers as making Melchisedech an incarnation of the Logos (divine Word). They were anathematized by the bishops, but would not cease to preach. They seem to have been otherwise orthodox. St. Jerome  refutes an anonymous work which identified Melchisedech with the Holy Ghost. About AD 600, Timotheus, Presbyter of Constantinople, in his book De receptione Haereticorum adds at the end of his list of heretics who need rebaptism the Melchisedechians, "now called Athingani" (Untouchables). They live in Phrygia, and are neither Hebrews nor Gentiles. They keep the Sabbath, but are not circumcised. They will not touch any man. If food is offered to them, they ask for it to be placed on the ground; then they come and take it. They give to others with the same precautions.
It is uncertain whether the sect survived beyond the 9th century. They were probably scattered across Anatolia and the Balkans following the destruction of the Paulician capital Tephrike in the 870s.
]The etymology of the word is not certain but a common cited one is that it's Greek, its meaning is "(the) untouchables" and is derived from a privative alpha prefix and the verb thingano, id est to touch.
The name athinganoi, later variant form of which is atsinganoi, came to be associated with the Romani people who first appeared in the Byzantine empire at the time and is the root word for "zigeuner" "tzigan" "tigan" "zingari" derogatory words use to describe members of the Romani people. It is still not clear if the athinganoi who were present in the 5th century in Europe were the Romani people of today.GURBETÇİ = исељеник https://translate.google.de/?hl=de&tab=wT#tr/sr/gurbet%C3%A7
Athinganoi ili Athingani, starogrčki: Ἀθίγγανοι, plurar od Athinganos (Ἀθίγγανος), je bio naziv i ime u 9. veku Monašku sektu koja se prvovremeno nalazila u Frigiji, tkzv. "maloj Aziji" ili danasnji zaliv Bosforus Turska osnovao antiseministički puritanac Theodotus koji je bio u to vreme veoma poznati i najbogatiji bankar, jedan od prvih osnivaca bankovnog sistema u svetu, ... sto je posle skoro 800 stotina godina nasledio i usavrsio Benjamin Franklin, ( 1706 -1790) Philadelphia, takodje romskog porekla koji je rodjen kao 15-naesto dete u svojoj jos mnogobrojnijoj porodici, ... inace po opredeljenju bio je izmedju ostalog takodje puritanac moralno strog čovjek, koji odbacuje obična zadovoljstva (majka mu je bila veom plodna rodna i jaka genetski veoma rezistentna zena Ashkalyskog porekla direktno iz Aškalijskog BENJAMIN PLEMENA koja je toj porodici CILJANO sluzila po zahtevu veoma takodje bogatog ILUMINATSKOG svestenika, Benjaminovog oca samo za rasplod, ... koji ju je ciljano i namenski oženio posle bezplodnog braka sa prvom ženom koja je bila jalova) Konkretno u vezi sa tim (mada zvuči neverovatno ali je ipak istinito) Benjamin Franklin je čovek, čija se slika u znak zahvalnosti nalazi na američkoj novčanici od 100$ Dolara... što ima najkonkretnije i te kako veze sa večito vladajućim (današnjim tajnim) svetskim ILUMINATSKIM poretkom i Theodotus-om

Medjutim još jedna posve različita zaverenicka sekta ili stranka vezana za konfuznu/zbunjujucu vecitu ENIGMU imena i starogrčkog naziva "Athinganoi ili Athingani, stvara ociglednu nevericu jer sto mnogi ISTORICARI i danasnji "kvazi" ROMOLOZI smicu sa uma je cinjenica da se pravilno i korektno glavni grad Grcke Athina, ... pise neizostavno sa "h" Athina, ... kao i Apotheka, ... i sl. reci koje dolaze sa dih drevnih grckih prostora primer: "thema" sto je jako i mnogo vazno, ... obzirom da je "plural"/mnozina od Athin = ganoji vrlo je ocito i jasno da se eventualno pri korisnjenu tog (pogrdnog ciganskog naziva) mislilo na AT(h)INJANE / Ἀθίγγανοι zbog nihove komicne i jedinstvene za europske pojmove ne prilagodjene ("hijeroglifskog karaktera") ABECEDE ciju fonetsku slovnu oznaku "θ"=(t) i danas neki nasi ROMI "pametnjakovici" koji jos pisu i izdaju romske RECNIKE ocigledno iz komercijalnih razloga i istih pobuda i zelja "da zgrnu lovu na brzaka" kao da nam nije dosta zbunjujuce konfuznosti, pokusavaju da nam podmetnu "kamen spoticanja" kao i mnogi drugi koji su to radili i pokusavali tokom nase milenijumske migracije, zloupotrebljavajuci nasu vekovnu neprosvecenost i nepismenost, smatrajuci se pri tom tako !znacajno" kao da su u najmanju ruku otkrili TOPLU VODU i to u BO(j)LERU od Ravela hahhaha ...

A radilo se konkretno u dalekoj proslosti o zaverenickom pobijeniku koji se zvao: Marcus Eremita, koji izgleda kao da je bio učenik samog svetog Ivana Zlatoustog. Njegova knjiga "Eis tonu Melchisedek", ili prema Photius-u "Against the Melchisedekites", govori o ovim novim učiteljima kao što Melchisedech utelovljenje/celivanje Logosa (Božja riječ). Oni su ( u stvari) anathematioidni biskupi, ali ne bi prestajali propovedati (laz i ne/ISTINU. Oni su, (navodno) čini se inače ortodoksni pravoverci... (kao i pojedini danasnji koji zamlaciju i foliraju sopstveni narod i romsku naciju ... u toj skrivenoj od ociju javnosti tajnovitoj knjizi vekovima). Jeronim opovrgava anonimni rad koji je identificirao Melchisedech (navodno) "Duhom Svetim". (Takodje) Timotej &. Presbyte-r Konstantinopoljac, u svojoj knjizi "De receptione Haereticorum" dodaje na kraju svog popisa jeretika (bezboznika) koji trebaju preobrazaj jer Melchisedechians, se sada zove "Athingani" (Untouchables/NE/DODIRLJIVI). Oni žive u Frigiji, a nisu ni Židovi ni Pagani. Oni drže (svetkuju) subotu, ali nisu obrezani. Oni neće "dirati" (DODIRIVATI / SKRNAVITI) bilo kojeg čovjeka. Ako im se nudi hrana, (POPUT DANASNJIH BUDISTA) ... oni ("ljubazno" / uctivo) pitaju za "odobrenje" da se nadju na terenu /zemljistu, a onda bi došli (coporativno) i zauzeli bi ga. Oni "Athingani" (Untouchables/NE/DODIRLJIVI) daju drugima sa istim merama opreza, (kao i sto uzimaju)
Neizvesno je bilo hoće li sekta preživjet u tom 9-tom veku. Zato su se vjerojatno raspršili sirom Turske Anatolije i na Balkanu, nakon uništenja grada Paulician Tephrike u 870s. I sele se masovno u zbegovima na goru Atos u Brcku gde osnivaju manastir "Iviron" gde cemo se "mi" CIGANI zvanicno PRVI put pojaviti nekih 130 do 150 godina nakon tog perioda ... (sto tako u masovnim zbegovima "trbuhom za kruhom" trazeci UTOCISTE ... (citaj moderno Asyl/AZIL) o cemu dalje: Istoriski izvori koji konkretno govore o poreklu i početku seobe Roma iako su veoma oskudni. Sve do danas kruže različite hipoteze, iskonstuisane priče i "legende" o postojanju romskog naroda kao i, o, samim, konkretnim razlozima za pokretanja njihove deseto-vekovne seobe, dokumentovane migracionim kretanjem, kroz vekovne epohe proteklog milenijuma u periodu od 1001 god. i sve do današnjih dana! Kada ... nas je onaj "prokletnik" Mahmud Gazni isterao iz nase PRADOMOVINE Indije i podelio u dve grupe da bezimo glavom bez obzira pred njegovim ratnickim krvavim najezdama i bezocnom silovanju nasih zena, majki i sestara, ... i osvajackim gramzivim pohodima, i tako! Jedna (nasa romska velika grupa/skupina) bezi, ... da spase goli zivot, .. preko Afganistana = Gl. grad KABUL odlazi na područje Turkestana i Turkmenije sve do Kaspijskog jezera. Nakon upada Mahmuda Gaznija u severnu Indiju(1001-1026. god.), pridružili su se toj skupini i preostali Romi iz Indije. Ali medjutim, ponovo se razilaze. Manji deo krenuo je preko Azerbejdžana u Gruziju i dalje prema Kavkazu, a drugi veci deo, prema Armeniji i Turskoj.
Druga je skupina iz pustinje Tar krenula prema srednjoj Aziji. U (danasnjoj) Siriji Gl. gard Damask se i ta grana razdvojila. Jedni su otišli prema Turskoj, a drugi uz obalu Sredozemnog mora i stižu do Egipta Gl.grad Kairo i Gibraltara.
Na područje tadašnjeg Balkana, utvrdjeno je, da najveća skupina Roma dolazi znatno pre Turaka, bežeći naime pred njima i njihovom "velikom" tadašnjem OSMANLIJSKIM CARSTVOM, ... iz Male Azije. t.j. Frigije ili danasnji zaliv Bosforus u Turskoj
Prva i do danas jedina pouzdana tvrdnja zvanično PISANOG ISTORISKOG DOKUMENTA o nastajanju reči Cigan za pripadnike “odredjene” skupine ljudi, dolazi iz 1068. godine. Tada, je Gruzijski (danas ruska drzava Gorgia) monah sv. Georg Antonski, iz manastira Iviron (Grčka) svom življu, "pismeno" izveštavao, ... kako je na goru Atos u periodu od 1001-1026. godine stigla ogromna skupina “Athiganosa” = CIGANA = NEDODIRLJIVIH.
Sama rec Athiganos tj. Acinkan na grčkom bi značila “nedodirljiv”. Razine inače te reči, (bez obzira sto je plural/mnozina Athi(n)ganos se u osnovi koristila kasnije, deseto-vekovno, tokom proteklog milenijuma, isključivo kao "zvaničan" Gadžovanski navodno pogrdan naziv za “taj” nomadski-narod koji se susretao vekovima po Evropi i skoro po celom ostatku sveta na zemaljskoj kugli PLANETI sve do današnjih dana. MEDJUTIM SAMO JE REC IPAK O MONASKOJ SEKTI KOJA JE SEBE NAZIVALA U SMISLU NEBESKOG BOZANSTVA “Athiganos” = NEDODIRLJIVI. KAKO SMO MI SEBE TAKODJE SMATRALI NA IZVESTAN NACIN I TO IZ OPIPLJIVO OPRAVDANO DOKUMENTOVANIH RAZLOGA ZA "NEBESKI NAROD" U TOM SMISLU NEPRIKOSNOVEN, NE-DODIRLJIV; NE POVREDLJIV JER POSTOJE INDICIJE EVENTUALNI NAGOVESTAJI DA POTICEMO SA CIGNUSA I DA SMO SAMI SEBE SHODNO TOME NAZIVALI TAKO SRODNO NASOJ EVENTUALNOJ PRA-PRA-PRA POSTOJBINI, A NIKAKO KAKO NAM JE PRILEPLJEN EPITET DA SMO CIGANI U SMISLU NE DODIRLJIVI I NE TREBA NAS DODIRIVATI JER SMO PRLJAVI, i SLICNE GLUPOSTI

Etimologija rieči nije sigurno ista, ali zajednički navod jedne je jedine Grčke reci, njeno je značenje "(Athinganoi ili Athingani) - nedodirljivi", a potječe iz privativnog alfa prefiksa i glagola thingano = ne-dodir ( u odricnom obliku istoimenog grckog glagola)
Naziv athinganoi, i kasnije varijante oblika koji je, usledio došavš da bude (usko) povezan s Romima koji su se (kao sto je gore objasnjeno) prvi put pojavili u Vizantskom dobu carstva u vreme gde je koren te reči za "CIGANI" pogrdnog navodno znacenja rieči koristiti za opisivanje pripadnika romske nacionalnosti ljudi. To još uvijek nije jasno je li "athinganoi" koji su bili prisutni jos u 5. veku u Europi bile su (CYGNUSI) romski narod ko danas.
"Cygnusi" Lyra(nci) su sa Cygnusa doneli: (seme) PALME, ... muzicki instrumenat: LYRA/HARFA ili CITRA kao i Citratzyklus Zitratzyklus, Zitronensäurezyklus poznatije takodje i kao formulu, ili ciklus trikarboksilnih kiselina (TCA ciklus za potrebe genetske humanoidne manipulacije i pretvaranje Australopithecus-a afarensis, u HIBRIDNO humanoidnog Homo sapiensa posto je Darwinova teorija evolucije obicna lakrdija, koju su ciljano stvorili, prvom cetvrtinom 18-naestog veka, ... ILUMINATSKE vladajuce rase danasnjeg svetskog poredka ) i tkzv. (farbu crnu) KNA http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Cygnus_constellation_map.png

Navode se naime više hipotetičkih primra, utemeljenih pretežno na intelektualnom radu pojedinih svetskih istraživača, istoričara, etnologa, lingvista, kao i hroničarskih zapisa tih dokumentovano arhivskih podataka.
Spisi iz Nemačke, objavljeni 1982.godine govore o vršenju genocida nad Romima, a na temelju dosada objavljenih nacističkih podataka o proučavanju anatomije Roma pod komandom šefa SS-a Heinrichom Himmlerom, izdvajanjem dovode do fascinirajuićh informativnih zaključaka, za širu javnost. U sklopu sa ostalom genetskom gradjom, obelodanjen je zvaničan zakljucak da su ustvari Romi narod poreklom sa Tibeta i da im je anatomija genetske gradje najsličnija anatomiji arijevaca (nemaca) i da uglavnom manje ili više svi Romi poseduju "čistu" krvnu grupu ABO Rh+poz. i da je to izmedju ostalog i jedan od značajnijih i veoma bitnijih razloga zašto je zapravo Hitlerov čuveni i zloglasni Dr. Mengele, dugogodišnjim experimentalnim istraživanjem, tada još nauke o GENETICI u povoju, želeo "pošto poto" da pronikne i otkrije "tajnu" ROMSKE PRIRODNE ODBRAMBENE REZISTENTNOSTI ORGANIZMA t.j. prirodnog odbrambeno zdravstvenog IMUNO-sistema u čovecijem organizmu. Kojeg inače Romi selektivno poseduju sasvim PRIRODNO "od Boga obdareno" i to u svim oblicima i vatijantama, veoma stabilnog i vrlo jakog  INTEZITETA u svom organizmu, u odnosu na skoro sve ostale nacije i narodnosti u celom svetu. Sto je Hitler znajuci za tu "čarobnu formulu" perfidno, zlupotrebom genetske manipulacije hteo da upotrebi za maximalno-ojačavanje i stvaranje svoje new-"perfektne" rezistent-arijevske rase i nacije. Nažalost kao što je opšte poznata stvar, na veliku sreću to mu nije uspelo. Ali nažalost ipak je ogroman gubitak Romskog napaćenog naroda koji je zbog te Hitlerove suludo-experimentalno genetske fix-ideje stradao kao nacionalna žrtva 2.gog svetskog rata u mnogobrojnim  nemačko-nacistčikim koncentracionim logorima i podneo ogroromne žrtve skoro u istim razmerama i obimu kao i Jevrejski narod, od oko Ca. 500.000 pola miliona Roma žrtava, u periodu od 1941 do 1945 god. našlo je bezsmislenu smrt u mnogobrojnim Hitlerovim zloglasnim logorima i KREMATORIJUMIMA  O, tome, kada i kako su Romi NOVE ERE znači vremenski period pre 1.500 - 2.000 god.(predprošli milenijum) napustili Tibet i preselili se u područje današnjeg Khorosan-a (Indija), nema čvrstih i opipljivih  podataka. Pretpostavlja se uglavnom da su živeli na navedenom TIBETANSKOM području nekoliko stoleća, t.j. sve do 5. stoleća (500-stote god. NOVE ERE) , kada pred najezdom ogromnom  Huna inace današnjih Madjara (čuveni istoriski ratnik-vojskovodja i osvajač "Bič božiji ATILA"  napuštaju Indiju i preko Radžastanske pustinje Tar stižu u današnji grad Karači u Pakistanu, gdje se dele u dve skupine ...
Pustinja Tar se nalazi na zapadu Radžastana. Jedna je od najstarijih pustinja kao i planina sveta Aravali koja se takodje tu nalazi. Istočni Radžastan ima dva egzotična rezervata za divlje životinje, tigrove, kao i nacionalni park Keoladeo, koji je čuven po pticama. Radžastan je savezna država Indije sa površinom od 342.236 km² i 56.473.122 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Najveća je država u Indiji po površini. Granici sa Pakistanom na zapadu, Gudžaratom na jugozapadu, Madja Pradešom na jugoistoku, Utar Pradešom i Harajanom na severoistoku i Pendžabom na severu. Glavni grad je Džajpur.

... Jedna preko Afganistana = Gl. grad KABUL odlazi na područje Turkestana i Turkmenije sve do Kaspijskog jezera. Nakon upada Mahmuda Gaznija u severnu Indiju(1001-1026. god.), pridružili su se toj skupini i preostali Romi iz Indije. Ali medjutim, ponovo se razilaze. Manji deo krenuo je preko Azerbejdžana u Gruziju i dalje prema Kavkazu, a drugi veci deo, prema Armeniji i Turskoj.

Druga je skupina iz pustinje Tar krenula prema srednjoj Aziji. U Siriji Gl. gard Damask se i ta grana razdvojila. Jedni su otišli prema Turskoj, a drugi uz obalu Sredozemnog mora i stižu do Egipta Gl.grad Kairo i Gibraltara.
Na područje tadašnjeg Balkana, utvrdjeno je, da najveća skupina Roma dolazi znatno pre Turaka, bežeći naime pred njima i njihovom "velikom" tadašnjem OSMANLIJSKIM CARSTVOM, ...  iz Male Azije.

Na dugim putovanjima došlo je silom egzistencijalnih prilika do mešanja Roma s ostalim nomadskim skupinama naroda i narodnosti što je dovelo do toga da danas Romi broje impozantno oko 60 razlicitih skupina plemena grupa i grupacija. Najbrojniju skupinu čine navodno, AKO JE ZA VEROVATI  Romi-Lovari (verovatno zbog "improvizovane" deklaracije opredelenja GURBETI) 13.000.000 miliona od ukupno 15.000.000 miliona Roma, koliko ih živi predpostavlja se danas u EUROPI (izvještaj Internacionalne Unije Roma, Prag 2000. godine).

Treći pravac kretanja Roma pratio je turske horde i njihova osvajanja. Ti Romi (Horahaja Arlije, Gopti, Aškalije, kovači, mečkari = tek kasnije će u Rumuniji dobiti naziv URSARI itd.) Nametnute muslimanske vere smatrani su prezrenim sinovima sotone jer su navodno njihovi predci iskovali eksere za pribijanje Isusa na krst. Oni su dolaskom Turaka na Balkan osetili jači duh liberalizma i tolerancije koji su Turci pokazivali prema svim onim "narodima i narodnostima" kao simboličnu "naklonost" u pogledu "privilegija" koji su primorane tadašnje "plemenske zajednice" preuzimale! Naime, konkretno! Njihovu TURSKU nametnutu muslimansku veru i istovremeno priznavali  nacionalnu vlast. Što je Romima podrazumeva se tada kao "povlastica" veoma imponovalo naravno i protiv svoje volje! Ipak "turska-privilegovanost" pogodovala im je znatno, vrlo i veoma, prvenstveno iz objektivnih kao i subjektivnih razloga. U, prvoj liniji i pre svega, čisto radi njihove lične i bezbedne nomadske egzistencije, kao i zbog etnicki-moralnog i životnog opstanka, t.j. preživljavanja radi!.

Kretali su se, ... naseljavali ili ostajali živeti i danas u sredinama tih zemalja koje su u svojim bestijalnim ratničkim osvajanjima, porobljavali Turci. Ili su neretko radi još veće "bezbednosti"  pak nastavljali svoja "KARAVAN-ČERGARSKO-NOMADSKA" putovanja usporedo i direktno sa osvajackom TURSKOM vojskom velikog tadašnjeg OSMANLIJSKOG CARSTVA CARA MURATA u kojoj su obavljali sporedne poslove vrsnih kovača "TAMALA" ili oružara, kao i sve ostale sporedne poslove i delatnosti pri velikoj turskoj konjickoj ergeli, ... i sl. u tom pravcu, uključujuci pri tom i sva ženska zanimanja "pralje" vezilje, ... služavke, ... izmećarke, gatare i tako dalje, ...  (Samuel Ellazar, Kronika, DUD).

Danas je zanimljivo nakon desetovekovne "večite" migracione seobe romskog naroda promatrati karakterističan vanjski izgled i isto tako fascinirajuću karakterističnu deseto-vekovnu nepromenjenu gotovo apsolutno u mnogim slučajevima IDENTICNU spoljasnost i slicnost sa današnjim INDIJSKIM  ŽIVLJEM.
 Roma !

Romi Aškalije, Arlije, Domari, Lovari, (Lomovani, Lambani = original INDISKO PLEME)  "Gurbeti" Kale, Bosha, Lyuli (Liuli) Boyash, Ursari jedan deo Kalderash-a ...  kojima je pravac kretanja bio uz Sredozemlje, uglavnom su temne puti i pretežno smedjih ociju.

Romi koji su se kretali prema severu: Sinti, Manush,  Čergari, Xoraxane, Romnichal i prvi manji deo-Kalderash-a, Romungre, Boyash,  imaju svijetlu put te zelene ili plave oci.

Romi, široj svetskoj javnosti naime poznati kao Cigani, su jedna od većih plemenskih skupina naroda poreklom iz Indije, koju su sticajem okolnosti silom prilika napustili oko 10. veka, u vremena velikih osvajačkih ratova i pohada čuvenog Molgonskog vojskovodje i ratnika Džingis kan-a (1162-1227) pravim imenom Temudžin = mongolski osvajač , inače utemeljivač  najvećeg kopnenoga carstva u istoriji čovečanstva. Cigani, danas žive širom sveta, uglavnom i većim delom u Evropi. Roma ukupno ima oko 15.000.000 miliona

... U verskom pogledu Romi su nekompaktno nejedinstveni, jer ih ima pravoslavnih hrišcana katolika i muslimana, kao i drugih vera Hinduista &. Budista. i sl. Govore romskim jezikom, koji pripada indijskoj grupi, indoevropske porodice jezika. U Srbiji i Crnoj Gori žive etničke plemenske grupe: Egipcani (Egüptzy) i Aškalije, koje neki smatraju potomcima albanizovanih Roma. U Hrvatskoj Lovari, u Bosni Kalderaši, u Vojvodini Banješi, na Kosovu &. Makedoniji Arlije, u Vlaškoj niziji Rumunski-cigani Vlauci ...

KONKRETNO:
Total population 60.000.000 million or more Gypsies worldwide
ako je za verovati podatak neproveren 100% http://www.zigeunermission.org/herkunft%20der%20zigeuner.html


List of ALL the World Famous Gypsy /Roma People !
 
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Romani_people  

G y p s i e s  -  F a c t s  -  a n d  -  F i g u r e s :
World:  60.000.000 Gypsies worldwide
Asia:     40.000.000 in India
                2.000.000 in Pakistan
Europa:   4.000.000 in Romanian
                2.000.000 in Slovakia &. Czech
                2.000.000 in Ex-Yugoslavia
                   500.000 in France
                   500.000 in Spain
                   500.000 in Greek  
                     50.000 in Germany
                     35.000 in Switzerland
                     25.000 in England
                       8.000 in Sweden
                       5.000 in Finland
600.000  r e b o r n  -  g y p s y  -  w o r l d w i d e:
Spain         200.000  Believing / 2500 Preachers / 895 Communities
France       100.000 Believing / 1400 Preachers / 165 Communities
India             30.000 Believing /   400 Preachers /   80 Communities
Germany       5.000 Believing /    100 Preachers /   50 Communities
England         5.000 Believing /       75 Preachers /   18 Communities
Hungary        2.000 Believing /  .....   40 Communities
Holland, Italy, Romania, Bulgaria, Serbia, ...
Croatia, Finland ,Czech, Slovakia, USA, Rusland ...

http://www.zigeunermission.org/herkunft%20der%20zigeuner.html = 60milion Roma people on the World

http://images.google.de/imgres?imgurl=http://www.zigeunermission.org/images/Neu%25202005%2520IHZ/Wanderung%2520der%2520Zigeuner.jpg&imgrefurl=http://www.zigeunermission.org/&usg=__SSGeZCxhLZj7Ztp2yOzww1RFwtI=&h=472&w=720&sz=96&hl=de&start=11&um=1&itbs=1&tbnid=pn7_twS_RdsZrM:&tbnh=92&tbnw=140&prev=/images%3Fq%3Dzigeuner%2Bbilder%26um%3D1%26hl%3Dde%26client%3Dopera%26sa%3DX%26rls%3Dde%26tbs%3Disch:1

( Flag of the Roma people O styago le romengo in Romani )
The Romani flag is the international flag of the Romani people. It was approved at the first World Romani Congress in 1971, held in London, UK. The flag consists of a background of blue and green, representing the heavens and earth, respectively. The flag also contains a red chakra, or spoked wheel, in the centre, representing the Indo-Aryan heritage of the Romani people. The Flag of India also contains a chakra.
8. Aprila 1971.godine, u Londonu, održan je prvi Svetski kongres Cigana. Na njemu su donete odluke o izgledu i usvajanju zastave Roma, službene himne i službenog jezika Roma. Odlučeno je da zastava sadrži dve osnovne boje koje simbolizuju večno lutanje Roma. To su zelena kao simbol neograničenog prirodnog prostranstva i slobode kretanja i plava kao simbol nebeskog prostranstva, a u sredini zastave je točak koji označava večno putovanje Roma. Službenom himnom proglašena je poznata romska pesma Gelem, Gelem, a kao službeni jezik prihvacen je jezik Roma Lovara.

Ujedno je, kao jedinstveni, svetski naziv za Cigane usvojen naziv “HTom”, što na ciganskom - lovarskom jeziku znači čovek. Glas ht ne postoji u grafičkom fonetskom sustavu, pa se zbog lakšeg pisanja primjenjuje oblik izgovora tog glasa kao glas " r ". Tako umesto reči HTom, zbog nemogućnosti pisanja dvoglasa ht, nastaje reč Rom.  Ne bi se trebali osećati poniženim ili omalovaženim niti pri nazivu Cigani, ako je on dobronamerno izgovoren ispravnom intonacijom, što znači, za mušku osobu-Ciganin, a za žensku osobu-Ciganka ili pak za sve obuhvatnu množinu CIGANI !.  
Propratni tekst himne:
Himna: Gelem, gelem ... zastava

Gelem, gelem, ... išao sam, išao ...

... išao sam išao dugim putevima,
sretao sam sretne Cigane!
... ej, Cigani odakle vi dolazite,
s´ čergama i gladnom decom?

... a, ... a, ... Cigani, a, ... a, ... deco!
... a, ... aj, ... Cigani, a, ... aj, ... deco!

... imao sam i ja veliku obitelj
ubila ih crna legija!
Čerge izrezali, i Cigane i Ciganke,
... medju njima i malu decu!

... a, ... a, ... Cigani, a, ... a, ... deco!
... a, ... aj, ... Cigani, a, ... aj, ... deco!

Otvori, Bože tvoja crna vrata,
da mogu videti gde su moji ljudi!
Pa ću ponovo otići dugim putevima,
da mogu hodati sa sretnim Ciganima!

... a, ... a, ... Cigani, a, ... a, ... deco!
... a, ... aj, ... Cigani, a, ... aj, ... deco!

"Gore", ... Cigani, sada je tren sreće vaše,
"vaskrsnite" i Vi iz naših snova mrtviCigani!
... o, crno lice, i crne oci,
želim vas poput crnog groždja!

... a, ... a, ... Cigani, a, ... a, ... deco!
... a, ... aj, ... Cigani, a, ... aj, ... deco!
CHAKRA:
Elektromagnetsko polje koje okružuje telo ljudi zove se aura OREOL kao (primer) kod svetaca na svetim slikama. Univerzlna tkzv. ljudska aura energija isporučuje i univerzalnu energiju organizmu u odredjenim interval (vremenskim) terminima . Postoji sedam glavnih energetskih centara u centralnoj auri čakre (energetske čakre izgovara se i zove TURSKI "čakru atvēršanās". U Sanskrtu čakra znači kotač/točak (KRUG) . Kod ljudi, ti energetski centri u području energetike se kovitlaju i naizmenicno rotiraju, zbog tog´ sto se stalno usled rotirajuceg okretanja koje se dogadja u ljudskom organizmu konstantno to dešava, dato je i to odgovarajuće ime: NA SANSKRITU = Chakra (Sanskrit, m., चक्र, čakra, [ʧʌkɽʌ], wörtl: Rad, Diskus, Kreis = KRUG) konkretno ne radi se bas o "TOČAK-u" nego se radi o tom KRUGU "čakri" koji je ŽIVOTNI ELIKSIR SVAKE ŽIVE MATERIJE NA SVETU (takvo obeležje poseduje samo INDISKA zastava i naša (romska) po ugledu na našu prapostojbinu INDIJU kao "životni KRUG eliksir" jer bez tih 7 "čakri" nema ni života, ... u smislu (kružne) CIRKULACIJE ... Životnu (ELIKSIR)  energiju apsorbira celo telo, pri čemu čakre (oscilaciono) rasipaju, kružnom kointinuiranom cirkulacijom krvotok, i omogućavaju telu permanentno održavanje života. Kad čakre ne rade ispravno, "NE SINHRONIZOVANO" telo, je "prinudno"prisiljeno da "radi" naporno kako bi se u prvoj liniji zaštitilo zdravlje, pri čemu se maksimalno samoinicijativno aktivira tkzv. odbrambeni imunoloski system u svakom ljudskom organizmu. U današnjoj modernoj medicini, tkzv.  rad na endokrin-system sustavui koji je u stvari kontrolni sistem žljezda sa unutrašnjim lučenjem koje kod kičmenjaka nastaju od ždrelnog epitela (štitna žljezda, grudna žljezda), i neki drugi organi kao što su: jetra, gušterača, pojedini delovi creva, bubrezi, srce, polne žlijezde, Putem njih regulišu se mnoge aktivnosti kao što su: metabolizam, seksualne aktivnosti, rast, metamorfoza, količina vode i minerala u organizmu i dr. Pored endokrinih organa hormone luče i neke nervne ćelije –  tkzv. neurosekretorne ćelije. Hormoni se oslobađaju direktno u krv, limfu ili cerebrospinalnu tečnost , pošto ove žlijezde nemaju izvodne kanale,i na taj način dospevaju do ciljnih organa na koje dijeluju, druge su u bliskoj vezi sa mozgom (hipofiza, epifiza), dok se treće razvijaju u oblasti bubrega (nadbubrežne žlijezde). Sve to uglavnom se kao "poznato" zasniva jos na DREVNOM periodu pre Hrista i p.n.e Prikupljene informacija o tim  ELIKSIR energetskim centrima u istočnim delovima Azije i učenjacima koji kažu da je ovako objašnjiv .
1 -Korenska čakra tkzv. MULADHARA koja predstavlja koren ili temelj celog energetskog sustava u  čovecijem organizmu. Smeštene kod trtične kosti, izmedju medjice i anusa, (dobro/perfektno zaštićena i čuvana)  i direktno je povezana sa GLANDULOM ADRENALIS ili tkzv. nadbubrežnom  žljezdom sa kojom medjusobno luči i adrenalin (konkretno upotrebom i primenom niskofrekventne mikrotalasne tehnologije i permanentnim (niskofrekfentnim) akusti čnim "ciljanim" atakovanjem ( žljezde) HIPOFIZE u mozgu i tkzv. "čakre" u korenu kičme, čija je inače, funkcija održavanje osnovnih bioloskih procesa takodje u telu organizma MOGUĆE JE DANAŠNJOM SAVREMENOM TEHNOLOGIJOM MANIPULISATI LJUDSKIM UMOM! Dakle u drevnoj istočnjackoj pretezno islamsko-budističkoj kulturi predstavlja elemt tla, "crvenom"  bojom, je označena,  a sa prednje strane tela "saobraća/funkcioniše" između spolovila i arkda "zanoseći" više na koren čakre, koji se nalazi u anusu. Ova (najvaznija) čakra je naša veza sa našim svemirom. Povezana je direktno (mikrotalasnim oscilacijama) sa: telom, nogam, stopalima, i živčanim sustavom koji pokušava kontrolirati kada imamo naše (svakodnevne) "borbe" sa problemima tkzv. eder.Düzensiz, ... (izazivanje depresije) smanjuje povjerenje u sebe i univerzum počne tada gubiti čvrstoću spoja između nas. Potresi, kuća, posao, škola,  promene klimatske, razlike socijalne ili početnik odnosa, neravnoteženo rođenih. Ako uzmemo  čakre kao stabla korena, koji simbolizira naše telo treba "odmoriti" od svakodnevnog stresa kao, korijenje stabla koje se (protektovano) "odmara"  pod zemljom ...

2 - Sakralna čakra, element vode! Narandžaste boje u telu se nalazi na dnu trbuha.  Tkzv. sakralna čakra sa 3 prsta . Sakralna čakra kontrolira našu seksualnu energiju i produktivnost naših umova, ... bubrezi, užitak života / uzbuđenost. Sakralna čakra u šematskom stablu prikazanog modela na slici, koji se pojavljuju na Torak-u, kao "ikona" korena .

3 - Solarni pleksus čakre vatra je element, žute boje, na telu tkzv.  "göbeğimizin" solarni pleksus, čakra se nalazi na trećem prstu . Ova čakra je za naše među-ljudske odnose, našu volju, simpatije i antipatije proveru uzajamne naklonosti i sl.  Također u telu, želuca odgovorna je za  tkzv. probavu gastrointestinalnih učinaka i tkzv. "dalağımızıda". Inače, u drevnoj mitologiji, kao početni deo tela od "drveta" simbolizira stablo (biljke) kao simbol.

4 - Srčane čakre, element zrak/vazduh, zelena boja, tkzv. ČAKRA tela SRCE nalazi u sredini TORZO prsnog kaveza (grudnog koša). Heart Chakra = srčana čarka ... ljubavi, naklonosti, veoma impulsivnog emocionalnog integriteta, nesebičnosti i duboke sreće tkzv. "duydularla" izrazite povezaniosti sa nekim ili nečim . Thymus ( grudna) žljezda je pod uticajem ove čakre . Ova žljezda je stimulirana, (tkzv. endofinima) kod ljudi stvara osjećaj sreće i zadovoljstva. Poremećajem njenog rada,  može dovesti  da prouzrokije neregularnim funkcionisanjem: sebičnost, izazivajući pri tom intenzivnu NETOLERANTNU zajedljivost i hladnokrvnu ravnodušnost, tkzv. "unloving" (NE/ljubaznog)  ponašanja i emocionalnih problema. Telo, srce, gornji dio leđa, krv i krvožilni sustav funkcionira pod uticajem ove čakre. Središte tela stabla simbolizira stablo kao simbol na mestu gde se nalazi na slici.

5 - Grlo čakra je element volumena, grlo čakra je plave boje i visokim tijelima. Tkzv. "Grlobolja" čakru  projektuje uglavnom na stražnjem delu vratai leđne moždine, koja se završava ispod žarišta. Ovde ima veliku ulogu tkzv. "štitnjača", koja omogućava  sposobnost da se govori, i proizvodi zvuk pomoću glasnih žica. Ima, znatan uticaj na potrebu da se iskaže i izrazi: poštenje, misli i osjećaje vezane za našu sposobnost da objasni nešto nekom potpuno precizno ciljano, jasno i tačno . Mucanje je uzrok ponestanka, funkcionalnog intaktnog nedostataka ove čakre pri glasnom izražavanju, naročito kada se laže (zamuckuje) Ova čakra koja predstavlja zvučni događaj poput izazova i problema ili sramežljivosti u kombinaciji sa tkzv. "kaynaklanır Ağaç" (izazovno/izvorno DRVO) simbol je u granama drveća (krošnji) predstavljen kao telo, krošnje.

6 - Treće oko, (tkzv. KIKLOPOVO OKO, (telepativna) INTUICIJA Element je svetla, plava boja. Treće oko čakra u sredini obrva tkzv. "alınımızda" = sudnonosno. U ovom slučaju kao tkzv. "suhipofiza" = voda hipofizna. Ima funkciju kao žljezda za lučenje hormona, uključujući rast i metabolizam . Ova čakra je i fizički i duhovno značenje vizije, predvidjanja, pronicljivosti, izravno vezane za INTUICIJU (magične sposobnosti GATANJA i PRORICANJE SUDBINE izrazena drevnom nadarenošću ROMSKOG  NARODA cija prava izvorna religija i jeste PAGANSKA MAGIJA, ... koju su sa sobom kao LYRA-ni "verovatno" doneli sa Cygnusa. "Cygnusi" Lyra(nci) su sa Cygnusa (sazvežđe Major/Madžor/Canis/Canicula/Cassiopea/Sirius doneli: (seme) PALME, ... muzički instrumenat: LYRA/HARFA ili CITRA kao i Citratzyklus Zitratzyklus, Zitronensäurezyklus poznatije takođe i kao formulu, ili ciklus trikarboksilnih kiselina (TCA ciklus za potrebe genetske humanoidne manipulacije i pretvaranje Australopithecus-a afarensis, (= čovekoloki majmun) u HIBRIDNO humanoidnog Homo sapiensa pošto je Darwinova teorija evolucije obična lakrdija, koju su ciljano stvorili, prvom četvrtinom 18-naestog veka, ... ILUMINATSKE vladajuće rase današnjeg svetskog poredka (G)old, (O)il, (D)iamonds ... G.O.D. ) i tkzv. (farbu crnu) KăNA = crnilo/čadjavilo) ... Intuicija, snaga tela, i percepcija utiče na naš kao tkzv. čulo, osećaj šesti . A izvorno je čakra "Treće oko"  povezana direktno sa našim mozgom i kontrolira sve vrste osećaja. Kada je narušena neregularnim spoljnim uticajima, prouzrokuje: umor, razdražljivost, migrenu, poremećaj duhovnog razvoja i instinktivno iz protektnih razloga organizma odbacuje intuiciju kao izgubljene slučajeve. Simbol simboliše grane drveće i lišće .

7 - Krunska čakra, ili tkzv. "o Thagaro" / Ţagar = CAR/Kralj/King/König element je misli, (tkzv. unutrašnji EGO) boja ljubičasta. Krunska čakra nalazi se (podrazumljivo) na vrhu glave, vrh je tri prsta. (...TO SU ONA TRI PRSTA (kaži-prst, srednji-prst i prstenjak) SA KOJIMA SE "PRAVI" ROMI KRSTE I TO SA OTVORENOM ŠAKOM PRI ČEMU SE PALAC i MALI PRST BLAGO STISNU A PRI OTVORENOJ ŠACI OSTANU TA TRI PRSTA, SA KOJIMA SE ROMI PRAVILNO I TRADICIONALNO KRSTE, ZAKLINJU I KADA NA SVOM ROMSKOM "KRIS" NARODNOM SUDU GOVORE ISTINU, kada lažu, što je dozvoljeno pred Policijom i GaD(j)ovanima,  pod uslovom da se ne ZAKLINJU krivo i tradicionalno sa "svoja" tri prsta) krste se GaD(j)OVANSKI sa "tri prsta" (stisnuta) palac, kažiprst i srednji prst ... zato ROMI "smeju" da LAŽU jer ne krše (grubo)  svoje tradiconalno i nacionalno versko pravilo, pred samim sobom, takodje imaju i TRI imena JEDNO SVOJE (koje dobijaju od KUMA na dan rodjenja), JEDNO kao NADIMAK za "MAHALU" i jedno za POLICIJU kada ih traži, ... i podrazumeva se cim Polocija dodje i traži ga pod tim pravim imenom u mahali ... dotični to odma ukapira i na vreme sazna i sakrije se logično, stvar prirodne snalažljivosti i urodjene opreznosti ...) Ovde tkz. suepifiza HIPOFIZA sa medicinske tačke gledišta, iako potpuno  nedokazana funkcija ima značajnu ulogu i uticaj na rast organizma narocito u pubertetskom uzrastu pri cemu se tkzv. Melatonin luči kao prirodno jedinjenje koje je prisutno u svim životinjama, biljkama, i mikrobima. Prepustite li se (nepozeljnim) "blagodetnima" i odnosima ove čakre, koji povećava halucinacionu snagu, ekstremnih verskih uverenja i budi lažnu sigurnost posezanjem i konzumiranjem opojnih sredstava i lekova, stvara intenzivnu ZAVISNOST pri čemu, pokušava zbog narušene nepravilne funkcionalnosti da stvori paradoksalne i konfuzne strahove, stvoriti brige, razbije NACIONALNU pripadnost i potrebu za duševnim i društvenim  jedinstvom,  prouzrokuju da se besciljno živi kao "zavisnik" . Stablo je simbol koje prenosi sunčevu svetlost izričito zastupljenu u gornjem delu tela!


 

UPRÉ ŘOMÁ

Dželém dželém lungóne droméntsa,
Maladilém baxtalé Řoméntsa.
Ah, Řomalé, katár tumén avén,
E tsahréntsa, baxtalé droméntsa.
Ah, Řomalé,
Ah, Čavalé.
Vi man sasí ekh barí famílija,
Mudardá la e Kalí Legíja;
Avén mántsa sa e lumnjátse Řomá
kai phutajlé e řomané droméntsa.
Áke vrjáma, uští Řomá akaná,
Amén xudása mištó kai kerása.
Ah, Řomalé,
Ah, Čavalé.Djelem, Djelem

Gelem Gelem lungone dromenca,
Maladilem chorore romenca.
Gelem Gelem lungone dromenca,
Maladilem baxtale romenca.

Ooo, romalen,
Ooo, chavralen.

Ala voliv lake kale jakha,
Kaj si gugle sar duj kale drakha.
Ala voliv lake kale jakha,
Kaj si gugle sar duj kale drakha.

Ooo, romalen,
Ooo, chavralen.

Kindem lake lolo dikhlo tursko,
Ni volil man achel latar pusto.
Kindem lake lolo dikhlo tursko,
Ni volil man achel latar pusto.

Ooo, romalen,
Ooo, chavralen.


Na engleskom jeziku (Translation by Ron Lee)

I have travelled over long roads
I have met fortunate Roma
I have travelled far and wide
I have met lucky Roma

Oh, Romani adults, Oh Romani youth
Oh, Romani adults, Oh Romani youth

Oh, Roma, from wherever you have come
With your tents along lucky roads
I too once had a large family
But the black legion murdered them

Come with me, Roma of the world
To where the Romani roads have been opened
Now is the time - stand up, Roma,
We shall succeed where we make the effort.

Oh, Roma adults, Oh, Roma youth
Oh, Roma adults, Oh, Roma youth.

Evo prevod sa engleskog:

Putov'o sam putevima dugim
i sreo sam sretne nase Rome
Putov'o sam na sve strane
i sreo sam pune srece Rome

O, odrasli Romi, O, mladi Romi
O, odrasli Romi, O, mladi Romi

O, Romi , odakle i da ste
Satorima podignutim kraj puta sretnih
I ja nekad imah porodicu silnu
Al ih poubija crna ta legija

Dodjite samnom svi Romi sveta
Gde putevi Romski otvoreni stoje
Jel doslo je vreme da ustaju Romi
I uspecemo kada se zauzmemo

O, odrasli Romi, O, mladi Romi
O, odrasli Romi, O, mladi Romi

Ako hoces doslovan prijevod nadji i pogledaj film "Skupljaci perja". U tom filmu je tu pjesmu otpjevala Olivera Katarina, a film je titlovan posto je
sav na romskom, pa je i pjesma prevedena. Taj film je upravo i proslavio tu pjesmu.
Ja znam i za nas tekst koji cesto pjevam i koji sam cuo bukvalno u kafani:

Noc je pala putujemo zorom
Ja sa svojom, ti sa cergom svojom
Ako ikad cerge nam se spoje
Najsrecniji bicemo nas dvoje

Aaaaa cigani
Aaaaa drugovi
Aaaaa ljubavi
moramo se rastati

Svaka cerga svojim putem krece
nasoj sreci dodje zadnje vece
ako ikad cerge nam se spoje
najsrecniji bicemo nas dvoje.

Ovaj tekst bas i nema veze sa originalom kolioko znam ali eto ako ti je laksi za zapamtiti i da znas sta pjevas Laughing mozes ga i ti pjevatiGeslo: Satyamēva Jayatē (Sanskrt, "samo istina pobeđuje") Glavni grad: New Delhi, Predsednik: Pratibha Patil, Predsednik Vlade: Manmohan Singh,

Površina: - ukupno: - % vode: 7. po veličini 3.287.590 km²  - % vode: 9,5%

Stanovništvo: - ukupno (2006.): - Gustoća: 2. po veličini 1.095.351.995 - Gustoća: 333,2/km²    

Neozavisnost: Od Ujedinjenog kraljevstva 15. avgusta 1947.

Valuta: indijska rupija (100 paisea)

Jana Gana Mana je državna himna Indije.

Jana-Gana-Mana-Adhinayaka, Jaya He
Bharata-Bhagya-Vidhata
Punjab-Sindhu-Gujarata-Maratha
Dravida-Utkala-Banga
Vindhya-Himachala-Yamuna-Ganga
Uchchala-Jaladhi Taranga
Tava Subha Name Jage
Tava Subha Ashisha Mage
Gahe Tava Jaya Gatha.
Jana-Gana-Mangala Dayaka, Jaya He
Bharata-Bhagya-Vidhata,
Jaya He, Jaya He, Jaya He,
Jaya Jaya Jaya, Jaya He Zastava Indije je usvojena 22. juna 1947. i blago promenjena 15. avgusta iste godine. Sastoji se od tri jednake horizontalne pruge, gornje boje šafrana, bele u sredini i donje zelene boje. U centru se nalazi mornarskoplavi točak sa 24 žbica.

Zastavu sa ove tri boje je prvi put upotrebila najveća indijska stranka, Indijski nacionalni kongres (INC). Pri službenom usvajanju zastave objašnjeno je da boja šafrana predstavlja samoodricanje, jer vođe moraju biti nezainteresirani prema materijalnim dobrima i posvetiti se svom poslu. Bela je svetlo, put istine. Zelena je odnos prema zemlji. Točak u sredini predstavlja zakon vrline i istinu. Također predstavlja pokret koji bi Indija trebala slediti.Republika Indija, ... je smeštena u Južnoj Aziji i pokriva veći deo Indijskog podkontinenta, druga je (posle Kine) najmnogobrijnije naseljena država ljudskim življem na svetu, sa više od milijardu stanovnika, koji govore više od sto različitih jezika. Indija se graniči sa Bangladešom, Mianmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je oplakuje Indijskiocean, gde ima susede Šri Lanku i Maldive. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Calcutta na reci Gang´es.

Porieklo imena, ...  Ime Indija potiče od Sindhu, lokalnog imena za rekuInd. Zanimljivo je da Vlde nemaju nikakvu posebno ime za Indiju Razne su političke stranke predlagale za Indiju različita imena, među kojima su bili Hindustan, Hindu Rashtra i Bharath. Ime Bharat potiče od dva hinduska kralja po imenu Bharata. »Bha« na sanskrtu znači znanje ili svetlost, a »rat« je glagol »raditi«, pa je »bharat« onaj koji traži znanje. Indija je bila poznata i kao Hindustan (zemlja Hindusa), ali to se ime izbegavalo nakon neozavisnosti (Tito, Nehru, Gandi) 1947. jer je indijski narod odlučio da će Indija biti sekularna država. Indija je zemlja suprotnosti i najveća federalna država na svietu podeljena na 25 federalnih jedinica.

Istorija, ... Indska se civilizacija razvila iz starijih neolitskih kultura, kao i pod utecajem sumerske civilizacije, s kojom je trgovala. Prva kultura Indije razvila se u dolini rieke Ind sredinom 3.000 hiljadite god. pre. Hrist (pre 5-et milenijuma) . Kulture Inda su gradile gradove od opeke. Ti su gradovi imali kanalizacijsku čvornu mrezu, uredjene prostrane bulevare i široke ulice. Narod koji je tada živie nazivao se Dravidi, a bio je tamne puti, i  bavio se pretežno  poljoprivredom  i robnom razmenom. "Trgovali" su uglavnom sa narodima Mezopotamije. Poznavali su "pismo" koje ni do danas nije sasvim odgonetnuto. Najveći gradovi bili su Harapa i Mohenjo Daro. U Indiju su se oko 1400. p.n.e. doselili indoeuropski Arijci i uništili indske gradove. Među Indom i Gangesom osnovali su više država. Glavni istoriski izvor za to doba su Vede. Zbirka četiri knjige, i zato Indiju od 1400. do 550. p.n.e. zovemo "vedska Indija". Najpoznatije indijske epske pesme su Mahabharata i Ramajana, a govore o ratovima u kojima sudeluju ljudi, demoni i bogovi. U upotrebi je bilo pismo i jezik Sanskrt. Kad su nastale države, narod je iz polunomadstva prešao na poljoprivredu, a društvo se podelilo na četiri kaste.


Admin: komentar modifikovan dana: Sun Apr 26, 2015 3:44 am; prepravljeno ukupno 29 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 2:31 am


... danas Romi broje impozantno oko 60 razlicitih skupina plemena grupa i grupacija. Najbrojniju skupinu čine navodno, AKO JE ZA VEROVATI Romi-Lovari (verovatno zbog "improvizovane" deklaracije opredelenja GURBETI) 13.000.000 miliona od ukupno 15.000.000 miliona Roma, koliko ih živi predpostavlja se danas u E U R O P I  izveštaj Internacionalne Unije Roma, Prag 2000. godine. ( ako je za verovati u celom SVETU ih postoji 60.000.000 miliona od toga 40.000.000 miliona samo u danasnjoj INDIJI)
Regions with significant populations:
http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people_by_country

http://www.ric.org.rs/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=185&Itemid=110

Albania / Tirana = 120.000 = Ashkali, Arnaut (Ašaklije, Arnauti )

Argentina / Buenos Aires = 300.000 = Kalderash, Boyash, Kale

Armenia / Yerevan1 = 50.000 = Lom, Bosha

Australia / Canberra = 5.000 = Romnichal, Boyash

Austria / Wien = 20.000 - 25.000 = Sinti, Lovari, Kalderaši, Vlauci

Azerbaijan / Baku = 2.000 = Garachi*

Die Garachi (Azeri: Qaraçı), auch Schreibweise oder Karachi Karaci, sind eine Gruppe von Roma-Menschen in Aserbaidschan
. Little Forschung getan wurde auf dem Garachi, und das meiste, was über sie bekannt ist, basiert auf den Werken des 19. Jahrhunderts russischen Gelehrten Kerope Patkanov und Jean-Marie Chopin. Es ist bemerkenswert, dass der Begriff Garachi wird manchmal zur Beschreibung der Domari-sprachigen Menschen in Nord-Iran, die zuvor vermutlich von Roma-Lager. Die Verwirrung ist, erklärt sich aus der Tatsache, dass beide Gruppen in den Regionen leben meist bevölkert von Azeri-Lautsprecher, die sich das Wort Garachi zu allen mittelalterlichen kollektiven Migranten aus dem indischen Subkontinent, einschließlich der Dom. Für Informationen über den Dom des Iran, siehe den Artikel "Dom Menschen.
Belorusija / Minsk = 10.000 - 15.000 =  Ruska Roma (descented from Polska Roma), Kelderare (from Moldavia), Servy (from Ukraine and Balkans), Ursari (from Bulgaria) Lovare, Vlahurya (from Vlachia),

Belgium /Brisel = 10.000 - 15.000  = Romungro

Bosnia and Herzegovina /Sarajevo = 60.000 = Kanjari, Kalderaši, Ashkali (Aškalije)


Bolivia / La plaz = 10.000 = Kalederash

Brasil / Brasília  (São Paulo) =  678.000-1.000.000 = Kale, Kalderash, Machvaya, Xoraxane, Boyash

Bulgaria / Sofija = 370.900 - 750.000 = Yerli, Gurbeti, Kalderash, Boyash, Ursari

Canada / Otava = 80.000 = Kalderash, Romnichal

Chile / Santiago de Chile  = 15.000 - 20.000 = Xoraxane

Colombia / Bogotá = 15.000 - 20.000 = Kalderash

Croatia / Zagreb  = 9.463 - 40.000 =  Lovari

Cuba / Havana = 200 (nazalost svega Fidel Kastro ih je sve ostale SATAMANIO) = Kalderash

Cyprus / Nicosia (Lefkosia)   = 500 - 1.000 = Domari

Czech Republic / Prag = 12.000 - 220.000 = Romungro

Romungro North Central Romani, früher genannt Karpaten Romani oder Romungro, ist einer von einem Dutzend großen Gruppen innerhalb der Roma-Dialekt, eine indoarische Sprache in Europa. The North Central Dialekte des Romani gesprochen werden traditionell von einigen subethnic Gruppen der Roma (Zigeuner) in der Tschechischen Republik, die Slowakei (mit Ausnahme der südwestlichen Süd-und Zentral-Regionen), Südost-Polen, der Provinz Transkarpatien in der Ukraine, und Teile von Siebenbürgen. Es gibt auch outmigrant Communities of North Central Romani-Sprecher in den Vereinigten Staaten, und die jüngsten outmigrant Gemeinden im Vereinigten Königreich, Irland, Belgien und einigen anderen Ländern Westeuropas.

Denmarkm /Kopenhagen = 1.500 - 2.000 = Sinti, Cergari

Ecuador / Quito = 2000 = Kalderash

Egypt / Kairo = 234.000 - 1.080.000 = Domari

Estonia / Tallinn = 1.000 - 1.500 = Lyuli Lyuli or Luli [lju`li:] are a South Asian/Desi people living in Central Asia, primarily Tajikistan, Uzbekistan and Kyrgyzstan. They are also known as Central Asian Roma

Finland / Helsinki = 1.000 - 1.500 = Kàlo

France / Paris = 280.000 - 340.000 = Manush, Kalderash, Lovari, Sinti

Germany / Berlin = 280.000 - 340.000 = Sinti, Jenischen, Manush, Kalderash, Lovari, Arlije, Aškalije, ...

Die Jenischen sind eine Gruppe von Menschen mit eigener Sprache, Kultur und Geschichte, die hauptsächlich in Deutschland, der Schweiz, Österreich und Frankreich, aber auch in Luxemburg, Belgien, Holland, Italien sowie in anderen Weltgegenden leben. Ihre Gesamtzahl wird auf mehrere Hunderttausend geschätzt, allein in der Schweiz sind es rund 35000. Die französische Schreibweise ist Yéniche, die englische Yenish; sie werden aber auch gens de voyage oder travellers genannt. Die entsprechende Gruppe in Spanien wird als Quinqui oder Mercheros bezeichnet. In Österreich heissen die Jenischen auch Karrner, Dörcher oder Laninger, in der Zentralschweiz Fecker, in der Ostschweiz Kessler oder Spengler.
Die Sinti: In Deutschland, Frankreich und Italien leben hauptsächlich Sinti, die sich in Frankreich auch Manouches nennen. Die Sinti sind Nachfahren der im 15. Jahrhundert nach Zentraleuropa eingewanderten Gruppen. Als spätere Einwanderer aus dem Osten, vor allem nach der Sklavenbefreiung in Rumänien, aber auch aus der Slowakei, Ex-Jugoslawien oder Polen kamen weitere Gruppen, die sich auch als eigenständige Untergruppe Roma nennen. Sinti oder Sinta (Singular masc .= Sinto; singen. Fem .= Sintisa) ist der Name von einigen Gemeinden der nomadischen Menschen meist als "Zigeuner" in englischer Sprache. Dazu zählen Gemeinden bekannt, in den Sprachen Deutsch und Niederländisch, Zigeuner und in Italienisch als Zingari. Sie sind eng miteinander verbunden, und werden in der Regel als eine Untergruppe, die von der Roma-Bevölkerung. Der Ursprung des Namens "Sinti / Sinte" ist unklar, aber es trägt eine Ähnlichkeit mit der Ortsname Sindh (und Einwohner Namen, die Sindhis), der Bereich, der sprachlichen und kulturellen deutet darauf hin, wahrscheinlich war der geographischen Herkunft der Roma, Südosten der heutigen Pakistan. Während die Sinti waren bis vor kurzem hauptsächlich Nomaden, heute nur ein kleiner Prozentsatz der Gruppe ist nach wie vor ungeklärt. In früheren Zeiten, lebten sie häufig am Rande der Gemeinden, in der Regel in Elend. Die Sinti kamen in Deutschland und Österreich im Mittelalter, eventuell Aufteilung in zwei Gruppen unterteilt: Eftavagarja ( "Sieben Wohnwagen") und Estraxarja ( "Österreich"). Diese beiden Gruppen dann erweitert, die Eftavagarja in Frankreich, wo sie assimiliert in der lokalen Roma-Gruppen (Manouches) und die Estraxarja in Italien und in Osteuropa, vor allem, was sind nun Kroatien, Ungarn, Siebenbürgen, der Tschechischen Republik und der Slowakei, auch die Annahme Verschiedene regionale Namen. In Italien sind sie gegenwärtig vor allem in der Region Piemont. Die Sinti haben eine große Anzahl von bekannten Musikern, wie Jazz-Gitarristen Django Reinhardt. Der Sinto Häns'che Weiss ein Rekord in Deutschland in den 1970er Jahren, in denen er sang über die Poraimos (Romani Holocaust) in seiner eigenen Sprache. Dies verursachte einen Aufschrei unter seinen Leuten, die nicht wollen, dass die Sprache bekannt gemacht werden, um die "Gadje". Viele jüngere Deutsche gelernt, zu diesem ersten Teil der Holocaust-Geschichte als Ergebnis dieser Aufnahme. Titi Winterstein und mehrere Mitglieder des Reinhardt-Clan spielen nach wie vor traditionelle und moderne "Zigeuner-Jazz" in ganz Europa. Die Jazz-Keyboarder Joe Zawinul war auch der Sinte (sintenghero) Abstammung. Die Sinti sprechen einen Dialekt des Romanes als "Romanes, Sintenghero Tschib (en)", das voll von Romani Vokabular, in erster Linie nur mit grammatischen Unterschiede, und zeigt das starke deutsche Einfluss.
Greece / Atina = 200.000 - 350.000 = Arlije, Domari

Hungary / Budimpešta = 205.984 - 500.000 = Romungre, Boyash, Lovari

I N D I J A / New Delhi = 1.000.000 - 5.000.000 = u Indiji plemena: Luri, Gopty B a n d ž a r i, Gadulia, "Čerga" = Čergary The Gadulia Lohars
, http://www.indiaprofile.com/lifestyle/gadulialohars.htm
Lohar i Nat  
, najveća ciganska plemena u Indiji,  ... KOR i GOR (Gurbeţi = "proterani" = u smislu Ausländeri) ... Lambany („Lambani"), Lambady („Lambadi"), ili Rabary („Rabari"). kako Indiski cigani zapravo sami sebe nazivaju  http://hr.wikipedia.org/wiki/Indija
Tamili (Indija - Tamil Nadu, Pondičeri, Andamanska i Nikobarska ostrva; Šri Lanka - Tamil ..... Od toga su 83,9%  Bugari, 9,4% su Turci, i 4,7% su Cigani. ...
*= razlika izmedju TAMALA/KOVAČA = Gvoždje "gvoždjara/KOVAČA" i TAMILA i CEJLONSKIH / Šri Lanka cigana Tamili su etnička grupa Južne Azije čija pisana istorija datira najmanje dva milenijuma. Najstarije tamilske zajednice su one u južnoj indiji i severoistočnom delu Šri Lanke Postoje veliki broj tamilskih emigrantskih zajednica širom svijeta, posebno u centralnoj Šri Lanki, Maleziji, Singapuru, Fidžiju, Mauricijusu i Južnoj Africi ceni se da ih ima 4,7%  Cigani. ... od ukupnog broja TAMILSKOG STANOVNISTVA koji se procenjuje na Ca. 70.000.000 mil.

Proučavanja su otkrila da su imena Lovar, Tamar i Gopt indijskog porekla.
Lovar potiče od imena Lohar i reči "loha", sto na sanskrtu znači "metal" ili "gvoždje".
Tamar, verovatno potiče od "tamra", sanskrtske reči takodje za "gvoždje",
dok je Gopt slično go-pa, krdo krava, ili kravar, i označava narod koji pripada mešanoj kasti "parija".


*Napomena veoma bitna: Treba praviti RAZLIKU izmedju ciganskog/romskog plemena Gopty (Gopti)
...  i EGIPATSKOG NARODA Kopti koji su potomci hamitskih Egipćana koji nisu ni posle arapskog ni posle turskog osvajanja prešli na islam, već su ostali hrišćani monofiziti.
Naziv Kopt je istodobno i etnička i verska oznaka.
Njihov je jezik koptski, ali uporaba mu se zadržala još samo u bogoslužju Koptske crkve. Danas ima (prema koptskim izvorima) između 10 i 15 miliona Kopta u Egiptu.

Jana Gana Mana je državna himna Indije.

Jana-Gana-Mana-Adhinayaka, Jaya He
Bharata-Bhagya-Vidhata
Punjab-Sindhu-Gujarata-Maratha
Dravida-Utkala-Banga
Vindhya-Himachala-Yamuna-Ganga
Uchchala-Jaladhi Taranga
Tava Subha Name Jage
Tava Subha Ashisha Mage
Gahe Tava Jaya Gatha.
Jana-Gana-Mangala Dayaka, Jaya He
Bharata-Bhagya-Vidhata,
Jaya He, Jaya He, Jaya He,
Jaya Jaya Jaya, Jaya He!
 
U Indiji se govori sledećim jezicima:
asamski | bengalski | bodo | gudžarati | dogri | engleski¹ | kanada | kašmiri | konkani | maithili | malajalam | manipuri | marati | nepalski | orija | pandžabi | sanskrit | santali | sindi | tamilski | telugu | urdu | hindi.

Tamilski jezik (தமிழ்) je jezik naroda Tamili, i jedan od jezika Indije. Govori se u državi Tamil Nadu i teritoriji Pondišeri, gde ima status zvaničnog jezika. Takođe je zvanični jezik u Maleziji, Šri Lanki i Singapuru. Zajednice koje govore ovim jezikom postoje na Fidžiju, u Indoneziji, Burmi, Južnoj Africi, na Mauricijusu i Reunionu, kao i u Evropi i Severnoj Americi.Tamilski jezik pripada porodici dravidskih jezika. To je jedan od najdrevnijih jezika u upotrebi danas, praktično neizmenjen poslednjih 2500 godina. Stranih reči ima malo, uglavnom iz hindi jezika, portugalskog, holandskog i engleskog. Neke od reči tamilskog koje su ušle u širu upotrebu u svetu su: mango i katamaran (கட்டு மரம், katu maram „povezane grede“).Piše se fonetskim alfabetom izvedenim iz brami pisma. U pismu postoji 12 samoglasnika i 18 suglasnika. Od njih se može napraviti 216 kombinacija. Sa još jednim specijalnim simbolom ('ஃ' ak), ukupan broj karaktera je 247.
Tamilski jezik je aglutinativni jezik, poput ostalih dravidskih jezika. Sufiksi mogu tvoriti nove reči, ili označavati broj, vreme, raspoloženje itd.TAMILSKI NIJE ROMSKI JEZIK RAZLKIKA IZMEDJU TAMILA INDISKOG NARODA I TAMALA = KOVACKO/GVOZDJARSKO PLEME CIGANA JE VELIKA I NEMA NIKAKVE SRODNE VEZE osim sto 4,7%  Cigana. Govori TAMILSKI JEZIK pored svog maternjeg ROMSKOG!

Sanskrit ili sanskrt (संस्कृतम, saṃskṛtam्, od sam „zajedno“ i kṛta „napravljeno“ - sastavljeno) je klasični jezik Indije, odnosno liturgijski jezik u hinduizmu, budizmu i džainizmu. Govori se u: Aziji Regije: Indija, jugozapadna Azija, Vijetnam, Japan, Kina, Tajland. Ukupno ljudi koji govore Sanskrit: 6,106 miliona kao drugi jezik 194,433  
U Aziji ima status sličan latinskom i grčkom jeziku u Evropi.
U Indiji predstavlja jedan od službenih jezika, iako su češće u upotrebi noviji jezici. Iako ga mnogi smatraju mrtvim jezikom, još uvek se uči i koristi


Admin: komentar modifikovan dana: Sun Apr 26, 2015 3:37 am; prepravljeno ukupno 28 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

.

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 3:02 am

Iran / Teheran = 110.000 = Domari,  U Iranu Iranci svoje CIGANE  zovu: „Kauli" ... a, ne "romi" kao svi ostali Europski narodi, ... koji romski narod nazivaju Romi ili Cigani kao što Romi u Europi i sami sebe nazivaju!

IraQ / Bagdad = 50.000 = Qawliya, Domari , Tamili = (4,7% Cigani. ... od ukupnog 70-damdeseto milionskog broja TAMILSKOG STANOVNISTVA ) .
Die Kawliya oder Qawliya (Arabisch, كاولية oder كاولي) sind eine kleine Minderheit der Roma in IrakQawliya bedeutet Zigeuner in Arabisch. Die Qawliya sind bekannt für ihre Tänzer und Musik. Sie ihre Wurzeln in Spanien und Indien, Irak und aus ihrer Heimat fast 150 Jahren. Viele der Qawliya Stammes leben in den armen Gebieten zwischen den Flüssen Euphrat und Tigris. Die Qawliya Tanz gespielt wird in der Regel mit der irakischen Chobi Stil der Musik. Die Tänzer Kleid in hellen farbigen Kleidern und Spin ihre langen Haare zum Charme der Raum, in dem sie vorführen. Die Qawliya hatte einen gewissen Schutz leben unter der Herrschaft von Saddam Hussein, wie sie geliefert Alkohol, Tänzerinnen und Prostituierten für die Elite Ba'ath-Parteien. Da die Vereinigten Staaten Invasion in den Irak 2003 und es war schwierig für die Bevölkerung des Irak Qawliya um Autonomie und Sicherheit. Einige der ärmsten Gebiete Qawliya, bekannt für ihre Rotlicht Bezirke, wurde einfach Ziele für die religiöse Milizen. Viele ihrer Dörfer wurden zerstört oder Übernahme durch solche Milizen, und dies hat Qawliya gezwungen zu fliehen in den Norden. Eines dieser Dörfer zerstört wurde Qawliya selbst genannt, befindet sich etwa 100 Kilometer südöstlich von Bagdad. Das Schicksal der Qawliya ist nicht bekannt, da viele Iraker Ansicht sie als Bürger zweiter Klasse.
Ireland / Dablin (Dublin)  = 8.000 = Romnichal, Kalderash, Lovari, Romungro

Israel / Jerusalem = 15.000 - 25.000 = Kalderash, Domari

Italy / Rim (Roma) = 90.000 - 110.000 = Sinti, Abruzzesi Roma, Ursari (kao i jedan znatan deo Arnauta / "Kalabreza "šiptarskih cigana na Kalabriji / Sicilija)

Jordan / Amman = 25.000 = Domari _______________________________________________
Domari ist eine indoarische Sprache im Nahen Osten und einigen benachbarten Regionen. Sie wird gesprochen von isolierten und sozial marginalisierten "zigeunerischen" Populationen, die traditionell Wandergewerben nachgingen, insbesondere als Metallarbeiter und Schausteller, und sich selbst als Dom (bzw. Plural Dome) oder Gurbeti bezeichnen, von der arabischen Bevölkerung dagegen oft abschätzig Nawar genannt werden.
Gesprochen in Iran, Israel, Jordanien, Libyen, Palästina & Gazastreifen, Syrien, Türkei
Kazakhstan / Astana = 7.000 = Lyuli (Liuli)

Litvia / Litva  = 2.000-3.500 = Domari
Dom (Mann) und Domni (Frau) - in Romanes bis heute
Rom (Mann) und Romni (Frau), was damals Mensch hieß.


Libanon / Beirut = 12.000 = Domari

Libya / Tripoli´s  = 33.000 = Domari

Lithuania / Vilnius = 3.000-4.000 = Domari

Luxembourg / Luxembourg = 100 - 150 = Gurbeti

Macedonia / Skoplje = 53.879 - 260.000 = Yerli, = Arlije, Egüptzy, ("Egipcani) Gurbeti, Čergari, (Aškalije)
(Ime Arlije potiče od turske reči "yerli", što znači "lokalni", a, kao imenica "lokalni stanovnik". )

Mexico / Mexiko = 500.000 = Kale, (kaleja = crn, crno),  Boyash, Machwaya, Lovari, Kalderash

Moldova / ChišinauSSSR. = 20.000 - 25.000 = Rusurja, Ursari

Montenegro Crna gora / Podgorica  = 2.601 - 20.000 = Ashkali (Aškalije)
Aškalije (također poznati i kao Ashkali, Aschkali, Hashkali, Aškalije i Haškalije) su narod, koji pretežno živi u Albaniji Crnoj gori i Srbiji, odnosno u autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija. Aškalije su većinom islamske veroispovesti, a govore albanskim jezikom, koji čini poseban ogranak indoevropske porodice jezika. Aškalije su ranije smatrani delom romskog naroda, ali su od strane države Srbije priznati kao poseban narod. Potomci su albanizovanih kosovskih Roma, a tvrde da su njihovi preci na Balkan došli iz Palestine. Aškalija dolazi od imena grada Aškelon u današnjem Izraelu. Aškalije su u velikom srodstvu sa Jevrejima koji su nekada došli sa teritorije Izraela. Činjenica je da su to isti narodi
Morocco / Rabat = 100.000 = Domari

Netherlands Holandija / Denn Hag = 35.000-40.000 = Ursari, Gurbeti

New Zealand / Wellington = 1.231 = Cergari

Norvšeka / Oslo = 5.000+ = Cergari

Palestina / Israel-Jerusalem  = 7.200+ = Domari

Peru / Lima = 5.000+ = Kalderash

Poland / Varšava = 15.000 - 50.000 = Romungro

Portugal / Lissabon =  40.000 - 50.000 = Boyash, Kalderash, "Gitanos" ??? = Gadžovanski diletantizam!

Romania /Bukuršt = 1.800.000 – 2.500.000 = Kalderash, Ajdari/"Ursari"/KAIŠARI, Lovari, Vlax (Vlasiţi) Vlauc (Vlasi/Vlauci), Romungro
Ajdari/"Ursari", Die Ursari in der Regel als "Führer tragen" oder "Bären-Handler", von der rumänischen urs, im Sinne von "Bär"; Einzahl: ursar; Bulgarisch: урсари, ursari oder Richinara sind die traditionell-Nomade berufliche Gruppe von Tieren unter den Trainern Roma-Bevölkerung. Ein endogamous Kategorie Zeichnung ursprünglich den Großteil seiner Einkünfte aus busking Performances, in denen sie verwendet, Braunbären, und in mehreren Fällen, Alte Welt-Affen, haben sie sich weitgehend nach den 1850er Jahren siedelten. Die Ursari bilden einen wichtigen Teil der Gemeinschaft der Roma in Rumänien, wo sie sind eines der 40 Stammes-Gruppen, sowie bemerkenswerte Segmente des bulgarischen Roma-Bevölkerung und der einzigen in der Republik Moldau. Sie bilden einen großen Teil der Roma in Serbien und westeuropäischen Ländern wie den Niederlanden und Italien. Das Wort Ursari kann sich auch auf einen Dialekt des Romani Balkan, gesprochen wie in Rumänien und der Republik Moldau obwohl es wird geschätzt, dass die meisten Ursari, wie die Boyash, sprechen Rumänisch als ihre Muttersprache. Es ist Keinen wissenschaftlichen Konsens darüber, ob Ursari gehören zu der Untergruppe der Sinti-Roma-Bevölkerung oder für die andere Hälfte der Roma-Bevölkerung. Eine rumänische Umfrage im Jahr 2004 unter den 347 Roma-150 festgestellt, dass nach sich als "Ursari" (oder 43,2 %, Und der größte einzelne Gruppe). Die rumänische Roma-sprechenden Bären oder Affen Handler in Bulgarien, genannt mechkari (мечкари), maymunari oder ursari, werden gelegentlich als separate Gemeinschaft oder als eigenständige Teil der Bevölkerung Boyash, sind Personen identifiziert Ursari wie in Italien. Die Coşniţari (oder koshnichari) Gruppe, die auf beiden Seiten der Donau (beide in Rumänien und Bulgarien), sei ein Segment der Ursari. Andere wie osteuropäischen Gruppen, Obwohl durch Beruf, sprechen verschiedene Sprachen und Dialekte, und werden nicht als Teil der Ursari, sie beinhalten die Medvedara in Griechenland, Ričkara in der Slowakei, Ayjides und Roma in der Gegend von Istanbul in der Türkei

Russia / Moskwa = 183.000 - 400.000 = Ruska Roma (descented from Polska Roma), Kelderare (from Moldavia), Servy (from Ukraine and Balkans), Ursari (from Bulgaria) Lovare, Vlahurya (from Vlachia)
Die Russische Roma, Sinti und Roma oder Russisch, sind eine Volksgruppe der Roma-Volkes, der größten Roma-Gruppe von Russland. Russische Roma leben meist in Russland und Weißrussland, aber auch in Zentral-und Ost-Ukraine, Frankreich, Kanada und den USA. Die Gruppe stammt aus der Polska Roma, die in Russland kam in der Ende des XVIII Jahrhundert. Die Russische Roma-Sprache enthält einige deutsche, polnische und russische Wörter und eine kleine Menge der russischen Grammatik. Russische Roma sind orthodoxe Christen. Ihre traditionellen Berufe sind Kuhhandel, Musik-, Tanz-und Glück erzählen. Die Russische Roma traditionelle Kleidung ist auf Russisch und Kalderaš nationalen Bekleidungs-und wird aktiv, die von Sängern und Tänzern. Moderne Russische Roma sind eine der am besten ausgebildeten Roma-Gruppen in Russland. Sie haben viele Berufe.
Saudi(ska)Arabia / Riad = 500.000 = Domari

Serbia / Beograd = 108.193 - 500.000 = Gurbeti= (Gurbeci = proterani; Gurbet = daleko original. prevod sa Turskog) Aškalije, Kalderaši, Ursari, Vlauci, Cergari, Machvaya = MAČVANSKI ROMI
The Machvaya (also Machavaya) are a group of Roma originating specifically from Serbia. They are seen by some to be an offshoot of the Kalderash and by others to be set apart from them. Natural Romani migration coupled with the war in the Balkans has meant there are an increased number of Machvaya living in other countries, specifically where there are an increased number of Serbs. Tucson, Arizona and Hamilton, Ontario both house large numbers of Machvaya as do the USA, Canada and Britain as a whole. http://en.wikipedia.org/wiki/Machvaya
Slovakia / Bratislava = 92.500 - 550.000 = Romungro
North Central Romani, früher genannt Karpaten Romani oder Romungro, ist einer von einem Dutzend großen Gruppen innerhalb der Roma-Dialekt, eine indoarische Sprache in Europa. The North Central Dialekte des Romani gesprochen werden traditionell von einigen subethnic Gruppen der Roma (Zigeuner) in der Tschechischen Republik, die Slowakei (mit Ausnahme der südwestlichen Süd-und Zentral-Regionen), Südost-Polen, der Provinz Transkarpatien in der Ukraine, und Teile von Siebenbürgen. Es gibt auch outmigrant Communities of North Central Romani-Sprecher in den Vereinigten Staaten, und die jüngsten outmigrant Gemeinden im Vereinigten Königreich, Irland, Belgien und einigen anderen Ländern Westeuropas.
Slovenia / Ljubljana = 3.246 - 10.000 = Lovari

South Africa / Pretoria (Bloemfontein, Cape Town, Johannesburg)  = 7,900 = Romnichal

Špainija / Madrid = 600.000 to 800,000 = Gitanos, Kalderash, Boyash

Sudan / Kartum = 20.000 - 50.000 = Domari

Sweden / Stocholom = 15.000 - 20. 000 = Cergari, Sinti

Switzerland / Zürch = 30.000-35.000 = Cergari, Gurbeti

Syria / Damask = 250.000 = Domari

Tajikistan / Dushanbe = 50.000 - 100.000 = Lyuli (Liuli)
Lyuli oder Luli [lju `li:] sind eine südasiatischen / Desi Menschen leben in Zentral-Asien, in erster Linie Tadschikistan, Usbekistan und Kirgisistan. Sie sind auch bekannt als zentralasiatischen Roma obwohl es sehr wahrscheinlich, dass die beiden Populationen emigrierte zu unterschiedlichen Zeiten aus dem indischen Subkontinent. Der Ursprung der Lyuli und ihr Name ist unklar.
Das Gleiche wie der Roma, sie stammen aus Indien. Die Lyuli Praxis Islam. Sie haben eine Clan-Organisation (Lyuli Wort für Clan ist tupar). Aufteilung in Sub-Clans ist auch praktiziert. Lyuli Die Gemeinde ist sehr geschlossen in Richtung nicht-Lyuli. Lyuli sprechen einen Dialekt Lyuli der Domari Sprache.

Turkey Ankara = 300.000 = Bosha

Turkmenistan / Ašgabat = 10.000 - 25.000 = Lyuli

Ukraine / Kiew = 48,000 = Kelderare (Zakarpattia), Ruska Roma (northern Ukraine), Servy (Serby, southern and central Ukrain from Balkans), Lovare (central Ukraine), Kelmysh, Crymy (in Crimea), Servica Roma (in Zakarpattia from Slovakia), Ungriko Roma (in Zakarpattia from Hungary)


------------------------------
The Pariah Syndrome
XVII. Appendix A: Definition of Terms

Chakra
ATHINGANOI. A heretic Byzantine group with which Gypsies were confused, hence the various names such as Zigeuner, Cigan, &c. (Greek).
ANGLOROMANI. The variety of Romani spoken by the Romanichals or British Gypsies, wherever they have gone to live. It differs considerably from the inflected Romani of the Vlax Rom, and is not mutually intelligible with it.United Kingdom "Engleska"  / London = 44.000–94.000+ =  Romnichal, Kalderash, Lovari, Romungro
Romnichal oder Roma ist eine Neuschöpfung, die von Roma-Gruppen von Menschen (oft auch als Zigeuner), die in einigen Teilen des Vereinigten Königreichs, vor allem England, beziehen sich selbst in ihrer eigenen Sprache, Anglo-Roma. Der Name ist nicht allgemein akzeptiert Englisch Roma, die oft nennen sich selbst "Roma-Folk". Sie sind gedacht zu haben, kam in England im 16. Jahrhundert und wurden Nachkommen der Illes Clan der Ost-Ungarn. Das Wort "Romnichal" leitet sich von "Romani Herausforderung", wo die "Herausforderung" ist für die anglo-romani "Fellow". Es ist ausgesprochen mit dem "ch" gleichwertig sind, die in der "Kirche". Es ist nicht klar, wie sie im Zusammenhang mit den anderen Haupt-Romani Menschen im Vereinigten Königreich, in der walisischen Kale, oder zu anderen Roma-Gruppen. Sie (und ihre Nachkommen) sind ebenfalls zu finden in den Vereinigten Staaten und auch in Australien
U.S.A. United States of America / Washington = 1.000.000 =  1 million (Roma organizations' estimations) = Kalderash, Machvaya, Lovari, Romnichal, Boyash, Romungro

Urugvay / Montevideo = 2.000-5.000 = Kalderash

Uzbekistan / Tashkent = 10.000 = LyuliArrow klikni ovde Arrow http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people_by_country  ExclamationAURARI. Goldwashers. Also called ZLATARI (Rumanian).

BALKAN. As applied to dialects of Romani, includes those which developed south of Moldavia and Wallachia. They are spoken today mainly in Greece and Bulgaria.

BALKANS. An area of south-eastern Europe which includes continental Turkey, Bulgaria, Greece, Albania, Jugoslavia, Rumania and sometimes Hungary.

BITCHADY PAWDEL (or BITCHENO PAWDEL). Transported to the American or Australian penal colonies, lit. 'sent across'. A term used by the Romanichals or British Gypsies (Angloromani).

BITCHERIN' MUSH. Magistrate, lit. 'sending man'. A term used by the Romanichals or British Gypsies (Angloromani).

BOSHA. Gypsies in Armenia who call themselves LOM; speakers of Central Gypsy dialects (Armenian).

BOYARS (also BOIARS, BOYARDS). The landed gentry; barons (Rumanian).

BOYASH (also BAYASH, BEYASH, BEASH). A Vlax Romani population, wide spread throughout Europe and the Americas, who descend from the RUDARI and who have a Rumanian dialect as their native language instead of Romani (deriv. from preceding).

BYZANTINE EMPIRE. A Christian empire incorporating what are today Turkey and parts of south-eastern Europe, which lasted from the sixth to the fifteenth century.

BYZANTIUM (later CONSTANTINOPOLIS, CONSTANTINOPLE, ISTANBUL). The capital of the Byzantine Empire; sometimes wrongly applied to the empire itself.

CALDERARI (or KALDERASHA). Makers of copper vessels (Rumanian).

CANGUE. A spiked harness used as a restraining device around the neck (French).

CETE. A group of Gypsies to be sold in a single lot (Rumanian).

CHIVUTSE (CHIVUTSELE, SPOITORESELE). Whitewashers (Rumanian).

CIOCOI (also VATAVE). An overseer (Rumanian).

COSTORARI. Tinners (Rumanian).

CHURARI. Sievemakers (Rumanian).

DANUBIAN. A branch of European or Western Romani: also called VLAX.

DESROBIREJA. Emancipation from slavery (Romani, from Rumanian).

DOM. Speakers of Eastern Gypsy dialects.

DOM. A menial class in India whose occupations include musicians, slaughterers, janitors, &c., and members of the SHUDRA caste.  Believe by some to be the ancestors of the Gypsies.

DOMARI. The language of the DOM; speakers of the dialects of Eastern Gypsy, inhabiting Syria and other parts of the Middle East (Domari).

DOMBA. Hypothesized ancestors of all three branches of Gypsy.

DOMBARI. The Proto-Gypsy language.

ENDLÖSUNG. During Hitler's Nazi regime, his policy of exterminating all unwanted racial, ethnic and social elements from his new society. The 'Final Solution' (German).

FALAGUE. Flaying the soles of the feet as a means of punishment (French).

FERARI (or HERARI). Workers in iron (Rumanian).

GADZHIKANO. Masculine singular adjective meaning "non-Gypsy" (Romani).

GADZHO. Male non-Gypsy, plural GADZHE. The feminine form is GADZHI, plural GADZHJA (Romani).

GORNIK. In Hungary, a title meaning Gypsy overseer (Hungarian).

HOSPODAR (or GOSPODAR). A word meaning 'lord', formerly born as a title of dignity by the governors of the Ottoman PORTE for the provinces of Wallachia and Moldavia.

JEKHIPE (or JEKHETHANIBE). Unity, lit. 'one-ness' (Romani).

KIRPACHI. Basketmakers (Rumanian).

KOVACHI. Blacksmiths (Rumanian).

KSHATRIYAS. A member of the military caste, the second highest of the four castes among the Hindus.

LAIESHI (or LAIETSI). Slaves who were allowed to move about on the estates, an who did a variety of jobs (Rumanian).

LAUTARI. Musicians; strictly, fiddlers (Rumanian, from Turkish/Arabic).

LINGURARI. Makers of wooden spoons (Rumanian).

LOMAVREN. The language of the Bosha (Lomavren).

LOWBEY. A people inhabiting The Gambia in West Africa which, it has been suggested, descended from the French Gypsies abandoned on that coast in 1802. Known locally as Lawbe or Laybe (Peul).

MAMALIGA. Cornmeal porridge, commonly eaten throughout Rumania and other parts of eastern Europe. A staple diet for the slaves (Rumanian).

MESTERE-LACATUCHI. Makers of keys, locks and burglar-bars (Rumanian).

MONGOLS. Invaders from central Asia, some of whom had begun to be converted to Islam by the late 1200s.

NAJU (also NAYU, NAIU). A pan-pipe; musical instrument fashioned from reeds cut to different lengths fastened side by side, the tops of which are blown across.

NETOCI (or NETOTSI). Plural of NETOTO, q.v.

NETOTO. A slave who escaped to the mountains and who lived as a fugitive. The word is said to mean "not complete" (Rumanian).

OTTOMAN. The Turkish dynasty belonging to Othman (Osman) I, founded ca. AD 1300.

PORTE. The Ottoman court at Constantinople (French).

POTCOVARI. Ironworkers and shoers of horses (Rumanian).

RABI GOSPOD. Name given to Gypsy slaves in Russia (Russian).

RAJASTHANI. The language of the Rajputs (Indic).

RAJPUTANIA (or RAJASTHAN). Part of north-western India inhabited by the RAJPUTS.

RAJPUTS. A predominantly military north-western Indian people, who claim to be descended from the KSHATRIYAS. Believed by some scholars to have been the ancestors of the Gypsies.

ROBI. Slaves. In European Vlax Romani, Rrobo means "captive" or "prisoner"; in American Vlax it means "one unwilling to work" (Rumanian, from Slavic. Cf. RABI GOSPOD).

RROM. In all varieties of Western Romani this word is found meaning "husband" or "Gypsy man" (as opposed to GADZHO or non-Gypsy man); for Vlax-speaking Gypsies, it is further used to define themselves as opposed to other, non-Vlax-speaking Gypsy groups. The feminine is RROMNI (Romani).

RROMANES. Adverbial form meaning "in the Gypsy manner"; sometimes used to mean the Romani language.

ROMANI. Feminine singular adjective meaning "Gypsy." Often applied to the language, and used also as a noun (older spelling ROMANY, plural ROMANIES).

ROMANICHAL (also ROMNICHAL, ROMNICHEL). Designation for those Gypsy populations from northern Europe, and especially the British Isles, as opposed to, e.g., the RROM.

RUDARI (also RUDARS, LUDARI, BLIDARI, LINGURARI). Makers of wooden spoons, troughs, plates, spindles, &c. The name RUDARI was also applied to those engaged in goldwashing.

SALAHORI. House-builders (Rumanian).

SALASH. A job-lot of slaves sold together (Rumanian).

SHATRA. A Gypsy village. Also used to refer to a job-lot of slaves sold together (Rumanian).

SCLAVI. Slaves (Rumanian).

SCLAVI COEVESHTI. Slaves of the barons, also called SCLAVI BOIARESHTI (Rumanian).

SCLAVI CURTE. Slaves of the court (Rumanian).

SCLAVI DE MOSHII. Slaves belonging to the petty landowners (Rumanian).

SCLAVI DOMNESHTI. Slaves of the gentry (Rumanian).

SCLAVI GOSPOD. Slaves of the householders (Rumanian).

SCLAVI MONASTIVESHTI. Slaves of the Church (Rumanian).

SCINDROME. Slave (plural SCINDROMI) (Rumanian).

SELJUKS. Members of a Turkish dynasty ruling between the 11th and 13th centuries, prior to the OTTOMANS.

SKOPICA (also SCOPITSA, plural SCOPITSI). A eunuch; one of a caste of coachdrivers castrated as children and used to transport the female gentry (Rumanian).

SLOBUZENJA. Freedom (Romani, from Slavic).

SPOITORESELE (or CHIVUTSE, KIVOUTSE, CHIVUTSELE). Whitewashers (Rumanian).

SUDRA. Lowest of the four Hindu castes, believed by some to have been the ancestors of the Gypsies (Sanskrit).

TATARS (sometimes TARTARS). Name applied to various Turkic peoples, including the Turki and Kirghiz, who overran the Byzantine Empire. It was also applied indiscriminately to the MONGOLS, who are not a Turkic people.

TSIGAN (plural TSIGANI). Gypsy (Rumanian).

TSIGANI DE CASATSI. House slaves (Rumanian).

TSIGANI DE OGOR. Field slaves (Rumanian).

TRIBUT. Taxes (Rumanian).

URSARI. Bear trainers (Rumanian).

VATAVE (or CIOCOI). Overseer (Rumanian).

VATRASHI (or VATRARI). Slaves who did a variety of jobs, including those of groom, stable keeper, coachman, &c. (Rumanian).

VAXUITORI DE GHETE. Cobblers and leather-workers (Rumanian).

VICA (or VITSA; plural VICI, VITSI). A clan or social division within Vlax Romani society. Literally "vine" or "tendril" (Rumanian, from Slavic).

VINZATOARE DE FLORI. Flower-sellers and sellers of sheaves of grain (Rumanian).

VLAX (also VLACH, WALLACHIAN or DANUBIAN). A branch of European Gypsy consisting of those dialects which developed in the Balkans during slavery time. They are characterized by massive lexical and structural influence from Rumanian.

VRAJITOARELE (or GICHISORI). Fortune-tellers. This was not a legitimate category within slavery but provided amusement for the gentry; these women were among the LAIESHI, and moved all over the estates (Rumanian).

YANSERS. Name applied to Gypsies in 19th century New York.

ZLATARI (also called AURARI). Goldwashers (Slavic); not slaves.


XVIII.  Appendix B. Media Representation
of Gypsies


Romski nazivi (*koje su Romi sami sebi dali)

Argintari = Zanatlije za obradu srebra, Rumunija

Aurari = Ispiraju zlato, Rumunija

Aškali = Crna Gora, Kosovo, Makedonija; ne govore Romski

Betikos = Andaluzijski Romi koji govore Kastiljanski, za stalno su se naselili u kućama-pećinama ili u gradskim kućama na području grada Granade i Guadiksa

Bašalde = Muzičari Potomci ''mađarsko-slovačkih'' Roma u Americi

Boša = Romi u Armeniji koji sebe zovu Lomi; govore centralno-romski dijalektom i Armenijski

Bojaš (takođe i Bajaš, Bejaš) = Populacija vlaških Roma veoma raširena u čitavoj Evropi i obe Amerike, koji su potomci Rudara i koji imaju potpuno asymilirani Rumunski dijalekat kao svoj maternji umesto romskog (govornog) dijalekta

Čergari = (Gadulije = "Gadulia = [Ind. Rajasthan] = zaprezno vozilo na dva točka, (Čerga) u smislu "karavan kuća" Žive pod šatorima Albanija (Grabijan), nomadi, ''turski'' Romi = Gurbetçi = ISELJENIK

Čingianes = Turska çinganes = Gurbetçi = ISELJENIK Turski

Čivute (Spoitoresele) Perači Rumunija SPOITORESELE (or CHIVUTSE, KIVOUTSE, CHIVUTSELE). Whitewashers (Rumanian). SUDRA. Lowest of the four Hindu castes

Čurara Čuri = Nož Poznati po pravljenju posuđa i drugog kuhinjskog pribora od aluminijuma i drveta

Costorari (Kostorari) Limari Rumuni

Cuţitari (Kucitari Cuţat = Nož = Oštrači. Poznati po oštrenju svih vrsta sečiva, makaza, noževa, i bilo čega sa metalnom oštricom (Rumunija)

Džambas Razmena/trgovina/bavljenje konjima i akrobate Makedonija

Erlide = Bugarska

Erlije = Makedonija i južna Srbija = ''Turski'' Romi Arlije = Yerli = (Ime Arlije potiče od turske reči "yerli", što znači "lokalni", a, kao imenica "meštanin". ) na turskom lokalni stanovnik = meštanin

Ferari (Herari) Ferium Fer = gvoždje/željezo Гвожђе или жељезо (Fe, лат. ferrum) је метал) = (asocijacija na čuvenu porodicu AUTO Italijanske industrije Enzo Ferrari) Obrađuju metale. Tradicionalni kovači, majstori za popravku kočija, a danas mnogi poprvaljaju metalne kontejnere u Rumuniji. Ferit ist ein türkischer männlicher Vorname arabischer Herkunft mit der Bedeutung "Der Einzigartige", "der Einmalige". Der Name kommt auch in Albanien und Mazedonien vor. Eisen = gvoždje/željezo

Gabori = Tradicionalno prave kazane za pečenje rakije i popravljaju peći, termose i termofore (za vruću vodu) (''Rumuni'')

Gelderari Nemačka to jest Kalderaši = Caldare = kotao/kotlić/bakrač/korito

Grastari Bugarska, (Džamba) aka Lovara, razmena, trgovina, bavljenje konjima
Hungaros (Konjari) Lo = konj na madjarskom

Kalderaši u Španiji, vode poreklo iz centralne Evrope/Rumunske Transilvanije (Caldare = kotao/kotlić/bakrač/korito)

Jeniše = Nemačka (Sinti)

Kabuđi = Albanija (Tirana)

Kalderaš = Kuju bakar (kujundžije - Кујунџија [Tur.] ...kuyumçu) – Златар) ... (Caldare = kotao/kotlić/bakrač/korito) = Bakračari

Kale = Crni Španski, Romi (Garnacha/Garači/Karači odakle su prvobitno masovno krenuli migracionim putem ka Europi) = po istoimenom gradu Карачи је највећи град у Пакистану и главни град пакистанске регије Синд/Sindh. Налази се на обали Арабијског мора, северозападно од делте Инда. ) Kalejaši Romi Aškalije, Arlije, Domari, Lovari, (Lomovani, Lambani = original INDISKO PLEME) "Gurbeti - Gurbetçi", Kale, Bosha, Lyuli (Liuli) i jedan deo Kalderash-a ... kojima je pravac kretanja ka Europi bio uz Sredozemlje, uglavnom su temne puti i pretežno smedjih očiju. (Karanča) Garnacha/TINTA = MASTILO = "MASTILJAVI" misli se na "crno-zatvorenu TEGET plavu boju" grozdja

Kantarai = Oni koji mere težinu nečega (na kantar) Valašija, Moldavija (Vlahija se nekada zvala današnja Moldavija gl. grad Kišinjev (Bugarski Romi Aydiri/Ursari/Mečkari se nazivaju Kišinjevicima ili Košničarima izgovara se na rumunskom u prevodu kao "ćišničari" Ćiša je nekada bio vemo rasprostranjeni i omiljeni naziv/nadimak za rumunske Rome "Moldovljane" (koji danas naseljavaju uglavnom zapadnu Srbiju Kolubarskog regiona

Kirpači = Korpari (pletu, prave korpe) Rumunija

Kobzari = Zlatari Valašija/Moldavija Valašija, Moldavija (Vlahija se nekada zvala današnja Moldavija gl. grad Kišinjev ...

Kopanari = Govore rumunski, Romi - bugarski hrišćani

Kotorara = Žive u šatorima, u karpatskim šumama i brdima na obodima Ukrajinske ravnice

Kovači = Kovači Tako kažu Rumuni, ali Kovač je slovenski naziv konkretno to su TAMARI = Tamra = [Ind.] gvoždje/željezo, Lohra = gvoždje/željezo Romi Lohvary [Engl.] Lovarya = naši Hrvatski Lovari = Madjarski Lo(vari) Konjušari/Džambazi ili INDO-Aryanski Lohvari/gvoždjari u smislu Kovači

Laješi = Član horde Rumunija (jedino oni govere i rumunski i romski i srpski/hercegovacki ima ih tamo oko Tuzle selo Lukavac)

Laleri = Nemačka="dumb", (prevod je nem, mutav "limba de boul"), ali pravo značenje je ''govori drugim dijalektom'' "limba de boul = jezik mutavog vola/bika", ne govori ''po naški''

Lautari = Muzičari isključivo violinisti (Lavuţa= VIOLINA, Lavuţar = VIOLINISTA) Rumunija, ranije su bili u Turskoj i Arapskim zemljama

Lingurari = Prave kašike (kašikari lingura = kašika ) Prave drvene kašike, oklagije i sve vrste sečiva Rumunija

Lovara Trgovci konjima Romi Lohvary [Engl.] Lovarya = naši Hrvatski Lovari = Madjarski Lo(vari) Konjušari/Džambazi ili INDO-Aryanski Lohvari/gvoždjari u smislu Kovači

Mačvaja ''pravi Rom'' kažu da su iz Mačve u Srbiji

Mango = + Mango &. Gabelji = GABALA grad u Siriji i ima jos i znacenje za svecanu odoru/uniformu i "tajnu" zakletvu ANDROMEDANSKIH tkzv. Lura ili Lula ili Lyra Roma "masona"), Crna Gora, Kosovo, Makedonija ne govore romski ...

Manuš ''Francuski'' Romi, Imaju francuski izgovor

Mečkari = Aydiri (Aydin = Mečka na Turskom, Aygir = Konj, na Rumunskom se mečka kaže URSUL) ... (Bugarski Romi Aydiri/Ursari/Mečkari se nazivaju Kišinjevicima ili Košničarima ... Albanija (Tirana) Bugarska (Russe) Rumunija Transilvanija i Moldoava skoro svuda kao tradicionalno zanimanje po Rumuniji je bilo URSARA/Mečkara

Mestere-Lacatuči ili Magjupy sa Kosova Prave ključeve (ključari), brave, i reze (Rumunija)

Netotsi Pobegli (medju prvima jos pre dekreta DI´SLOBUZENJA 1851 god.) iz ropstva, žive na Karpatima

Padureani = Šumari Valašija/ Valahija/ Moldavija Potcovari

Topioničari (tkzv. Kalajdžije ili Tinkery (Tinkergypsy = [Engl.] Kalaj ... Irish Travellers/putnici ... i potkivači (Rumunija) iz Bugarsko/Ruminskog manastira Rila gde su se cigani trazeći (onomad) utočiste čitaj "Asyl" prvi put pojavili u TRAČANSKO/DAČANSKOJ parohiji 1387 god. u tom manastiru RILA (TRAČANI SU DAČANI RUMUNI/VLASI iz Trakije a Iliri su ARNAUTI/ŠIPTARI (Kumanovo se pre Kosovske Bitke 1389 zvalo Arnautica, ... a mi CIGANI smo se prema zvanicnim pisanim istoriskim izvorima pojavili 41 godinu pre tog dogadja konkretno 1348 god. u Prizrenu pa posle 1362 u Dubrovniku i t.d. ....

Rlia = Magjupy Albanija ne govore romski


Romaničal (Romničal, Romničel) Severna Evropa (posebno Velika Britanija), Romi
Romungro (tkzv. Kalajdžije ili Tinkery (Tinkersgypsy = [Engl.] Kalaj ... Irish Travellers/putnici ...

Romi koji govore Romski-Mađarski Rudari u Rumuniji, ali ne govore romski, Slovenski naziv rudari, takođe postoji naziv Ludari Rudari (takođe Rudari, Ludari, Blidari, Lingurari) Prave drvene kašike, korita, drvena sita, bunarska vretena (čekrke), alate koji služe za ispiranje zlata ...

Salahori = Zidari Rumunija

Sfirnari Tradicionalno trgovci životinjama i dreseri majmunari (Rumunija)

Šošoraja kod Lovara=zečevi ili po Rusiji Plašuni Poljska kovači bakra

Sinti = Nemačka Sind (Sindh ) (Sindi: سنڌ, Urdu: سندھ) je jedna od četiri provincije Pakistana i postojbina Sinda, Muhadžira i drugih etničkih grupa. Susedna područja su Beludžistan na zapadu i severu, Pandžab (Pakistan) na severu, Radžastan (Indija) na istoku i Arapsko more i Gudžarat (Indija) na jugu. Glavni jezici sindi i urdu. Poznat pod različitim imenima u istoriji, naziv za Sind dolazi od Indoarijaca čije su legende tvrdile da Reka Ind izvire iz ždrela lava (Sinh-ka-bab). Na sanskritu je provincija dobila ime Sindhu što znači "okean". Asirci (još u 7. veku p. n. e.) su oblast poznavali pod nazivom Sinda, Persijanci kao Abisind, Grci kao Sinthus, Rimljani kao Sindus, Kinezi kao Sintou, dok su je Arapi prozvali Sind.

Sitari = Danas su poznati po pravljenju posuđa, oklagija i drugog pribora za kuvanje (Rumunija)

Ursari Ukrotitelji mečki Balkan. Mečkari = Aydiri (Aydin = Mečka na Turskom, Aygir = Konj, na Rumunskom se mečka kaže URSUL) ... (Bugarski Romi Aydiri/Ursari/Mečkari se nazivaju Kišinjevicima ili Košničarima ... Albanija (Tirana) Bugarska (Russe) Rumunija Transilvanija i Moldoava skoro svuda kao tradicionalno zanimanje po Rumuniji je bilo URSARA/Mečkara

Vatraši uslužuju, obučavaju, kuvari u Rumuniji

Xoraxane = Turski ili muslimanski Romi, Bugarska (kod Slovena)
Xoraxai manastira Rila gde su se cigani trazeći (onomad) utočiste čitaj "Asyl" prvi put pojavili u TRAČANSKO/DAČANSKOJ parohiji 1387 god. u tom manastiru RILA (TRAČANI SU DAČANI RUMUNI/VLASI iz Trakije a Iliri su ARNAUTI/ŠIPTARI (Kumanovo se pre Kosovske Bitke 1389 zvalo Arnautica, ... a mi CIGANI smo se prema zvanicnim pisanim istoriskim izvorima pojavili 41 godinu pre tog dogadja konkretno 1348 god. u Prizrenu pa posle 1362 u Dubrovniku i t.d. ....

Romi sa bliskog istoka (Turska i arapske zemlje) Jevkos

Albanija, Makedonija; ne govore romski Cingaros

Kalderaši u Španiji, koji su pošli iz centralne Evrope

Zlatari Zlatari Slovenski naziv


Nazivi za Rome od drugih narod (* kako su ih nazvali drugi narodi)
"Fools styled Greek Bohemians"

Adsincani = Gruzijski oblik od Atsinganoi
Athingani = Na grčkom "ne dirajti",''ne pipati''
Atzinganoi = Grčka
Bohemians = ?
Cadegipti = Italija
Cascarots = Francuski Baski
Cigani = Sloveni
Ciganyok = Mađari
Cikan = Česi
Cingali = Italija
Cinguli = Italija
Cyganie = Poljski
Zigeunier = Nemački
Egyptians = Makedonija
Giofog = Irski Gali
Gipcyan = Engleska prelazni oblik od ''Egyptian'' ka ''gypsy''
Gipson = Engleska prelazni oblik od ''Egyptian'' ka ''gypsy''
Gitano = Španski
Greeks = ?
Heiden (Heathens) = Nemačka
Jats = Turski
Jews = ? (jevrejski mozda?)
Kibtian = Turski
Luri, Luli = Persijski naziv za 'cigani'
Manouches = Francuski naziv u Francuskoj – Manush
Nuri (množina Nawar) = Sirija, Palestina, Egipat, varijanta od Luri, Luli
Pharaones (pharaoh's people) = Mađarska, Transilvanija
Romiti = ?
Saracens = Francuska
Tatarre (Tartars) = Švedski
Tsiganes = Francuski
Ţsigani = Rumunski
Turks ?
Zegynen = U Švajcarskoj
Zigenari = Švedska
Zigeuner = Nemački
Zingari = Italijanski
Zotti (množina – Zott)
Zott je oblik na arapskom jeziku od Jat, reč/naziv koja znači ''indijsko pleme''; Persijski naziv za 'cigani'; i takođe za Induse koji žive u dolinama
Tekst/slika autetnticni Romski nazivi (*koje su Romi sami sebi dali) preuzet iz priručnika ’"Romi kroz vreme"


http://www.ric.org.rs/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=185&Itemid=110

Istorija, ROMA ... Indska se civilizacija razvila iz starijih neolitskih kultura, kao i pod utecajem sumerske civilizacije, s kojom je trgovala. Prva kultura Indije razvila se u dolini rieke Ind sredinom 3.000 hiljadite god. pre. Hrist (pre 5-et milenijuma) . Kulture Inda su gradile gradove od opeke. Ti su gradovi imali kanalizacijsku čvornu mrezu, uredjene prostrane bulevare i široke ulice. Narod koji je tada živie nazivao se Dravidi, a bio je tamne puti, i bavio se pretežno poljoprivredom i robnom razmenom. "Trgovali" su uglavnom sa narodima Mezopotamije. Poznavali su "pismo" koje ni do danas nije sasvim odgonetnuto. Najveći gradovi bili su Harapa i Mohenjo Daro. U Indiju su se oko 1400. p.n.e. doselili indoeuropski Arijci i uništili indske gradove. Među Indom i Gangesom osnovali su više država. Glavni istoriski izvor za to doba su Vede. Zbirka četiri knjige, i zato Indiju od 1400. do 550. p.n.e. zovemo "vedska Indija". Najpoznatije indijske epske pesme su Mahabharata i Ramajana, a govore o ratovima u kojima sudeluju ljudi, demoni i bogovi. U upotrebi je bilo pismo i jezik Sanskrt. Kad su nastale države, narod je iz polunomadstva prešao na poljoprivredu, a društvo se podelilo na četiri kaste ili kraljevstva jedan od tih THAGAR-a = CAR (ţhagar/ţaran=car/gradjanin)  na Romskom je bio kralj PENGA ... Anglikane/England’s Roma manushenge
kon alosarde tuke sar pengo Romano “THAGAR” / King” ... Romi su indijska etnička celina, pretežno arijevskog/Aryan porekla. Rom znači čovek, a to značenje ima i reč manuš (osnova te reči je Man, što na sanskritu znači kretanje duha i mišljenja). Narod pod imenom Roma ili Roman pominje se u Mahabharti i u Višnu-Puranama. Međutim, pod tim imenom drugih naroda osim Roma nema ni u Indiji ni drugde u svetu.
,Cignus (množina: cigni, "labud") je arheoloski naziv korišten za vrstu velike  rimske  žlice/KAŠIKE s kratkim, zakrivljenom, ručkom, koja podseca izgledom često formiracijom kao što su vrat  i glava labuda. Cigni/KAŠIKE pronađene su u nekoliko rimskih nalazišta iz 4. i 5. stoleća (OBZIROM da SVETSKA PISANA ISTORIJA CIGANE belezeci spominje: 400 god. pre nove ere, konkretno: ... before 400 Chr.Indija / Punjab / Asia: Some  Indians live (approximately) in the north-western India and eastern  Pakistan, between the Indus Delta, Delhi and Afghan border as nomadic  craftsmen and entertainers. ... or ... 820-834 Syria: The state Zott is founded on the banks of the River Tigris. (There  was the theory, which had been the Zott the water buffalo breeders  among the Roma who were deported in the 8th century by the Arabs from  Persia in the area between the Euphrates and Tigris were.)
PREUZETO iz INTERNETA sa FB-a: ... navodno "dolaze"iz sazvezdja ORION sa maticne planete SIRIUS, (sto cini sustav od 11 "naseljenih" planeta)  ...  Arcturian, Antarian, Pleaidian, Andromedan, Cignus , Cassiopia  Alphan, Alpha Centauri, Sagittarius  &. Cassiopia, od tih 11 planeta moze se izvuci ostrouman logican zakljucak eventualno ako je uopste za verovati na  osnovu govorne ASOCIJACIJE  ,... da CIGANI "dolaze" logicno sa CIGNUSA ( (citaj tumačeći poput Biblije-"Sanskritsko-budisticke" jer o tome ne posteje apsolutno NIKAKVI pisani dokazi osim neka nezvanicna usmena "naklapanja" prenosena navodno sa koleno na koleno iz sve namerno ne kazem ) ... knjige Indijskog Ep-a. Najpoznatijih inace indijskih epskih pesma Mahabharata i Ramajana koje govore veoma mnogo o CIGANIMA) Cignus = (plural: cigni, "swan") is a name used by archaeologists for a type of large Roman spoon with a short, curved, handle, often formed as the neck and head of a swan. Cigni have been found in a number of Roman sites from the 4th and 5th centuries

... before 400 Chr.Indija / Punjab / Asia: Some  Indians live (approximately) in the north-western India and eastern  Pakistan, between the Indus Delta, Delhi and Afghan border as nomadic  craftsmen and entertainers. ... or ... 820-834 Syria: The state Zott is founded on the banks of the River Tigris. (There  was the theory, which had been the Zott the water buffalo breeders  among the Roma who were deported in the 8th century by the Arabs from  Persia in the area between the Euphrates and Tigris were


Admin: komentar modifikovan dana: Tue Oct 29, 2013 5:31 pm; prepravljeno ukupno 105 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 3:50 am

Teško je sa sigurnošcu utvrditi broj Roma u svetu. Prema nekim procenama ima ih oko 15.000.000, a prema drugim NEPOUZDANIM I NEPROVERENIM STATISTICKIM PODATCIMA izmedju 5 i 10 miliona. Po tom nezvanicnom predanju smatra se da izmedju 6 i 8 miliona Roma živi u Evropi. Najveca koncentracija populacije Roma je na Balkanskom poluostrvu, konktertno u jugoistocnoj Evropi, u centralnoj Evropi, Sjedinjenim Americkim Državama, Rusiji i državama bivšeg Sovjetskog Saveza. Manji broj Roma živi širom Zapadne Evrope, Bliskog Istoka i Severne Afrike.

Zemlje u kojima živi preko pola miliona Roma su: Rumunija, Bugarska, Madjarska, bivša Jugoslavija i Sjedinjene Americke Države. Najveci udeo Roma u ukupnom broju stanovnika ima Slovacka - od 5.400.000 stanovnika Slovacke, 320.000 su Romi.

Romi se medju sobom dele po teritorijalnim, kulturološkim i dijalektološkim razlikama na PLEMENSKE grupe ( a ima ih ukupno takozvanih "VICA" grupa podgrupa i sl. jos Ca. 60 plemenskih manjih ili vecih zajednica)

3 glavne Romske PLEMENSKE GRUPE SU:Domari sa Srednjeg stoka i iz istocne Evropre, Lomavreni iz centralne Evrope i Romi iz zapadne Evrope!

Kaldereši ("bakracari/kotlari" naime KALDARE = KOTAO na Rumunskom (kotlari) = koritari, vretenari, konkretno MARFARI = zanimanja koja su se bavila obradom stocnih privrednih potrebstina ... koji su došli sa Balkana (Avganistan, Turska, IRAN) u Centralnu Evropu, a zatim se selili i do Severne Amerike). Predstavljaju jednu od najbrojnijih romsku grupacija. (mnogi "KOVACKI" cigani neznaju Romski jezik koji su "uzput" u vecitim nomadskim seobama sticajem okolnosti prinudno potpuno "zaboravili" poprimajuci i usvajajuci jezike drugih drzava i zemalja u kojima su neretko boravili i po par vekova t.j. nekolko generacija)

Manuši (poznati i kao Sinti), uglavnom naseljavaju severnu Norvešku Gl.grad Oslo i okolne regione Francuske i Nemacke. Poznati su kao (Cergari jer su kretali sa svojim predivnim i neretko bogato ukrasenim i izrezbarenim KARAVAN/CERGAMA i rasnim Steierskim konjima) inace su bili putujuici zabavljaci, muzikanti artisti i cirkusanti.

@ klikni ovde da vidis sliku: Arrow http://www.fotorola.com/uploads/3182c32f10.jpg Exclamation

(vredno napomene kao jedan mali zakljucak-podsetnik: "Ovi" naši "Srpsko-Romski" Cergari primera radi uz duzno postovanje i obavezan respekt, ... poput našeg cuvenog gospodina Ace Nikolica "Cergara" cuvenog Wien-skog instrumentalnog solistu i virtouza na harmonici, verovatno sa 100% postotnom sigurnošcu se moze tvrditi da poticu i isto su tako verovatno veoma bliski u krvnom plemenskom srodstvu sa "pravim" Norveškim / Manuša "Cergarima" Samo sto su ovi "naši" Srpski Cergari verovatno u ta minula drevna vremena u svojim vecitim seobama, zalutali u juzne predele Balkana konkret današnju Srbiju! Jer opšte poznata statisticki zapazana cinjenica genetskog karaktera da osim sto po krvnoj grupi ABO Rh+ koju uglavnom poseduju manje ili više svi cigani. Cigani iz "Cergarske" plemenske zajednice su nezne i bele puti, ne retko CRVENOKOSI "Ridji" i zeleno-plavo-oki!
... tako dje bi u zakljucku predhodno pomenutog izlaganje bilo vredno spomenuti: Uopšteni zajednicki naziv imena "GURBETI" koji bar na Balkanskom uzem podrucju oznacava SVE romske plemenske zajednice koje govore ROMSKIM jezikom, ... izuzimajuci pri tom da ih tako nazovem bez zamerke cisto uporedjenja radi "nase" Vlaške Rumunske cigane: Kalderaše, Koritare, Rudare, Banješe od kojih kod Banješa govore mnogi obostrano i Rumunsku i Romski, ... dalje takozvane Marfare-Vlauce-stocare (Murešane) Ursare / meckare po isto imenoj Rumunskoj URSUZ planini u sklopu sa Karpatima, ... ili Arnaute takodje meckare po Arnaut planini koji su sada pretežno tursko/bugarskog dominantnog porekla u karakteru a naseli li su trajno današnju oblast Albanije i neke manje oblasti i regione Kosova. Arnauti su ustvari romanizovani Arbanasi danas Vlaško-Rumunski-"šiptari" okruzeni visokim Albanskim planinama poput Šarplanine, Prokletija i Babe sa Kajmakcalanom. Konkretno veruje se da je rumunski savremeni vlaski jezik.


Admin: komentar modifikovan dana: Mon Mar 24, 2008 10:55 am; prepravljeno ukupno 1 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 4:22 am

Rumuni su poreklom Dacani i Geti!

Medjutim Vlasi su Mezo-Tracani, Tribali i ostatci rimskih legija na Balkanu.
Vlasi u Makedoniji i Grckoj (Cincari) su Jermenskog porekla i Tracani koji su poprimili kulturu i jezik od rimljana. Verovatno su u velikim narodnim zbegovima u vreme velikih seoba naroda i narodnosti zbog ucestalih Frigijskih i Jermenskih ratova i CIGANI sa "danasnjim" VLASIMA došli u današnje krajeve Homolja i Vlaške nizije u Srbiji. Interesantno je takodje da je za Vlaško-Rumunske-Vlauce usko povezan i karakteristican naziv "KURCOVLASI" koji dolazi iz Pravca Bugarske gde danas žive tri plemena Vlasi, Arumuni i kurcovlasi o kojima je rec!
O, vlaškom jeziku na prostorima današnjeg Homolja crkva kaže da je nastao u dolini Timoka (Istocna Srbija) kao mešavina vulgaro-latinskog kojim su govorili "stari" imepratori rimljani, a bilo ih je tada veoma masovno puno na današnjem Homolju, jer su vodili jedan od skoro najdužih 100 godišnjih ratova u istoriji covecanstva sa Dacanima (današnjim Rumunima) duže od 100 godina) Tako da su se lokalnim tracanskim vlažkim jezikom služilo celo Homolje, i naniže sve do Knjaževca i Vidin grada u Bugarskoj.

Nesporazum oko naziva Vlah u vreme Turaka i njihovog bestijalno ratnog okipiranja Srbije 400 dugih godina:
Turci su relativno lako prodrli na Balkan i kasnije su mucili muku sa osvajanjem Austro-ugarske. Pošto su lokalni narodi konkretno misli se uglavnom na Srbe sa cije su teritorije Turci inace napadali Austro-ugarsku danasnju Madjarsku, gajili samo svinje, Turci muslimani su imali velikih problem sa ishranom. Vlasi su bili jedini koji su gajili stoku Krave konje volove ovce i koze) na celom Balkanu. U, tu svrhu osebnom uredbom turska vlast postavlja Vlahe u povlascen polozaj, t.j. nisu smeli biti ubijani i kaznjavani i bili su im manji porezi ukoliko gaje stoku. Zato se naziv Vlah vezuje za stocare. A konkretan naziv rumunsko-vlaskih CIGANA iz plemena VLAUC-i, ... (današnja okolina Jagodine POMORAVLJE selo Lovci Strizilo) je nastalo od staro rimske raci Vla´h /stocar i uc/povodac, ular, kratak kanap sa kojim se stoka vodila "povodac" sto je opet konkretno znacilo da su rumunski cigani VLAUCI sluzili tracanima Vlasima, u razno raznim sporednim poslovima, kao najamna radna snaga u letnjim sezonskim periodima, ... kao "povodac" za stoku, ... "privezak" kanapcic, ... jer su u ta oskudna vremena bili prinudjeni opstanka radi da cuvaju i vode ogromna krda stoke na ispasu vlaskim kmetovima i bogatim gazdama, dok su se u zimska vremena shodno svojoj nadprosecnoj intelegenciji i umecu bavili tadasnjim unosnim tradicionalnim zanimanjima svojih predaka i izradom drvenih i metalnih predmeta kao sto su: vretena preslice, drvene kasike, sita, ... korita takozvane nacve za mesenje testa za hleb i svom ostalim prozvodima za potrebe i upotrebu u "seljackim" gazdinstvima ulari, vrengije povodci za stoku i sl. otud naziv za VLAUCE shodno zanimanjima kojima su se pretezno bavili jos i: Koritari, vretenari, kasikari, ... jednom recju MARFARI (marfa = stoka) Vlauci su predhodno verovatno poticali iz plemena KALDERAŠI(bakracari) / KOTLARI (kaldare = kotao na rumunskom) koji inace obostrano za razliku od VLAUCA vladaju i Romskim i Rumunskim jezikom. U selu Strižilo živi danas 427 punoletnih stanovnika, a prosecna starost stanovništva iznosi 52,4 godina (49,5 kod muškaraca i 55,2 kod žena). U naselju ima 228 domacinstava, a prosecan broj clanova po domacinstvu je 2,10. Selo je inace jedno od najbogatijuh CIGANSKIH sela u tom kraju sa lepim velikim i prostranim dvospratnim kucama, vecina stanovnistva zivi i radi u INOSTRANSTVU. Cigani VLAUCI za razliku od tako zvanih rumunskih cigana "carana" ne govore tim "caranskim" dijalektom na "Ć", ... vec zahvaljujuci tome sto su bili vezani pretezno za seljacke poslove i stoku dijalekt im je na "Š" . Izuzimaju se inace svojom prirodnom intelegencijom i talentovanom nadarenoscu gotovo za sve zanate i zanimanja, ali obzirom da su "seljaci-stocari" nisu bas puno obrazovani i neke vidne i zapazene rezultate nisu postiglu u oblasti MUZIKE, ... mada su kao i svi cigani na svetu veoma muzicki nadareni i talentovano muzikalni izmedju ostalog bave se tradicionalno istom ... amaterski kao "muzikanti" ...

... I DA SE VRATIM SADA opet u ovom poglavlju gde sam i zapoceo izlaganje o GURBETIMA naime uopstenom nazivu za sve cigane za koje se smatra da govore izvornim Romskim jezikom! Naime sama rec "GURBET" ne znam sta (tacno) znaci, ... jer u romskom jeziku i nema neko precizno i posebno znacenje osim sto oznacava VRSTU PLEMENA kao naziv, ... medjutim u KURDISTANSKOM jeziku se ta rec koristi za oznacavanje "tudjine" necega sto je strano tudje! ... U srpskom jeziku postoji narodna izreka opruzi se koliko ti je "GUBER" dug, ... u smislu, ... budi zadovoljan sa onim sto imas i posedujes ako si misli se valjda vecj "tudjinac / stranac" jer ko trazi vece izgubi iz vrece! U turskom jeziku ta ista rec ima isto a i prosireno znacenje naime pored "tudjine" oznacava jos i naziv za SKITNJU coveka koji kao "stranac/tudjinac" skita, ... koji je skitac, pa u smislu kao takav "nepozeljan" "Gurbet" , ... medjutim jos nista 100%postotno pouzdano i tacno neznam o tom NAZIVU GURBET, a voleo bi da znam jer mi je veoma vazno i bitno, ... ... hm koicidencijom pukog slucaja i moje vecite radoznalosti najzad konacno danas 26.07.2009 znam tacno sta znaci rec GURBET: = DALEKO ili kada na www.google.de u überstzen Suche sa Turskog na Srpski/Hrvatski upisete tacno rec "GURBETCI" = PROTERANI (sto je izmedju ostaloga i logicno za ondasnja "teska" vremena kad se upise rec GURBET sa Turskog na Srpski = DALEKO sada mi na pamet pada si secam se jednog polemicnog razgovora u Berlinu sa Draganom "popikinim" na temu GURBET sta ... znaci i slicno u tom pravcu ... da jako je zalosno da ni pravi tkz. gurbrti neznaju pravo znacenje te reci koja oznacava gotovo sve pripadnike romske nacije u srbiji ... u koju su dosli jos u 14 veku GURBETCI/PROTERANI od turaka i sl.


Admin: komentar modifikovan dana: Sun Jul 26, 2009 9:06 pm; prepravljeno ukupno 1 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 5:08 am

(... evo saznao sam tacno najzad: 20-03.2008  )

Ime G u r b e t (Gurbeç) = ISELJENIK na turskom jeziku u smislu "proterani" sto je bukvalan i doslovan prevod na Google HRVATSKOM translatoru ali samo ko zna da upise tu rec originalno i pravilno bez slovne greske ovako: Gurbeç) ... na koje se  ne retko nalazi od Afganistana do Balkanskog poluostrva, odakle se (dalje) prostire do zapadnoevropskih država, smatra se da EVENTUALNO i originalno i eventualno potice zapravo iz (samog) arapskog jezika ("garib" znaci "strani" i "stranac"). Možda bi trebalo napomenuti da  ...
B a n d ž a r i, najvece cigansko pleme u Indiji, sebe nazivaju Kor , a strance Gor Gori su, u stvari, stranci ... Ausländeri, ... hehe KAKO SE ISTORIJA PONAVLJA !? Gori su, konktertnou , sledbenici Durge (Crne device) BIBIJAKE tkzv. originalno "KALI SARA E" (Sara e Cali) = CRNA SARA ili veoma asocijativno kod nas u srbiji poznata kao BIBIJAKA = TETKICA BIBIJA), koju takodje slave Gurbeti (narod po imenu Goraka takodje se pominje u Mahabharati).

Karaci je najveci grad u Pakistanu i glavni grad pakistanske regije Sind. Karaci je finansijski i trgovacki centar Pakistana i najveca luka Pakistana. Procenjuje se da je Karaci 2006. imao 11.9 miliona stanovnika i da je drugi grad na svetu po broju stanovnika. Nalazi se na obali Arabijskog mora, severozapadno od delte Inda.

Sinte takodje znaci "ljudi" ili "narod" i vodi poreklo od Sind ili Sindhi, ge su živeli pretci današnjih italijanskih ili njemackih Cigana. Njih nalazimo u manjem broju i nekim drugim drzavama u Evropi.

Istrazivaci takodje navode nekih 60 plemenskih imena, ja cu spomenuti samo neka: Badzari, Gadulia Lohar i Nat u Indiji; Luri, pomenuto u Firdusijevoj Sah-nami, i plemena Gorbati (Gurbeti), Arlije, Lovari, Tamari, Gopti i Kalderaši.

Proucavanja su otkrila da su imena Lovar, Tamar i Gopt indijskog porekla.

Lovar potice od imena Lohar i reci "loha", sto na sanskrtu znaci "metal" ili "gvozdje".

Tamar, verovatno potice od "tamra", sanskrtske reci takodje za "gvozdje",

dok je Gopt slicno go-pa, krdo krava, ili kravar, i oznacava narod koji pripada mesanoj kasti "parija".

Da pokusam da zavrsim s ovim, pa cu reci nesto o poreklu imena Rom ...ono jos nije potpuno razjasnjeno ... najraniji proucavanja porekla i jezika Cigana, A.F. Pot i Franc Miklosic, verovali su da njihovo ime potice od "doma, domba" - najnize kaste u Indiji, koju sacinjavaju muzicari i pevaci.

Kasnije su se pojavile hipoteze o radzputskom poreklu Cigana. Jan Kohanovski, lingvist iz Pariza i V. R. Ris iz Candigara (Pandzab) pokusali su da povezu ime Rom sa Ramom, legendarnim junakom Mahabharate i Ramajane, sto je Pot odbacio u svojoj knjizi.

Ime Rom je nepoznato medju iranskim Ciganima, dok jermenski Cigani nazivaju sebe Lomima.
Jos dva imena se koriste:
Kalo, medju spanskim Cinagima i Sinto, medju nemackim i italijanskim Ciganima.

Za razliku od reci Rom, koja takodje znaci "covek" ili "muz", poreklo druga dva naziva je jasno.
Kalo, na romskom kao i na indijskim jezicima znaci "crn"...(ovu rec ili, prije, njen turski ekvivalent "kara" koristio je A. F. Pot da objasni ime Karaci( Pakistan), kako se Cigani inace nazivaju u Iranu.
Na kurdskom jeziku to ime je dobilo modifikovano znacenje - "gatar" ili "muzicar".

Romnichali (uglavnom naseljavaju Veliku Britaniju Severnu Ameriku Kanadu, i vrlo malo Irsku = Gl.grad DUBLIN naime "Irski" cigani zapravo nisu nasi pravi cigani bar ne po krvnom i genetskom sastavu ne poticu iz nijednog naseg plemena, taj su naziv dobili sredinom 17-stog veka zbog slicnog nomadskog i skitackog nacina zivota, inace su izrazito bele boje puti i ridje crvenkasta rose, plavo-oki, i plavokosi.)

Svaka od ovih grupa se dalje deli na 2 ili više podgrupa u zavisnosti pretežno od zanimanja kojim su se bavili ili teritorije sa koje poticu. Neke od ovih podgrupa su: Machvaje, Lovari, Churari, Sinti, Rudari, Bojaši, Lejaši, Kanjari, Bakracari, Ursari = Meckari, Kasikari-Koritari (Vlauci) Ludari = zabavljaci muzicari (dvorske lude) Luri = orig. indisko pleme bavili su se uglavnom obradom raznih metala izmedju ostalog i pozlacivanjem porculanskog posudja i keramike, Šorašaji, Ungarice = madjarski, Banacani, Banješi, Bašalde i Romungro.

Romski jezik je Indo-Aryan-skog porekla i ima mnogo govornih slicnosti, ali osnovu jezika cine stari Punjab´u ili Hind´u govorna narecja.

Govorni romski ima više varijanti, ali svi dijalekti sadrže neke izvesne reci koje koriste svi Romi. Na osnovi jezika, Romi se mogu podeliti u tri grupe.

To su :

Domari sa Srednjeg stoka i iz istocne Evropre, Lomavreni iz centralne Evrope i Romi Kalderaši iz zapadne Evrope.

Ne postoji univerzalni pisani romski jezik koji koriste svi Romi. Ipak, kodifikacija konstruisanog, standardizovanog dijalekta je u fazi napredovanja!

A, od strane Lingvisticke komisije medjunarodne romske unije kaze se da: Postoji cetiri romska "plemena" ili nacije: Kalderash, Machavaya, Lovari i Churari.

Druge grupe ukljucju: Romanichal, Gitanoes, Sinty, Rudari, Manush, Boyash, Ungaritza, Luri, Bashalde, Romungro i Xoraxai.

Zbog viševekovne integracije sa Evropljanima, danas se mogu videti i Romi sa izrazito svetlom bojom kože i kose. Jedno od najvecih “Romskih” Plemana su Arlije: (Ime Arlije potice od turske reci "yerli", sto znaci "lokalni", a kao imenica "lokalni stanovnik".

Kako su Arlije ziveli uglavnom u zemljama pod turskom vlascu, mahom su muslimanska veroispovesti.

Drugo i najrasprostranjenije ime "Cigani" na razne nacine je tumaceno, ali vecina naucnika smatra da potice od imena jedne Grcke gnosticke sekte!

Acigani ili Athiganoi, koja je nekada postojala u Frigiji = današnja mala Azija, zaliv (moreuz) Bosforus/Anadolia/Turska). Smatralo se da je osnivac te sekte bio Simon, a to glediste podupire i navod iz Dela apostolskih, glava 8/9-11 Prva i do danas jedina pouzdana tvrdnja o nastajanju reci Cigan za pripadnike «odredjene» skupine ljudi, dolazi iz 1068. godine.

Tada, je gruzijski monah sv. Georg Antonski, iz manastira I v i r o n (Grcka) svojim tadašnjim žiteljima  izveštavao kako je na goru Atos (Grcka) u periodu od 1001-1026. godine stigla ogromna skupina «Athiganosa». iz Frigije (mala Azija - Rusija) Rec Athigatos tj. Acinkan na Grckom bi u prevodu znacila «nedodirljiv».  Razne t.j. osnova inace te reci, je samo ime te gnosticke sekte [red]Athigatos[/red] koja je u Grcku tada u masovnom brojnom stanju prispela u Grcku na goru Atos!

Athigatos = NEDODIRLJIVI, ... ili ... N E S A L O M L J I V I:

T A M N I C A!
Neizvesnost, pogodjen cilj u prazno, surovu stvarnost oporost muči!
Estetski nimalo lepo i totalno, okrutno zvuči!
Drobiti tvrdji orah, oklopni otpor volje iskoreniti Romski-jezik pobosti u njega kolje!
Otpor, Justicijine pravde, večita neskrivena težnja, ostaće večno "Gadžovanima" nažalost samo puka čežnja!
Dokoni, su "Cigani" saveznici pravde, lukavi su Romi, paklene su "sprave"!
Iskovase, "Gadžovani" mnoge naše "usijane" glave, hapseći ih prazne, hladeć´ iza "brave"!
Razbojničkim velom pod okriljem pravde, uvek su Cigani k´o, ptice slobodu, nadletali ... "odavde"!
Ljudskoj se "ovde" pisala je štampa, otpadničkoj vrsti, ukazuju gresi, "krate" im se prsti!
Izdrži se večnost, kad beskrajno traje, al´u tami setno ciganima sretno trnci sreće, ipak sjaje!
Vapaj, od boli gorki pelen sto se kaje, džabe se na mesec i na zvezde laje!
Istina, jedina pravda! Pokajničke grehe briše, drhtavom ciganskom rukom, istorija, ipak pravdu piše!


P.S: pročitaj i VERTIKALNO crvena slova:

Они су подељени у два племена, Матуриа, и Лабани.

Бањара/и, такође називани и:  (Ламбади) Ламани, Ламбани, Бањара-Ламбани се класно обично описују као номадски народа из индијске државе Раџастан, који ce сада проширио читавим индијског потконтинента. Они заиста потичу из (покрајине) Раџпут-а, а познати су и као: (народSmile Лака-Бањара значи Лакхапати, (даклеSmile Бањари, Пиндари, Бангала, Бањори, Бањури, Брињари, Ламани, Ламади, Ламбани, Лабхани, Ламбара, Лавани, Лемади, Лумадале, Лабхани Мука, Гyла, Гурмарти , Дхади, Гормати, Кора, Сугали, Сукали, Танда, Вањари, Ванзара, и Вањи. Заједно су (сви такозвани народ) "Домба", они сe понекад називају "Цигани из Индије" Познати су по шареноликим обојеним хаљинама, народним орнаментима и банглесима, и њихове традиционалне настамбеног, (простора настамбе ) званe Танда, обично се налазе ван села (у Индији).

Најбројнија популација Бањара или Ламбада/и заједница је у региону Андхра Прадеш и Теланган(а) наводи се да их има око 2,2 милиона где говоре свој Бањараски дијалект (eквивалентан и слично оригиналан изворно РОМСКОМ језику који се данас говори широм Европе у око 60 земаља и на око 120 говорних подручја широм света заједно са Телугу народима и њиховим дијалектима, такође сличним нашем Ромском језику и његовим многобројним Европским језицима који су еволуирали током једномиленијумског еволуционо-миграционог процеса. У региону Карнатака, они се знатно шире и њихов наталитет је у веома знатном прирастном порасту, нарочито у северним деловима државе и Карнатака региону који је други по величини 1,1 милиона становника, Бањара или Ламбада у Индији.Admin: komentar modifikovan dana: Tue Apr 28, 2015 6:43 pm; prepravljeno ukupno 11 puta

_________________

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 5:37 am

Αιγύπτοι (Aigyptoi) Египат (Аигиптои)
iz modernog grčkog: γύφτοι (gyphtoi). из модерног грчког: Цигани (гипхтои).

N e s a l o m l j i v i :

Neizvesnost, pogodjen cilj u prazno, surovu stvarnost oporost muči!

Estetski nimalo lepo i totalno, okrutno zvuči!

Slomiti tvrdji orah, oklopni otpor volje izkoreniti Romski-jezik pobosti u njega kolje!

Apel, Justicijanske pravde, večita neskrivena težnja, ostaće večno "Gadžovanima" nažalost samo puka čežnja!

Lisice, su "Cigani" saveznici pravde, lukavi su Romi, paklene su "sprave"!

Okovaše, "Gadžovani" mnoge naše "usijane" glave, hapseći ih prazne, hladeć iza "brave"!

Misterijoznim velom pod okriljem pravde, uvek su Cigani k´o, ptice slobodu, nadletali ... "odavde"!

Ljudskoj se "ovde" pisala je štampa, otpadničkoj vrsti, ukazuju gresi, "krate" im se prsti!

Izdrži se večnost, kad beskrajno traje, al´u tami setno ciganima sretno trnci sreće, ipak sjaje!

Vapaj, od boli gorki pelen sto se kaje, džabe se na mesec i na zvezde laje!

Istina, jedina pravda! Pokajničke grehe briše, drhtavom ciganskom rukom, istorija, ipak pravdu piše!


P.S: procitaj i VERTIKALNO crvena slova: ... 09.12.1988 R.Zoran, Pozarevac,"Zabela"Admin: komentar modifikovan dana: Thu Jan 20, 2011 2:04 am; prepravljeno ukupno 10 puta

_________________

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Re: Seobe Roma kretanja i migracija:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 6:58 am

Inace: Ne postoji nikakva slicnost i srodna indikativna veza asocijacije izmedju imena/naziva Roma (Rroma) i imena Rumunije(Romania, ijako, najveci broj Roma (Rroma) živi upravo baš u današnjoj Rumuniji, ili pak istoimenog glavnog Italijanskog grada Roma.)

U vecem delu Evrope Rromi su poznati pod eventualno podrugljivog karaktera nazivom: „Cigani" francuski: Tsigane („Cigan") albanski: Maxhup („Madžup")  Gabel („Gabel") makedonski &.bugarski: Cigani („Cigani") Cikáni („Cikani") holandski i nemacki: Zigeuner („Cigojner") danski: Sigjner („Sigejner"); litvanski: cigonai („cigonai") ruski: („Ciganje") madjarski: Cigány („Ciganj") grcki: ("Cigani") italijanski: Zingari („Cingari"); rumunski: cigani („Cigani") srpski: Cigani poljski: Cyganie („Ciganje") portugalski: Cigano („Cigano") španski: Gitano („Hitano") i turski: Çingene („cinžene"). U Iranu ih zovu:  („Kauli"), u Indiji Lambani („Lambani"), Lambadi („Lambadi"), ili Rabari („Rabari").
U engleskom jeziku se za Rome koristi naziv „Gypsy", za koji se smatra da je izveden od imena Egipat, zbog nekadašnjeg verovanja da su Romi bili starosedeoci i da poticu "navodno" iz Egipta.

Vecina Roma sebe oslovljava po generickom imenu Rom, što u prevodu znaci „covek" ili „muž/suprug", dok za pripadnike drugih naroda Romi koriste naziv „gadže".

* Zanimljivo interesantn informativni podatak:

... da su još "stari" Grci na svom tadašnjem zvanicnom starogrckom helenskom jeziku jos pre 3,500 godina. "ellenika – helenski" upotrebljavali rec "ROM" ( sa jednim " r " ) sa cime su oznacavali izraz za "coveka" ili ljude.
... treba takodje napomenuti da da u pravom izvornom cistom CIGANSKOM jeziku izmedju slovno-fonetskog glasa
"R" i "rr" postoji znatna i bitna razlika! Naime pri pravilnom dijagnosticiranju  u izgovoru primer reci ROM (covek/muz)  ili  ROMNI (zena/supruga-ciganka "zivotna saputnica") cije se jedan slovni glas "h" i udvojeni dvoglasnik "rr" dakle:  rrom, ... rromni, ... (G=dj) "Gj"anes rromanes? ili verzija "anes" ... rromanes? (znas li?) ... mada sam ja  misljenja i licnog ubedjenja da je pravilan izgovor (Gjanes citaj izgovor kao sto je napisano) "Gj"anes rromanes?  jer prema nekom Iranusko („Kaulskom"), ili Indijskom Lambanskom („Lambani"), Lambadskom („Lambadi") pravom IZVORNOM ciganskom jeziku, ... fonetski "Srpski" alfabetni znak "Dj" NEPOSTOJI!

(svi ste inace culi onu poznatu BRAZILSKU pesmu koja je 1982 god. postala i bila svetski HIT  Nr.1 na svim svetskim i TV. i radio stanicama "LAMBADA" sada znate zasto se tako ZOVE! (ako ste ovo procitali jer cigani lambadi su negde jos u 14. i 15.veku u doba INKVIZIZIJE  masovno bili deportovani kao "belo" roblje u zemlje Latinske Amerike, Brazil... Kubu, ... Mexico, ... i slicno, ... i tamo nas ima i to vrlo dosta doduse znatno manje od 10.000 hiljada ali ipak dosta)

„Lambada - der verbotene Tanz“, der im Jahr 1990 gedreht wurde. Die weibliche Hauptrolle spielte Laura Harring
Bekannt wurde der Tanz gegen Ende der 80er Jahre vor allem durch den gleichnamigen Hit der Band Kaoma von 1989. Der Song war eine portugiesischsprachige Coverversion eines Liedes der bolivianischen Gruppe Los Kjarkas mit dem Titel Llorando se fue aus dem Jahr 1982, dennoch erlebte der neue Tanz nach dem Hit von Kaoma ein Eigenleben.
Kaoma wurde in Brasilien abgelöst vom „Rei da Lambada“ Beto Barbosa , welcher in den 80er Jahren durch Hits wie „Adocinha“, „Preta“, „Paramaribo“, „Diz prá mim“ populär wurde. Nach 1994, als der Lambada-Boom bereits wieder abgeflacht war, tanzten die Brasilianer nun mehrheitlich zu Zouk.


Они су подељени у два племена, Матуриа, и Лабани.

Бањара/и, такође називани и:  (Ламбади) Ламани, Ламбани, Бањара-Ламбани се класно обично описују као номадски народа из индијске државе Раџастан, који ce сада проширио читавим индијског потконтинента. Они заиста потичу из (покрајине) Раџпут-а, а познати су и као: (народSmile Лака-Бањара значи Лакхапати, (даклеSmile Бањари, Пиндари, Бангала, Бањори, Бањури, Брињари, Ламани, Ламади, Ламбани, Лабхани, Ламбара, Лавани, Лемади, Лумадале, Лабхани Мука, Гyла, Гурмарти , Дхади, Гормати, Кора, Сугали, Сукали, Танда, Вањари, Ванзара, и Вањи. Заједно су (сви такозвани народ) "Домба", они сe понекад називају "Цигани из Индије" Познати су по шареноликим обојеним хаљинама, народним орнаментима и банглесима, и њихове традиционалне настамбеног, (простора настамбе ) званe Танда, обично се налазе ван села (у Индији).

Најбројнија популација Бањара или Ламбада/и заједница је у региону Андхра Прадеш и Теланган(а) наводи се да их има око  2,2 милиона где говоре свој  Бањараски дијалект (eквивалентан и слично оригиналан изворно РОМСКОМ језику који се данас говори широм Европе у око 60 земаља и на око 120 говорних подручја широм света заједно са Телугу народима и њиховим дијалектима, такође сличним нашем Ромском језику и његовим многобројним Европским језицима који су еволуирали током једномиленијумског еволуционо-миграционог процеса. У региону Карнатака, они се знатно шире и њихов наталитет је у веома знатном прирастном порасту,  нарочито у северним деловима државе и Карнатака региону који је други по величини 1,1 милиона становника, Бањара или Ламбада у Индији.
Obzirom da ZVANICNA ROMSKI-CIGANSKI ALFABET (azbuka/abeceda) nepostoji, ... mozda bi ovakvih 30  slovno-fonetskih glasovnih znakova po uzoru na "Ćiriličnu AZBUKU odgovaralo nasem ciganskom JEZIKU gde su zastupljeni uglavnom svi govorni fonetski glasovi koji se upotrebljavaju  u svakodnevnom govoru naseg jezika.


Admin: komentar modifikovan dana: Tue Apr 28, 2015 6:47 pm; prepravljeno ukupno 7 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Romski "alfabet"

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 7:07 am

Азбyка, Браћo, Вyкова, Гледај, Долe, Ђаволе, Ено, Жене, Змајеве, Испод, Јеле, Kривyљe, Лудoг, Љуби, Мyслимa, Накpaду, Њушкy, Огавнy, Пoxитај, Реци, Станоју, Тужи, Ћyрку, Усташку, Фpањи, Хрватском, Царићу, Чибни, Џyкелу, Шиптарску ... _____ ©By:DJ4DJ´s N°¹()¯¯)¢ªtª¯¯)› Wolf-KU®JAK-Byk


Tebi sam podario svoje mnogobrojne internet sate, dotakao se pravoslavno svoje giga-mega-lomansko "bedne" PC-plate! Poručio svim "ljubomornim dušmanima" da za kurac me uhvate! Tebi bih dao s´džemom palačinke, tebe mi nije ujutro teško gledat´i bez šminke! Zbog tebe ne želim vidjati više ni sisate klinke! Tebi bi dao - cedit´ pastu zubnu iz sredine! Uklonio tamu, naredio nebu, zvezde da ti skine! Od tvog osmeha, draže mi nema miline! Tebi bi poslednji gutljaj vina rujnog dao, nit´obožavanog voćnog jogurta mi ne bi bilo žao, po paorskim baštama za tebe najlepše ruže bi´ krao! Tebi bih dao, i ono što nemam, neznam i neumem! Naučio bih gurmanske specijalitete da ti spremam! Na grudima tvojim, voleo bih sanjivo da dremam! Tebi bi lagodno prepustio daljinac i mazio se s´tobom, k´o sa majkom sin jedinac! I, ne samo kad smo sami, nego i u javnosti ponaš`o bi´se kao, "klinac" _________________________©By:DJ4DJ´s N°¹()¯¯)¢ªtª¯¯)› KU®JAK-Byk


VUČICE MOJA "VUKICE" ... LEPOTICA MOJA MILA PURPURASTO BEO TEN OČARAVAJUĆI OSMEH NJEN U KOJEG SAM ZALJUBLJEN JA VOLIM OVU "ŽENU" NAJLEPŠU OD SVIH JER PREDIVNE OČI IMA, LUDUJEM ZBOG NJIH ! LEPA JE KO VILA BAJNA, IZ USKRŠNJIH ČARNIH GORA OSMEH JOJ JE KAO BISER IZ DUBINE PLAVOG MORA, TELO JOJ JE REMEK DELO ZGODNIJEG GA NE BI "SKLEPO" NI SAM VAJAR, Buonarroti MIKELANÐELO !

Тамо негде на брдовитом Балкану ... где je Љиг окружен обронцима планинa, Рајац, Рудник и Вујан, ... Mиjoницa, ... Baљeвo и Милановц град, Крагујевац, Топола Космај, Београд. Тамо где је Гружа, Рашковић и Кнић, Лазаревац, Koлубapa, Вујан, Чачак Ужице и Љубић Сваком своје село најтоплије прија a село је моје српсқa Шумадија! Шумадију кpacи наш највећи српсқa град, две реке га грле лепи Београд, ... Шумадијо pocни цвете дивна си ко рај, и на свету нема лепшег краја, гиздава моја знај. Tвоје груди краси понајлепша српсқa ружа Крагујевц, Орашац a, срцу Гружа. Ти си мени драга као пчели цвет, ти си моја љубав, ... да, мој цео свет! Немам крила да полетим на ливаде да ти слетим село малено, цвеће шарено. Америка, Америка, земља четника aли метар² мога села Америка цела! Крај бунара дуња жута,a opacи поред пута, на врх брегова кућа прa-дедова! У, шљивику, коњy бесном вранцу-црном, мокра грива док лудује испод шљива, a крај капије, моj КУРЈАК шаров пландује ... СВАКИ ПРАВИ СРБИН КАД ОВО ПРОЧИТА НЕК ТИ СЕ ОБРАДУЈЕ: ϹРБИЈО ... Ивановци, Козељ, Лалинци, Велишевац, Бабајић, Ба, Калањевци, Кадина Лука, Јајчић, Липље, Моравци, Штавица, Гукош, Милавац, Бранчић, Пољанице, Латковић, Славковица, Палежница, Белановица, Бошљановић, Доњи Бањани, Дићи, Цветановац, Живковци и Шутци.


A_ - a = (ae) = Aca auto amater
B_ - b = (be) = Boban buran bik !
V_ - v = (ve) = Vlada vrag veliki !
G_ - g = (ge) = Goran gospodin glumac
D_ - d = (de) = Dijana "dildovana" devojka !
DJ - dj = (dje)= Djerdan djevrek djuvegdzija !
E_ - e= (ee) = Esma evo eura !
ZH - zh = (zhe) = Zhika zhivi zhestoko !
Z_ - z = (ze) = Zoran zeza zemljake !
I_ - i = (ie) = Irena idemo igrati !
J_ - j = (je) = Jovan jagnje jedno !
K_ - k = (ke) = Kosta koske krcka !
L_ - l = (le) = Lepa lubenicu ´ladi !
LJ - lj = (lje) = Ljilja ljubav ljulja !
M_ - m = (me) = Milan mali misli !
N_ - n = (ne) = Nada nikom neda !
NJ - nj = (nje) = Njegomir njushka njemu !
O_ - o = (oe) = Olgica ode odmah !
P_ - p = (pe) = Perica pishe pesme !
R_ - r = (re) = Rade reshava rebus !
S_ - s = (se) = Srbine sretna slava !
T_ - t = (te) = Tamara tolumbe tamani !
CJ - cj =(cje) = Cjuran cjuti cjurko !
U_ - u = (ue) = Usnija uvek umorna !
F_ - f = (fe) = Filip "ficju" fura !
H_ - h = (he) = Hrvoje hrchak hrche !
C_ - c = (ce) = Ciganin ciganku ceni!
CH - ch = (che) = Chedu chaka chast !
DZ - dz = (dze) = Dzafer dzibru dzibra !
SH - sh = (she) = Shemsa shalvare sheta !


Hm, ... i ja sam pre mnogo godina pokusavao (do duse manje uspesno) nesto u tom pravcu, medjutim u toku rada shvatio sam da nisam dovoljno kompetentan (jer moje volentersko znanje i poznavanje Romanologije je veoma "oskudno") mada sam to zamislo da bi primera radi za "nasu" AZBUKU/ABECEDU bio najoptimalniji CIRILICNI fonetski sustav. Medjutim kako je romski jezik OGROMNOG gotovo pola milionskog fonda reci (500.000 hiljada) primer za razliku od nekih prostacko/primitivnih primer Germanskih jezika konkret. Nemacki koji poseduje svega 4 padeza, ili konkretno Srpskog jezika koji jedva da poseduje fond reci na sva tri govorna dijalekta EKAVSKI, KAJKAVSKI i STOKAVSKI od svega 100.000 reci. Obzirom da je ROMSKO pismo nekada u davna drevna vremena "postojalo" i da se sastojalo od 33 fonetsko slovnih znakova i preko 46 glasovnih promena (kao sto je i ovde slucaj u GRAFAMERI gospodina Jovanovica) sto je takodje isti slucaj i u Germanskim jezicima Engleskom jeziku koji takodje poseduje preko 40setak glasovnih promena i normalno latinicnu ABECEDU: Romski je u tom pogledu kud i kamo GRAMATICKI slozeniji, perfektniji, obilniji i jedan je od malobrojnih gramatickih jezika koji poseduje 8 padeza za razliku od svih ostalih takzv. Slovenskih jezika koji poseduje 7 padeza kao sve grupe i podgrupe LATINSKIH govornih podrucija. Medjutim Savremena lingvistika je utvrdila povezanost romskog jezika sa pendžapskim i potoharskim jezikom, koji se govore u severnoj Indiji i Pakistanu. Smatra se da romski jezik spada u grupu centralnoindijskih jezika, u koju izmedju ostalih spadaju i jezici hindu, urdu, itd. Medjutim, jedna studija nedavno objavljena u magazinu Priroda ukazuje da je romski jezik veoma povezan i sa sinhalskim jezikom, koji se govori na Šri Lanki CEJLON.

Neki Romi su razvili specificne kreolske ili mešane jezike, medju kojima se izdvajaju sledeci:

Kaló ili iberijski romski, koji koristi romske reci (leksikon) i gramatiku španskog jezika, tzv. kalé. Izvor je mnogih reci španskog slenga i žargona.

Lomavrenski romski ili jermenski romski.

Anglo-romski ili engleski romski.

Romsko-grcki ili grcki romski.

Cergarski romski ili norveški romski.

Romsko-srpski ili "gadzovanski" romski.

Tavringerski romski ili švedski romski.

Poslednjih godina se pojavio u svetu romski inelektualni poktet koji zagovara upotrebu "dvostrukog r" pri pisanju imena "RRomi", pošto u romskom jeziku "r" i "rr" predstavljaju dva consenzus razlicita glasa. Tako da ovaj EXPERIMENTALNO fonetski oblik koji je zamisljen po UZORU CIRILICNOG sustava je jako besmislen jer je zastupljen po istom sablonu sa svega 30 fonetsko slovnih glasova i isto toliko glasovnih promena sto ne odgovara stvarnim potrebama


Obzirom da vecina Roma govori neku od varijanti romskog jezika. Analiza romskog jezika je pokazala da je on blisko povezan sa indo-evropskim jezicima koji se govore u severnoj Indiji i Pakistanu (Pendžab). Ova cinjenica je važna za utvrdjivanje geografskog porekla Roma, pogotovo zbog toga što pozajmljenice u romskom jeziku omogucavaju pracenje šeme njihovih seoba ka zapadu. Telesna fizionomija i ABO krvna grupa Roma su takodje karakteristicne odlike severnoindijskih kasta naroda i narodnosti.

Savremena lingvistika je utvrdila povezanost romskog jezika sa pendžapskim i potoharskim jezikom, koji se govore u severnoj Indiji i Pakistanu. Smatra se da romski jezik spada u grupu centralnoindijskih jezika, u koju izmedju ostalih spadaju i jezici hindu, urdu, itd. Medjutim, jedna studija nedavno objavljena u magazinu Priroda ukazuje da je romski jezik veoma povezan i sa sinhalskim jezikom, koji se govori na Šri Lanki CEJLON.

Neki Romi su razvili specificne kreolske ili mešane jezike, medju kojima se izdvajaju sledeci:

Kaló ili iberijski romski, koji koristi romske reci (leksikon) i gramatiku španskog jezika, tzv. kalé. Izvor je mnogih reci španskog slenga i žargona.

Lomavrenski romski ili jermenski romski.

Anglo-romski ili engleski romski.

Romsko-grcki ili grcki romski.

Cergarski romski ili norveški romski.

Romsko-srpski ili "gadzovanski" romski.

Tavringerski romski ili švedski romski.

Poslednjih godina se pojavio u svetu romski inelektualni poktet koji zagovara upotrebu "dvostrukog r" pri pisanju imena "RRomi", pošto u romskom jeziku "r" i "rr" predstavljaju dva consenzus razlicita glasa.


Admin: komentar modifikovan dana: Thu Jun 28, 2012 1:14 am; prepravljeno ukupno 6 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Romska zanimanja poslovi i zanati:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 7:28 am

ROMSKA ZANIMANJA KARAKTERISTICNI POSLOVI i ZANATI:

Ujedno je, kao jedinstveni, svetski naziv za Cigane usvojen naziv «HTom» ,što na ciganskom–lovarskom (gurbetskom) jeziku znaèi èovek. Glas ht ne postoji u grafijskom sustavu, pa se zbog lakšeg pisanja primjenjuje oblik izgovora tog glasa kao glas ´r. Tako umjesto rieèi HTom, zbog nemoguænosti pisanja dvoglasa ht, nastaje reè Rom.

Romi Lovari su, pre svega, bili vrsni trgovci i uzgajivaèi konja. Dobro su poznavali bolesti i naèine leèenja konja, kao i potkivanje konja. Zbog toga su bili cenjeni kod svih velikih vojskovoða. Poneke skupine bavile su se obraðivanjem raznih metala, kovanjem, kotlarstvom kao i obradom plemenitih metala zlata i srebra, zatim svirkom, plesom, gatanjem, kockanjem, a "pomalo" i kraðom. Prema listi prokletstva i zabrana koja se odnose na neka zanimanja, a nabrajaju se u zborniku: Manuovih zakona-Manavadharmašastra iz 2.stoleæa prije n.e., Po tome se vidi , da su se Romi bavili upravo onim zanatima koje je pogodio Manuov zakon, kao nedostojne za pripadnike viših kasti. Romi su izmeðu tih zabranjenih zanata odabrali one koji su odgovarali uvetima jednog naroèitog oblika nomadskog života i egzistencije. Stalne seobe, lutanja i invazije kroz istoriju, .... te osvajaèi i raznorazne vojskovodje kojima je bila potrebna pratnja iskusnih ljudi (cigana) koji su sposobni timariti i leèiti konje, potkivati, popravljati oružje i na kraju svirati i pevati kao i plesaèice za uveseljavanje vojske u satima predaha preduslovili su uglavnom egzistencijalnu svestranost Roma i dalje razvijanje tih njihovih prirodno nadarenih i talentovano intelegentnih darovitih sposobnosti kao priliku za preživljavanje.


Admin: komentar modifikovan dana: Sun Apr 26, 2015 3:52 am; prepravljeno ukupno 1 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Muzika obiteljski obi čaji i verovanja

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 7:39 am

MUZIKA, OBITELJSKI OBICAJI i VEROVANJA:

Opšti izgled i odecu Roma karakterše puno šarenila u kojem pretežno preovladava dominirajuca crvena boja. Razlog takve nošnje je tradicionalno verovanje Roma da se urok, nesreca odbija mnoštvom vedrih, šarenih boja koje privlace srecu. (klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=83q2slH1sjI&feature=related


BOL,TUGA, PATNJA, ... VESELJE:
(klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=_ATqbWAvUXo&feature=related

U skladu s tradicijom u prilogu: Opisani su sažeto uglavnom najvažniji obredi u životu Roma

- zaruke, veridbe, vezivanje:
(klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=0yFFrzWRHEc = 06:51h 16.7.2003 Rom: From: RomanoShavo

... ovu staru izvornu Romsko -"Lovarsku" pesmu je svojevremeno "perfidno" interpretator narodne muzike iz Srbije 1970-desetih godina Nedeljko Bilkic "ukrao" i maltene, na gotovo identican nacin snimio javnu promociju u licne komercijalne svrhe imenovanu "cigansku" pesmu pod nazivom "Zvezda tera meseca ... za goricom vodica za vodicom gorica lepo lice umiva i t.d.(melodija je ista samo su reci izmenjane) interesantno bi bilo, što istini za volju i nameravam jednog dana. Naime prilikom posete u, Berlinu nameravam razgovarati sa "kuma" Draganom "Popikinim" ocekujem iskreno se pri tom nadajui da ce mi on koji je se veoma dobro razume reci nesto o poreklu pesme sa "romskog" jezika i, potvrditi moje eventualno osnovane sumnje koje sam još kao dete u najranijem detinjstvu, negde duboko memorisao u svojoj veoma prirodno intelegentnoj podsvesti. Odmah sam se setio cim sam cuo inerpretaciju ove divne melodicne "romske" pesme, ... melodija me je mojim veoma istancanim "culom" autentizma, nostalgicno odvela asocirajuci ... do Nedeljka Bilkica i podsetila na pesmu "Zvezda tera meseca", ...

- romska svadba: (klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=mu1e-Cm8H3Y 03:02 Insert iz YU Filma Skupljaci Perja

- trudnca, rodjenje deteta:
(klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=rp7wtSbRZaA 03:02 Insert iz YU Filma Skupljaci Perja

- postupak oko sahrane, sprovod:
(klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=aKtZwFFhUZE 01:33 Adrian Copilul Minune la Inmormantare ... Adrian la o inmormantare de tigani... PRIMER: CIGANSKA SAHRANA U RUMUNIJI:

Vrlo veliku ulogu u životu Roma imaju razna verovanja od kojih istiem:

- religiju-kult meseca, vatre i sunca!
- lecnicku magiju, narodnu medicinu!
- magiju, caranja/vracanja, veštice!
- zlato, sreca!

Karakteristino je za sve, Rome da imaju svoj nepisani kodeks ponašanja kao i svoj sud, Kris, koji je ustvari institucija bez sedišta koja rešava sporove unutar romske zajednice, a koji se izuzetno poštuje. Isto tako, poznato je da Romi nemaju svoje pismo, ali u prošlosti su komunicirali pomocu znakova koje su ostavljali jedni drugima na putevima, raskrsnicama ili kucama. Njima su obaveštavali ili upozoravali one Rome koji dolaze iza njih kakva je situacija medju meštanima tj. da li su dobrodošli ili ne, kakve su mogucnosti zarade i sl..

Narocito zapaženo mesto u životu Roma zauzima muzika. Poseban nacin izvodjenja pesama i melodija, emocionalno, izražajno i strastveno bez nota, razni i nagli prielazi s´ melodijskim i glasovnim iznenadjenjima, povicima, promenama dinamike i tempa u razlicitim formama i delovima, izvedeno na nacin svojstven pojedinom izvodjacu, i njegovim glasovnim sposobnostima u trenutnom emotivnom doživljaju pevane pesme sacinjavaju osnovu romske instrumentalne interpretacije.

(1. klikni ovde: )
http://www.youtube.com/watch?v=XJh5rf_bgNU&feature=related

(2. klikni ovde: )
http://www.youtube.com/watch?v=TYgl6qfPdd4&feature=related

(3. klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=N2dMk-vMWS8&feature=related

(4. klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=Mk5DxK9X93I&feature=related

(5. klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=83q2slH1sjI&feature=related

(6. klikni ovde: ) http://www.youtube.com/watch?v=GHpCSOg1ePs&feature=related

(7. klikni ovde: ) Wedding BERLIN: http://www.youtube.com/watch?v=SmmCVz9Srwc&feature=related

"to moze samo "cigansko" srce i nijedna nacija vise na svetu 1000% ... savetujem "ne proveravajte" Ihr, würd dabei die Zehne ausbeisen mußten, das sagt Ihnen eure Zoran "Barbossa" und der hat zu mindestens einiges gewusst und verstanden ... vor allem "Was für einer bedeutung das Zigeuner Leben auf diesem "Buntem" Welt zu bedeuten hat... ... Ich liebe euch alle, ... eure Zoran (mit sener mit sener Indianer Deutschsprachkenntnisse, ... Ich Entschuldige mich in vorraus da für, ... Deutsche sprache, ... "schwere sprache" "Cooky" das muß klar sein! "Zwei Dinge bedenke! Woher? ... Wohin? Dann hat Dein Leben den rechten Sinn! ) *. Obrati paznju na "visokog" Violinistu N° 3. koji po svom spoljasnjem izgledu nije ciganin, ... to je sin Zoran pokojne i cuvene Radojke &. Tineta Živkvica, ... koji je napisao "knjigu" o ciganima i diplomirao kao apsolvent na fakultetu drustvenih i politickih nauka u Beogradu na "temu" "Cigani" kod njega i njegove majke Radojke je godinama radila tvoja prababa Dana kao kucna pomocnica "bedinerka" http://www.youtube.com/watch?v=zJcxqMAyOiY

Prepoznatljivost muzike Roma (iz plemena jednog medju najbrojnijima) "Lovara" (konkret. "cigani" takozvani "Gurbeti") medju ostalim skupinama Roma, ocituje se u sastavu instrumenata koji su deo njihove nezaobilazne kulturne baštine. Prvenstveno su to žicani instrumenti. Gde violina zauzima dominantno vodece mesto broj jedan!


Gipsy Break Dance:

1. http://www.youtube.com/watch?v=Y5HU5tWZb2s

2. http://www.myvideo.de/watch/940566

3. http://www.youtube.com/watch?v=0MVB_nJOZH8

4. http://www.youtube.com/watch?v=XJh5rf_bgNU&mode=related&search=

5. http://www.youtube.com/watch?v=4ln7FggKGb8&feature=related

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Književna istorija roma:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 7:55 am

Književna istorija roma:

Medju zapaženim knjigama objavljenim na ovu temu nalaze se dvotomno delo A. F. Pota i studije lingviste Franca Miklošica. Miklošic je stavio sebi u zadatak da dokaže istinitu verodostojnost indijskog porekla Cigana i odredi tacno vreme njihovog eksodusa. Objavljujuici rezultate svog istraživanja, on je zakljucio da je romski jezik morao nastati u severozapadnoj Indiji (Kafiristan, Dardistan, Kašmir = Iranska pogranicna oblast sa Indijom) i da pripada grupi jezika dardu. Prema tome, postojbina Cigana mora biti severozapadna Indija što se naime izmedju ostalog pokazalo tacnim, uprkos lingvistickim i drugim promenama do kojih je došlo u periodu izmedju odlaska Cigana iz Indije i vremena kad je Miklošic poceo svoje istraživanje (1872-1881).

Na osnovu analize glasovnog sistema, Miklošic je dokazao da je romski jezik mnogo blizi starijim nego savremenim indijskim jezicima. To je znacilo da su Cigani napustili ovu jezicku zajednicu mnogo ranije, u vreme kada glasovna grupa: "st" u staroindijskim jezicima još nije bila prešla u grupu: " ht &. th," na koje se nailazi kasnije tokom vekova.

Usredsredjujuci se na romski jezik, Miklošic je pokušao da rekonstruiše seobu Cigana i glavne pravce kojima su krenuli. Cigani su se kretali preko Kabulistana (danas. Avganistan = gl. grad Kabul , Irana i Jermenije, Armenija ili Jermenija (armenski: Hajastan), država na Kavkazu, glavni grad je Jerevan. Ima površinu od 29.800 km², a broj stanovnika je oko 3.911.000. Nezavisna je država od 1991 godine, a pre toga je bila republika u okviru Sovjetskog Saveza = Rusija.

Odakle su tokom vekovne seobe dospeli do Vizantijskog Carstva! Vizantijsko carstvo je termin koji se koristi da opiše prostor Grckog govornog podrucija, Rimskog carstva tokom Srednjeg veka, sa sedištem u Konstantinopolju. U posebnom smislu, obicno se odnosi na vekove koji su obeležili pad Zapadnog rimskog carstva, koristi se i termin Istocno rimsko carstvo. Ne postoji opšta saglasnost oko vremena kada pocinje Vizantijska epoha. Neki taj pocetak smeštaju u vreme vladavine Dioklecijana (284-305.) tokom koje je sproveo administrativne reforme, deleci carstvo na istocni deo (pars Orientis) i zapadni deo (pars Occidentis). Drugi ga smeštaju u period vladavine Teodosija I (379-395.) i trijumfa hrišcanstva nad rimskom paganskom religijom, ili, posle njegove smrti 395, sa podelom imperije na zapadni i istocni deo. Opet, neki misle da pocetni Vizantijski period pocinje 476, kada je poslednji zapadni car, Romul Avgustul, bio primoran da abdicira, stoga ostavljajuci vladaru Istocnog carstva jedinu carsku vlast. U svakom slucaju, promene su bile postepene i do 330, kada je Konstantin I Veliki inaugurisao svoju novu rezidenciju (koja ce sredinom 4. veka prerasti u prestonicu Carstva), proces helenizacije i hristijanizacije je vec uveliko poodmakao.

Preko Frigije i Lakonije. Neke grupe su se zadrzale u Arabiji, dok su druge, manje grupe, dospele u Egipat i Afriku, preko Sirije.
(današnja) Frigija = Mala Azija = odnosno (Bosforus/Bosforski zaliv danasnja Turska/ Anadolija)) Frigija i Kapadocija = Galacija. ... Pizidija i Kilikija, na severu. Bitinija, Pont, Paflagonija i Armenija, ... u unutrašnjosti Galacija i t.d.

Današnje stanovništvo se sastoji od Turaka, Kurda i pripadnika drugih turskih naroda. Pored navedenih, postoje još i brojne druge manjine, kao Caca, Arapi, Armenci, Asirci, Bugari, Gruzijci, Grci (koji su do "razmene stanovništva" 1922/23 imali ucešce vece od 10% )
Cerkezi. pokojni Radovan "cerkez" s´Milav.! Verovatno potice iz tih drevnih davnina iz tog plemena! Konkret. iz daleke Frigije!

Na osnovu analize romskog jezika može se pretpostaviti da su Cigani dosta dugo, možda nekoliko stotina godina, proveli u Jermeniji, a kasnije u Grckoj, pre nego što su se prebacili u Srednju Evropu.

Romski jezik je jedina nepisana "knjiga" koju su Cigani poneli iz Indije! On predstavlja njihovu kolektivnu memoriju i svedocanstvo o pogledu na svet ovog naroda, na njih same i na druge nacije narode i narodnosti. Njihov jezik je "popis" materijalne i duhovne kulture kojoj su nekada pripadali, a istovremeno sadrži elemente kulture drugih naroda, sa kojima su dolazili u dodir tokom svog dugog i još nedovoljno istraženog putovanja. Svakodnevnom upotrebom, romski jezik je preživio tok vremena i postao kljuc koji otvara nevidiljiva vrata proslosti. Proucavanje jezika danas je osnova za istrazivanje kulture i prošlosti ovog naroda. Ali, ma koliko dragoceno "orudje" bio, jezik ne može sam da otkrije sve sto se dogadjalo u prošlosti. U to ime, neophodno je proucavanje i drugih istorijskih izvora.

Sami, Indijci, na žalost, kao što su to još "stari" arapski putnici tokom istorije primetili, ne poklanjaju mnogo pažnje istorijskom istraživanu doticne tematike i stvari. Džavaharlal Nehru (hindi: जवाहरलाल नेहरू, Javāharlāl Nehrū) je bio indijski državnik i političar, nakon Gandhija najznačajniji borac za oslobođenje Indije od kolonijalnog ropstva i potpisnik "sporazuma iz 1961 "Tito-Nasser-Gandi") u svojoj knjizi "Otkrice Indije" istice da, za razliku od Grka, Kineza i Arapa, Indijci nisu istoriari.

U našem slucaju problem je jos teži jer Cigane ne pominje ni jedan indijski drevni istorijski ili književni izvor. Mada se neki narod po imenu Romakah ili Romasi pominje u Mahabharati i Visnapurani, medjutim nema "opipljivih" pisanih dokaza da je "on" na bilo koji nacin vezan sa Ciganima.

Cuveni istoricar-arabista Mihael Jan de Goje (1836-1909) pokušao je da bolje osvetli daleku prošlost Cigana! Izrazio je uverenje da su njihovi preci bili Džati. U savremenoj Indiji Džati, potomci Jadavaša koji se pominju u Mahabharati, predstavljaju brojnu seljacku kastu, koju nalazimo i u današnjem Pakistanu.

Ako se kao osnova za istraživanje uzme ep "Sah-nama" inace persijskog pesnika Firdusija i podaci koje nalazimo kod Hamze od Isfahana, onda bi mogli zakljuciti da su Cigani potomci naroda Lur. Oko 12000 lurskih muzicara došlo je u Persiju 420. godine naše ere, na poziv šaha Bahrama V.-tog Gura, sina Jezdegizda I. vog (Narod, Luri su se pored drevnih Kineza, medju prvima u svetu bavili ocakljivanjem posua, zlatarstvom, plesom i svirkom.)

Ako se oslonimo na legende i neke do sada utvrdjene cinjenice, cini se da je neophodno poci od Sinda, podrucja koje je nekada bilo postojbina naroda Sinti. Sind se prvi put pominje u istorijskim izvorima posle raspada Indijskog Carstva, koji je usledio nakon kraja dinastije Gupta, u VII veku. To je bio period uspona Arapa, koji su prodrli u današnji Irak, Iran i Srednju Aziju u VII i VIII veku. Njihovo napredovanje na istok zavrsilo se 712. godine padom Sinda.

Pošto je postao vladar Afganistana (Gl.grad današnji Kabul), Mahmud Gazni, veliki ratnik i sjajan vojskovodja, preduzeo je sedamnaest pohoda protiv Indije, i u periodu izmedju 1001. i 1027. godine nametnuo Pandžabu i Sindu svoju vlast. Njegovi napadi na Indiju okoncani su tek posle poraza u oblasti Radzput.

U žarkoj želji da njegova prestonica dostigne sjaj gradova Srednje Azije, Mahmud je doveo iz Indije veliki broj zanatlija i graditelja. Vrlo je verovatno da su Romi i Sinti, cija je kolektivna memorija zapamtila ime persijske pokrajine Khorasana, dosli s njima.

Mahmud iz Gora, nasednik Mahmuda Gaznija, napao je severozapadnu Indiju dva puta, 1191. i 1192. godine. Zatim je usledila najezda Džingis-kana, koju mnogi istoricari uporedjuju s tajfunom ili kataklizmom, jer su njegove horde maximalno opustošile Srednju Aziju . Mnogi naucnici smatraju da su upravo u "to" vreme (upravo pod "vojno" strateški silovitom i ne umoljivom najezdom Džingis-kana) Cigani napustili Indiju u mnogo masovnije vecoj masi nego ikada ranije do tada. Onda je nastupio Tamerlan, koji je pokušao da ponovi Džingis-kanove podvige što je usled još veceg zla, ciganskom narodu "totalno" onemugucavalo bar minimanu životnu egsistenciju te su se s´toga i uglavnom iz tih razloga tako i dali bezocno "glavom bez obzira" u panican "beg" - trbuhom za kruhom" .

- Nehru je pisao da secanje na legendarne osvajace - Aleksandra Velikog, sultana Mahmuda, Džingis-kana i Tamerlana jos uvek i dan danas veoma prisutno "živi" u Indiji. cini se sasvim izvesno da su posljednja trojica prouzrokovala masovne seobe Cigana i prisilila ih da napuste Indiju. Neka "malobrojna" plemena su, sticajem okolnosti ipak, opstala u svojoj domovni, ali pod primorano "falcifikovanim" drugim "plemenskim" imenima i nazivima.

Pošto su napustila Indiju, plemena Rom, Sinti i Kaleš, u manjim i vecim grupama, nastavila su da idu iz zemlje u zemlju i da se u svakoj zaustavljaju izvesno vreme, duže ili krace. To je bilo inace i u samoj genetski urodjenoj prirodi njihovog nomadskog života i u skladu s umecima i poslovima koje su tradicionalno obavljali, prenoseci ih usmeno "sa kolena na koleno". Ali, ratovi i sukobi koji su ih presretali na tom "trnovitom" putu izvan Indije, primoravali su ih da stalno tragaju za novim prebivalištem i novom životnom egzistencijom . Neki su se pridružili (tadašnje-mnogobrojnim) ratnickim hordama, najpre arapskim, onda kasnije i turskim. Neki su se sticajem okolnosti primorani nemajuci kud´ asimilovali = (preobrazili) u druge narode, milom ili silom. Taj proces asimilacije proteže se nažalost jos uvek do današnjih dana iz razno-raznih razloga. Tako su se neke razlike, koje su vec u Indiji postojale, s vremenom povecale, umnožile i produbile. Medjutim, uprkos svemu, "PRAVI" (gurbeti) Cigani nikada nisu izgubili svoje zajednike odlike, koje su ocite, u prvom redu, u njihovom nacinu zivota, a zatim u njihovom jeziku i obicajima, na kojima se njihova nacionalna svest i identitet zasnivaju. (konkretno svoje pleme i seme VEKOVIMA su uvek selektivno pazljivo ciljano i izbirljivo cuvali i nerado osim kada su bivali krajnje primorani, su se mešali po pitanju krvnog srodstva sa drugim narodima nacijama t.j. takozvanim "Gadzovanima" i Ta svest je cesto podsticala njihovu viševekovnu izolaciju, odvojenost i progone.

Na temelju svega ovoga izgleda veoma verovatno da su naši
drevni praoci
današnjih Roma, Sinta i Hitanosa ("H"="G" citaj "Gitanosa" ) u davnini živela u Sindu (Indija) , ali, prirodni uslovi i nomadski nacin zivota terali su ih da se stalno "krecu". Izbjegavajuci pustinje (Saharu), našli su utociste u plodnom Pandzabu, Dzamu i Kašmiru, a iz Radzastana su prelši u Gudzarat ili sišli južno od Delhija (današnju glavni grad Indije), sve do visoravni Dekana, i dalje.

Oni nisu obradjivali zemlju niti su gajili stoku. Najverovatnije su se bavili izmecarskim = sporednim (sluge) poslovima ili zanatima (uglavnom kovackim), ili su bili: zabavljaci-muzicari, pevaci, igraci, krotitelji životinja, akrobati. Posvetili su se i magiji, tradicionalnim zanimanjima i zanatima i kada su napustili Indiju. Cak i danas se mnogi jos bave istim poslovima ili upražnjavaju iste zanate. Ukratko receno, ostali su na istom stepenu razvoja, zadžravši tradicionalan nacin života, obicaje, kulturu i sistem vrednosti, daleko od svoje postojbine.

Proslošt Cigana podse;a na jednu priu nobelovca Ive Andrica o mladiu koji, lutajui svetom i tražeci sreu, nailazi na neki opasan put, koji vodi neznano kuda. Jedino, za razliku od ovog mladia koji je ostavljao znakove na kori drveca pored puta kojim je prolazio. Cigani nisu ostavljali nikakve vidljive tragove za sobom. Kroz veo mraka koji prekriva njihove staze i njihova kretanja, neka imena i reci dospeli su do nas, usvojene reci koje same po sebi služe kao vrsta putokaza. Godina u kojoj bi stigli u neke gradove ili oblasti bila su zabežena, ponekad i uz informaciju odakle dolaze i kuda su se uputili. Prisustvo jermenskih reci u svim dijalektima evropskih Cigana dokazuje da su u Vizantijsko Carstvo dospeli iz Jermenije. To se, najverovatnije, dogodilo u XI vieku kada su Seldžuci napali Jermeniju i time podstakli seobu stanovnistva u vizantijsku Anadoliju. Umesto datuma, kao dokaz mogu se navesti samo reci: arcic-kalaj, bov-pec, cikat-celo, humer-testo, kocak-dugme, morci-koza, pativ-postenje ... Miklošic je prvi ukazao na prisustvo jermenskih reci u romskom jeziku. Pocetkom ovog veka nemacki lingvist F. N. Fink sistematski je proucio dijalekt jermenskih Cigana.

Navedene reci vode poreklo iz istocnog jermenskog dijalekta, pošto se zna da je u periodu od XI do XIII veka grcki jezik dominirao u zapadnom delu zemlje. Daljni, dokaz da su Cigani u Jermeniju došli iz Persije jesu sledece reci: ambrol-kruška, amal-prijatelj, bezeh-greh, bužni-koza .....


Admin: komentar modifikovan dana: Mon Jul 09, 2012 1:37 am; prepravljeno ukupno 3 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Prolog viševekovne borbe roma:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 8:11 am

Commonly known as Dracula's Castle, the Bran Castle was originally a stronghold built by the Knights of Teutonic Order in 1212. The first documentary attestation of the Bran Castle is the act issued on November 19, 1377, giving the Saxons of Kronstadt (Brasov) the privilage to build the Citadel. The building started in 1378 as a defense against Turks and later became a customs post on the pass between Transylvania and Wallachia.

Uobičajeno poznat kao Drakulin dvorac, Mekinje Castle je izvorno uporište koje su "ROBOVI CIGANI sagradili" a zvanicno priznanje je pripisano Teutonskim vitezovima Reda 1212 reda Castle je čin izdaje na 19. novembra 1377, od Saksonaca Kronštat (Brasov) povlastica za izgradnju kaštel. Zgrada je započta u 1378 sa namenom za odbranu od Turaka, a kasnije postala carinski post na prijevoju između Transilvanije i Vlaške

1445 Wallachien (Romenien) : Graf Vlad Teps Dracula transportiert 12,000 Menschen "die wie Ägypter aussahen" aus Bulgarien für Zwangsarbeit in sein Land.
1445 Rumunija grof Vlad Tepes Dracula transportuje 12.000 osoba koji "izgledaju kao Egipćani" iz Bugarske za ropski rad u svojoj zemlji.


1471 Moldau: 17,000 Roma werden von Stephan dem Großen, Großfürst von Moldau für Zwangsarbeiten nach Moldavien transportiert.

1471 Moldavia 17.000 Roma transportuje Stjepana Veliki knez Moldavije na prisilni rad.[/size]

Moldau eine Region im Nordosten Rumäniens, die früher den westlichen Teil des Fürstentums Moldau bildete!
Moldawien oder Moldau (offiziell Republica Moldova, (auf deutsch) Republik Moldau[3]) ist ein Binnenstaat in Osteuropa. Er grenzt im Westen an Rumänien. Im Norden, Osten und Süden wird Moldawien von der Ukraine umschlossen. Moldawien Hauptstadt Chişinău (dt. Kischinau) Amtssprache Rumänisch (offiziell als Moldauisch bezeichnet)


(... ovo je moj mali prilog viševekovnoj borbi ovog mog divnog naroda za njihovo mesto pod suncem ... ne mogu da poreknem draž i srecu koju u mom srcu budi sama rec: Cigani ´n ... me sem Rrom! )

Vizantijski istoricar Nikeforos Gregoras zabeležio je da su Cigani artisti-akrobati izvodili svoje prestave u Konstatinopolju još 1322. Ova grupa je stigla iz Egipta i obišla mnoge zemlje Vizantijskog Carstva. Posle Konstatinopolja prešli su u Makedoniju preko Trakije.

Pismeno svedocenje Simeona Simenisa o Ciganima na Kritu datira iz 1322 god. Dalje pouzdano svedocanstvo o njihovom prisustvu u Grckoj nalazi se u Pravilniku manastira Kseropotamon na Atosu od 1325-1330 god. gde se spominje "Ana, kcerka Limocervulosa, udata za jednog "Egipcanina"=CIGANINA Egüptzy = "cigani" . U to vreme su Cigani živeli na Krfu,(današnje Grcko ostrvo) koji je tada pripadao porodici Anzu. U Bugarskoj (kralj Ivan Sisman je dozvolio jednoj grupi Cigana da se nasele u blizini manastira Rile) i u krajevima Vizantijskog Carstva koji su tada bili pod Venecijom. Okupacija Cimpe, kraj Galipolja, od turske otomanske vojske naterala je Cigane da potraže utociste u krajevima pod tadašnjom venecijanskom vlašcu, i na kopnu, i na ostrvima. U isto vreme došli su i do još nepokorenih država na Balkanskom poluostrvu, u manjim i vecim grupama.

Iz ovog perioda potice zapis datiran 5. novembra 1362. o prisustvu Cigana u Dubrovniku. Etnolog Djurdjica Petrovic smatra da je ovo najranije pominjanje Cigana na tlu nekadašnje Jugoslavije.

Vizantijski satiricar Mazaris, autor Timariona i Mazarisove "posete zemnom svetu" i sekretar cara Manojla II, takodje nam je ostavio pomen o Ciganima. Opisujuci etnicki sastav Peloponeza, nabrojao je tadašnje skupine sedam glavnih nacionalnosti, medju kojima i Egipcane, (Egüptzy) sto ce reci Cigane.

U vrijeme kada su Turci pokorili Peloponez, 1423 god. posto su prethodno zauzeli Trakiju (1365) i južnu Srbiju (1389) Cigani se vec nalaze u svim balkanskim zemljama. Smatra se da su u Srbiju stigli još 1348 god. u Moldaviju 1370, u Vlašku 1385 god. Uskoro po njihovom dolasku u današnju Rumuniju,(tada još Feudalnog društvenog uredjenj do II sv. rata 1941 god. naime Rumuni su preskocili komplet "kapitalisticko društveno uredjenje direktno su iz Feudalizma iskocili u "socijalizam" po principu "iz opanaka u cipele" .... i tako, u tadašnja vremena u RUMUNIJI cigani ...su postali "rumunski" robovi Feudalne vlastele, kneževa i crkve: Cak je u tadašnja drevna vremena postojala i pijaca ciganskim robljem. Oslobodjeni su tek 1851 god. posle cega su mnogi narocito [red]VLAŠKI[/red] cigani oslobodivši se najzad nakon skoro 4 veka "robovanja" (400 god.) u Rumuniji ( od 1385 do 1851) prešli bežeci masovno od viševekovnog ropstva glavom bez obzira, ... naseljavajuci se u ondanašnju Srbiju pod rukovodstvom tadašnjeg kneza Miloša Obrenovica, kao i širom cele Ex Yugoslavije. ... Bosnu, Makedoniju Hrvatsku/Dalmaciju .... Sloveniju, ... Madjarsku, istocnu Evropu, na Balkan, a neki cak i u Ameriku. ( kako ko je gde stigo znao i umeo, sa svojim familjama u manjim plemenskim zbegovima)
Prema navodima, godine 1909 god. iz Madjarske, bežeci od novouvedenog propisa «žigosanja Roma» dolazi još jedan veci deo Roma-Kalderaša prezimena: Goman, Lakatoš i Romi Bajaši prezimena: Horvat, i Bogdan. Oni se takodje naseljavaju na navedenom podrucju uz autonomne hrvatske Rome i prethodno pristigle sunarodnjake, madjarske Rome iz Srbije. Zbog dolaska novih skupina Roma u Hrvatsku, koje su se od Roma Lovara razlikovale po kulturi, veri, ali i po razlikama u romskom jeziku, narocito jezik Roma Bajaša koji govore starorumunjskim jezikom, dijalektom ljimba d´ bajaš, jezik s podrucja "Dacije"= Rumunska oblast, teško je bilo znati koliko ih je ukupno bilo, što pokazuje statisticki godišnjak Kraljevine Hrvatske i Slavonije za razdoblje 1906-1910. Isto tako, nema nicega na osnovu cega bi se moglo zakljuciti u koju su kategoriju stanovništva Romi tada bili svrstani, da li prema nacionalnoj pripadnosti sredine u kojoj žive ili su jednostavno upisani u rubrike «ostalo» i «nepoznato». Kao okvirni broj romskog stanovništva uzima se podatak iz popisa stanovništva Kraljevine Jugoslavije od 31.03.1931 godine. Popis je izveden na osnovu veroispovijesti i materinjeg jezika. Prema njemu se 64.909 stanovnika izjasnilo da im je materini jezik «ciganski». Precizniji je podatak iz «Godišnjaka banske vlasti Banovine Hrvatske» od 16.08 1940.godine, da «ciganskim»kao materinjim jezikom govori 14.879 ili 0,37 posto stanovništva.Prema ondašnjem broju Roma u Hrvatskoj, koje sacinjavaju, uz autonomne hrvatske Rome–Lovare, Romi došljaci, može se zakljuciti kako je svim romskim skupinama tadašnji zakon, naklonost neromskog stanovništva i podrucje u kome žive u potpunosti odgovaralo. To je bio poticaj da to podrucje prihvate kao «obecanu zemlju» u kojoj ih nitko nece proganjati i u kojoj ce se trajno nastaniti.
Zanimljivo je da su pridošli Romi bili specificni po svijetloj puti te plavoj ili zelenoj boji ociju što je bila suprotnost ovdašnjim Romima Lovarima koji su bili izrazito tamne puti i vecinom smedje boje ociju.Admin: komentar modifikovan dana: Sat Aug 14, 2010 10:49 pm; prepravljeno ukupno 4 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Jedna od mnogih manja "Vlaška tajna"

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 8:19 am

Anunţ din 1852 pentru licitație de robi romi: A VINDE - un prim sălaș de robi sau SCLAVI ȚIGĂNEȘTI. Printr o licitație la Amiază 'a Mănăstire d. sf. Elias la 8 mai MDCCCLII cine se compună din 18 Omeni 10 Bajați, 7 Femei & 3 Fete în condiție fină = Obavijest za aukciju robova na 1852 Roma: Prodaja - prvi prebivalište ili ropstva robova TIGANESTI. Kroz aukciju u podne nije umro kasno samostana. Elias 8. svibnja MDCCCLII koji se sastoje od 18 jesti 10 Bajaţi, 7. ožujka Žene i djevojčice u fino stanje
... i tu leži, jedna od mnogobrojnih mala mozaik "TAJNA" zašto su Vlaški-Rumunski cigani "zaboravili" svoj pravi maternji Romski jezik!
Dok, su nažalost, sticajem okolnosti prinudom zbog višestolecnog "ropstva" od skoro 400 god. poprimili Rumunski jezik sa kojim se i danas prezentativno "deklarisu" ... neznajuci nažalost ni sami zasto je sve to tako, i da su ustvari velika ANATEMNA "žrtva" ogromnih seoba sopstvenog Romskog naroda. Ustvari "vlaški-rumunski" cigani su "one" izgubljene "ovcice" kao sto su i cuveno pleme Huni današnji Madjari, podneli, kao svoje nacionalno "prokletstvo" i podeljeni u dve grupe "onomad" u vreme VELIKIH SEOBA NARODA I NARODNOSTI, ... "Trbuhom za kruhom" ... su, za vreme cuvenog Hunskog vojskovodje Atile "Bic-Božiji" jedni pošli ka Panonskoj niziji današnja Madjarska ili Vojvodina, a druga (manja) grupa je otišla daleko na sever u "Skandinaviju" od cega su naime i konkretno postali danasnji Finci = Finska = gl. grad Helsinki (Madjarski i Finski jezik spadaju u zasebnu podgrupu svetskih jezika i veoma su slicni i jedinstveni u celom svetu u svakom slucaju istog su gramatickog korenja)
Po, slicnom šablonu su i "Rumunski-Romi" cigani doziveli svoj viševekovni preobrazaj, t.j. zbog viševekovne zarobljenosti u tadašnjoj Feudalnoj drzavi Rumuniji gde su uzivajuci status roblja proveli oko 400 god. ili OSAM generacija nisu bili ustanju iz raznoraznih i objektivnih razloga da "neguju" i upotrebljavaju svoj maternji Romski jezik, vec su se egzistencije i neizbežnog životnog opstanka vecina njih uglavnom takozvani "MUREŠANI" (okolina danasnjag grada u Rumunskoj pokrajini MUREŠ ili Trgu Niamcu = Mureš Mare) opredelili, za totalnu asimilaciju i integraciju u Rumunsko nacionalno življe! Treba istaknuto napomenuti, da je ta kobna zla sudbina i "trnovit" put uglavnom zadesila tu plemensku zajednicu koja je medju prvima negde sredinom 14-stog veka dospela na tadašnje prostore Feudalne teritorije Rumunije koja po brojnom stanju ne verujem da je prelazila cifru vecu od 100 do 200 hiljada odraslih ljudi. Kako su u ta Feudalna vremena 14-stog veka u doba cuvenog TRANSILVANISKOG GROFA DRAKULE cigani te plemenske zajednice zapali u višestolecno ropstvo kao žrtve Feudalnog društvenog uredjenja, bili su primirani da svoj jezik i romsku kulturu žrtvuju i zaborave, a poprime sva rumunska kulturna obeležja i jezik. Tokom tih dugih 400 godina i Ca. osam vremenskih generacija. Ta zla kob i sudbina je uglavnom zadesila cigane iz plemenske zajednice takozvane KALDERASE/KORITARE, ... i URSARE/MECKARE ... uglavnom one koji su se bavili pretežno nekim od tadašnjih zanimanja kao zanatlije ili neke koji su imali artisticke sposonbosti u vezi sa ukrotiteljstvom divljih životinja poput medveda i sl.u tom pravcu. U svemu ostaje pomalo zagonentna cinjenica i jedno od vecito gorecih pitanja zašto, ... onda današnji CIGANI Romi, ... u Rumuniji govore i dalje svoj izvorno autentican Romski govor. Odgovor na to pitanje i MOZAIK lik nije teško sloziti i odgovoriti. Ako se zna primera radi da u zapadnom delu Rumunije postoji jedno veliko i dan-danas nepristupacno mocvarno podrucje pod nazivom "BOROGAN". Te iz toga proizilazi jedan od logicnih zakljucaka koji se prosto kao cinjenica i odgovor samo od sebe namece. Naime kada je jedan deo cigana sredinom 14-tnaestog veka iz Frigije Male Azije, ... sticajem okolnosti zbog tamošnjih ucestalih ratova, nabasao primoran seobom radi daljnje zivotne egzistencije, na put Rumunskih prostora. Oni pravi cigani okorelog i cvrstog karaktera koji nisu želeli da se pokore tadašnjim feudalnim vlastima i rezimu, ni po koju cenu i da se integrisano asimiliraju, ... i prihvate Rumunski jezik i obicaje bili su rigorozno zlostavljani kaznjavani i sproteravani u taj zapadni deo Rumunske pokrajine BOROGAN mocvarno i nepristupacno podrucje (pustinjskog karaktera i zivotnih uslova.) Medjutim urodjenim smislom voljom, zeljom i perfektnom zivotnom egzistencijalnom snalazljivoscu ti "tvrdoglavi" cigani, ... su uspeli da sebi obezbede opstanak i pod tako teškim skoro nemogucim "pustinjskim" uslovima. Ne cesto su u manjim grupicama izlazili nocu krisom iz tih BOROGAN "mocvara" i primorani pljackali okolna sela i sve sto im se zadesilo na putu i pod ruku, ... kako se to desavalo tokom visestoletnog perioda. Mada je državno uredjenje ostajalo uvek Feudalnog karaktera do drugogsvetskog rata 1941 ipak su se smenjivala vlasti, tokom stoleca ... sto je pak ciganima u BOROGAN mocvari otezavalo ili olaksavalo daljnji zivot, u zavisnosti i skladu od vremenskih okolnosti, ... bilo kako bilo ti tvrdi okoreli koji se tada nisu pokorili sacuvali su tokom evolucuje u periodu od tih 400 god. svoj jezik i kulturu, ... i danas zive u Rumuniji i govore pored rumunskog i svojim tecnim i izvornim ciganskim jezikom. Dok su oni "asimilovani" cigani uglavno iz plemenskih skupina KALDERASI/KORITARI, ... URSARI/MECKARI, ... i sl. nakon dekreta iz 1851 god. i zvanicnog oslobadjanja svih cigana od dotadašnjeg statusa robovanja i zvanja "rob" masovno "k´o sa lanca" pobegli oslobodivši se kud koji mili moji na sve strane sveta jer su naime i dalje u Rumuniji imali status "CIGANIN" mada su svoj ciganski jezik u potpunosti zrtvujuci tokom tih 400 god, ropstva zaboravili. Ipak nisu bili prihvatani kao Rumuni, ... i nisu nikada uzivala status tog zvanja, ... ali su se zato tako (zloupotrebom "parola snadji se") deklarisali radi mnogobrojnih olakšica primer prilikom dolaska u Srbiju, ... i ostale tadašnje evropske zemlje u kojima su se masovno u zbegovima pojavljivali. Konkretno i danas u Rumuniji postoje "takvi" cigani pod nazivom "Atiganii"= Aciganji koji ne govore ni jedan drugi jezik ´sem cistog i tecnog rumunskog. Slicna ili gotovo apsolutno identicna sudbina je zadesila TAMALSKO pleme ili tako zvane KOVACKE cigane! Koji si svoj ciganski jezik zrtvovali i zaboravili asimilacije i integracije radi sa stanovnistvom u zemljama u kojima su kao ZANATLIJE KOVACI obavljali usluge te vrste delatnosti u svom zivotnom okruzenju. Jer su bili striktno vezani za mesta gradove i sela u kojima su egzestaencijalno i više vekovno kao familije i plemena obitavali. Uostalom slicna sudbina gotovo po apsolutno idenricnom scenariju ... ceka i nas danasnje generacije CIGANA, ... svi mi koji dugogodisnje zivimo danas sirom nekih evropskih i svetskih zemalja, ... nasa deca "govore" sve manje ili nikao "ciganski" cak sta vise nazalost cak ni "Srpski" ali zato govore perfektno, ... nemacki, ... francuski, ... italijanski, i ostale evropske jezike, ... jedno od najbolnijih pitanja je da li i nas ceka ista susdbina kao i cigane Sinty i Manuse i nemackoj koji su vec vise od 600 godina primer integrisani u nemacko nacionalno zivlje i danas samo jedan manji deo mozda jedva 10% tih nasih krvnih saplemenika vlada pravim ciganskim jezikom, ... ipak optimistickog sam predubedjenja, stava i pogleda na skoru kao i daleku buducnost, ... nasa ROMSKA tradicija postojanja datira od negde od pre huljadu godina, ... konkretno 10-set proteklih vekova samo odrzali svoj JEZIK KULTURU I NACIN zivljenja, ... to nijedna nacija i narod na svetu ne poseduje, ... i retko ko moze da se pohvali takvom burnom tradicijom i prosloscu, ... ZATO APELUJEM I PORUCUJEM SVIM CIGANIMA NA SVETU NE STIDITE SE SVOG MATERNOG GOVORNOG JEZIKA UCITE SVOJU DECU I PRICAJTE CIGANSKI JAVNO NA SVAKOM MESTU I U SVAKOJ PRILICI. DESET VEKOVA SMO SKORO BILO NEPISMENI NISMO ZNALI DA CITAMO I PISEMO. U DVADESETOM STOLECU OVOG MILENIJUMA SMO TO IPAK NAUCILI. ZATO CIGANI NE STIDITE SE GOVORITE I PISITE NA SVOM MATERNJEM CIGANSKOM JEZIKU TO JE NASA BUDUCNOST JEDINO CEMO TAKO SACUVATI ONO STO SU NAM PREDCI-DEDOVI NAŠI OSTAVILI A TO JE NAŠ PREDIVAN JEZIK KOJI JE TOLIKO BOGAT I GRAMATICKI PERFEKTAN DA JE PRIMER U POREDJENJU SA NEMACKIM JEZIKOM NAS CIGANSKI JEZIK ZNATNO PERFEKTNIJI. Nemacki jezik poseduje samo 4-tri padeza, ... i veoma je prost i lako se uci, ... nas CIGANSKI JEZIK se sastoji (roda broja) i 7-dam padeza, ...

Deklinacija ili arh. sklanjanje (u lingvistici) je promena imenskih reci po padežima. Deo gramatike koji proucava razlicite oblike reci naziva se morfologija.

Imenske reci u ciganskom jeziku su imenice, zamenice, pridevi i brojevi. Zajedno sa glagolima, imenske reci cine grupu promenljivih vrsta rei (od deset vrsta reci u ciganskom jeziku pet su promenljive, a pet nepromenljive). Osim po padežima, imenske rieci se menjaju i po rodu i broju. U ciganskom jeziku postoje tri roda: muški (maskulinum), ženski (femininum) i srednji rod (neutrum) i dva broja: jednina (singular) i množina (plural). Neki svetski jezici ne razlikuju rodove, a neki pored jednine i množine imaju još i brojeva, poput dvojine (dual)ili dvojne množine (partitivni plural), koja postoji u finskom jeziku. U svakoj od vrsta koje ih cine (rod, broj i padež), imenske reci se izražavaju odredjenim nastavcima za oblik. Tako postoje razliciti oblici imenskih reci za rod, kategoriju zasnovanu na razlici pola u prirodi, za broj, kategoriju zasnovanu na uocavanju jedinke i veceg broja jedinki, i za padež, kategoriju zasnovanu na službama (funkcijama) koje imenske reèi imaju u recenici.


1834. Der Gouverneur von Wallachia, Alexander Ghica, befreit alle staatlichen Sklaven.
1834. Rumunski/Vlaski Wallachia Guverner, Alexander Ghica oslobadja od ropstva, sve državne CIGANSKE robove.
(Vlaška takođe poznata kao Vlahia ili Valahia; na rumunskom: Ţara Românescă, doslovno „Rumunska zemlja“; na turskom: Eflak) je bivša kneževina, koja je postojala od kasnog Srednjeg do sredine 19. vijeka. Danas je to jedna od istorijskih pokrajina Rumunije Vlaška se prostire severno od Dunava i južno od Karpatskih planina. Rjeka Olt dijeli Vlašku na dvije oblasti: istočni deo, Muntenija, i zapadni dio Oltenija. Na jugu, Vlaška se graničila s Bugarskom i Osmanlijskim Turskim carstvom, a na sjeverozapadu s Transilvanijom, te Moldavijom, na severistoku. Glavni grad je mijenjan tokom vremena, od Kurtje de Arđeš (Kurtja na Arđešu), do Trgovišta i konačno Bukurešta.)

1837. George Borrow übersetzt das Lukas-Evangelium in Romani.
1837. George Borrowi prevodi Evanđelje po Luki na romskom.

1842. Mikhail Sturdza, der hospodar von Moldawien, befreit alle staatlichen Sklaven; allerdings ist der Privatbesitz von Romani Sklaven in Wallachia und Moldawien immer noch erlaubt.
1842. Mihail Sturdza, hospodar Moldavije, oslobadja sve državne robove, međutim, privatno vlasništvo romskih robova u Vlaškoj i Moldaviji dalje dozvoljena.

1844. Die moldawische Kirche befreit ihre Romani Sklaven.
1844. Moldavski Crkva oslobođeni svoje Romske robove

1847. Die wallachsche Kirche befreit ihre Romani Sklaven.'
1847. Crkva Vlaska/Rumunska oslobadja svoje Romske robove

1848. Freilassung von Leibeigenen (einschließlich Roma) in Transsylvanien
1848. oslobadjanje od kmetstva (uključujući Rome) u Transilvaniji

1856 Rumänien: Die Slobuzenja - Abschaffung der Sklaverei, die Massenemigrationen nach Westeuropa und Amerika beginnen.

1856 Rumunja: pokret "Slobuzenja" - ukidanje ropstva i početak masovnog iseljavanja i emigracija u Zapadnu Europu i Ameriku .

Admin: komentar modifikovan dana: Mon Aug 23, 2010 11:25 pm; prepravljeno ukupno 7 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

CIGANSKI jezik poseduje 7 sledećih padežea:

Komentar  Admin on Sat Mar 22, 2008 8:22 am

Doista, postoje sličnosti između jezika i dijalekata severozapadne Indije roma kao Hindski, Sindi, Gujarathi, Marathi, Punjabi (Pendzabi) i jaka sličnost zajedničkih elemenata između dell'Hindustan carinske vlasti Roma i Sinta skupina poput nekih indijanskih plemena Banjara, (Bandzara) Leusi Punjab (Pebdzab), Lohar Gaduliya, Rajasthan (Radzastan): nomadskih plemena, koja se nalazi između ušća Inda i doline i padine Gleditsia i da su se prie mnogo stoleća, počela seliti na zapad. Hronike perrsiski, arapski, grčki i vizantski se odnose na ovaj veliki migracijoni dogadjaj

CIGANSKI jezik razlikuje sledece padeže:

jezik kojim se sluze romi u srbiji ima dva roda . muski i zenski, a od brojeva jedninu i mnozinu sa pojednostvaljenom deklinacijom  OSAM PADEZA i slozene i proste ADVERBE/Glagole za negiranje. TRI GLAVNA DIJALEKTA: LEJASKI, ARLIJSKI, TAMARSKI


1. nominativ (od latinskog nomen, što znaci ime, naziv arh. prvi padež, imenitelni padež,)

2. genitiv (od latinskog gens, što znaci rod, odnosno poreklo arh. drugi padež, roditelni padež.)

3. dativ (od latinskog glagola dare, što znaci dati, pokloniti arh. treci padež, datelni padež.)

4. akuzativ (od latinskog glagola accusare, što znaci optužiti, okriviti arh. cetvrti padež, vinitelni padež.)

5.vokativ (od latinskog glagola vocare, što znaci zvati, dozivati, i imenice vocatio, što znaci poziv, dozivanje arh. peti padež, zvatelni padež.)

6. instrumental (od latinskog instrumentum, što znaci sredstvo, orudje, sprava; arh. šesti padež, tvoritelni padež.)

7. lokativ (od latinskog locus, što znaci mesto arh. sedmi padež, predložni padež.)  

8. Ablativ  (Prvo lice )a me\mecum a nōbīs\nobiscum (Drugo lice )a tē\tecum a vōbīs\vobiscum

* može biti i nostrī ili vestrī   ili, ... kao Priložne oznake mesta sa predlozima (odavde, odande, odakle?)


Pokušaću da i ja dam svoj predlog romskom pismu, koji mi se čini, da će odgovarati svim govorima Roma, a znaci kojim ću obeležavati ove glasove biće univerzalni i poznati svim Romima širom sveta.
Romsko pismo izgledalo bi ovako:

Romsko pismo(abeceda)

romane srbikane

1. A, a = a (ava, ambrol, akhar, anav, akhor, amal, amuni, asala, asvi ...)
2. B, b = b (bar, bal, bali, bakro, bashno, bavlal, bilal, bashal, baro, ... )
3. C, c = c (curulya, cara, ciknida, civipe, cide, cidindo ...)
4. D, d = d (dad,day, dahiba, dar, devel, dive, diz, dosti, dema, dosh...)
5. E, e = e (ekvash, elefani, erat, erzi, esapi ...)
6. F f = f (filaskeri, forde, fordipe, fenyeri, frqi, fundamno, fudbal...)
7. G,g = g (gajo, galbeno, garavdo, gav, gendo, godi, giv, gono ... )
8. X,x = h ( xabe, xor, xanik, xaygara, xala, xarno xavaya, xer ... )
9. I, i = i (ij, ijutno, igaripe, iklovipe, ilustraciya, iripa, iv,isiba ...)
10.Y, y = j ( yangiya, yavin, yekh, yekhvar, yeri, yaro, yakh ,yalo...)
11. K, k = k (kakavi, kako, kalemi, kamlipe, kan, kauni, koq, kolin ...)
12. Kh,kh (Akava avazi nane ki gajikani chib. Akava si kovlo avazi.
( khani, kham, khand, khanjiri, khas, kher, khelipe, kherutne, khonik, khoro ... )
13. L, l = l ( laqipe, ladavdo, laj, lajavipe,lafi, lafyori, laloro, lil, ...)
14. Ly,ly (L.) = lj Akava avazi, shay te vakerel pe so na sine ki romani chib.
( lyil, lyen, lyim, lyimalo, lyendo, lyilyardo, ...)
15. M,m = m (macho, mahala, makhi, mami, marikli, masek, mashkaripe )
16. N, n = n (naboripe, nasvalipe, nay, nakh, nakhlipe, nango, numa, ...)
17. Ny,ny(N.) = nj Thay akava avazi nasine ki romani chib
( nyayilo, hernya, lenya, menya, romnya, grasnya, buznya.)
18. O, o = o ( Ofto, oklagiya, mofto, odola, ofisi ...)
19. P, p = p (pani, palal, phudela, phuv, palonilay, palunipe, patum, ...)
20. Ph, ph (Ki gajikani chib nane = phral, phen, phal, phir, pharo...
( phabay, phagipe, phiribe phral, phen, phak, phus, phuv ...)
21. R,r = r (rakhli, randela, rez, riqini, rigalo, rat, rig, rosh, rota ranik.)
22. Q,q = č,ć ( qin, qesma, qay, qekat, qaqe. qin, qang, qerenya, qingar, qiriklo ...)
23. Ch,ch = (Ki gajikani chib nane akava avazi .
( cham, chin, char, chavo, chay, chivdipe, char, churik...)
24. S, s = s ( saybiya, sati, salqin, sap, sasuy, sastro, suno, savato,...)
25. Sh,sh = š ( shoshoy, shabdayi, shaxa, shero, shil, shuzho, shuk...)
26. T, t = t ( taysa, takati, tasavdipe, taslyilo, taslyariba, tato, tatipe,)
27. Th,th (Sar anglune avazya – kh, ph, ch thay o th, avena kotar indiya.) = ( thav, tharela, thud, than, tharo, thagar, thulipe, thaxara ...)

28. U, u = u ( udar, uryala, ulavipe, umlal, umal, umalin, umlavdipe...)
29. V, v = v ( vakeriba, vakti, vas, vesh, vorda, vakerdo, ...)
30. J, j = dž ( jade, jayba, jamiya, jani, jandipe, jangavdipe,jivdipe ...)
31. Z, Z z = z ( zarzavati, ziyani, zoripe, zori, zumi, ...)
32. Zh,zh = ž ( zhamba, zhelka,) avazi o – Z- thay o ZH, ko sanskriti nasine.

vokali konsonanti sonanti
murshane : i,e,a,o i b,g,d,z,zh,j v, y, r,l,ly,m,n,ny
juvlyane : p, ph, k, kh, t, th, q(č), ch, s, sh, f, x, c,


Q,q = č, ć ... ( qin, qesma, qay, qekat, qaqe. qin, qang, qerenya, qingar, qiriklo ...) ... tu je najveći problem JER ne odgovara "modernim današnjim standardima" tkzv. PALATALIZACIJE za Europska podneblja. Ali rešenje je jednostavno kada bi se ta dva slovna fonetska znaka udvojila t.j. samo jedan Q,q = "ć / u "Cy" posto "Ch/č" već postoji ... Qesma = Chesma, ili, .. Qiriklo = Cyiriklo, ... ili da se "Č" i "Ć (kao u srpskoj ABECEDI) apostrofiraju a izbaci (sadasnje) udvojeno "Ch" posto "Cy" udvojeno izgleda ne adekvatno zbog nemogucnosti udvajanja "Cj" zato sto je "j" u nasem romskom jeziku = "dz" ... "j" = "dz" i bilo bi OK za sveukupno Europsko područije, ... TO ZBUNJUJUCE KONFUZNO "Q" UZETO JE za "Ć" NESMOTRENO IZ ARANAUTSKOG t.j. ALBANSKOG JEZIKA ... i nisam baš siguran ali označava samo jednu jedinu reč i to vulgarno pogrdnog izraza ... Qifsha, (ćifša) ... i jos jednu SHQIPËRIA (Šćiperia) t.j. Šiptarija ili Albanija, ...
10. Juli 2013 u 14:11 · Uređeno · Like · 1
Q,q ... taj typično Germanskog karaktera slovni znak (koji se čita kao "KU") ne bi trebao da bude zastupljen u našm jeziku jer ne postoje odgovarajuće reči u jezičnoj tkzv. ROMANSKOJ podgrupi govorne standardizacije, ... kojoj mi iako smo ROMI ne pripadamo i ne uvrštavamo se u istu, nego (naprotiv) pripadamo ARIANSKOJ (INDO-Aryan = IRAN = severne pokrajine Rajaphut, Kashmir, grad Jammu ili Pushkar) govornoj grupi koja govori romskim jezikom, a koji pripada indijskoj grupi, indoevropske porodice jezika, ... (Queen (typično za germanske jezike btw. engleski ili Quele ili Quinta ili Quarta, ... )

Što se tiče glasova romskog sistema, vremenom, seobama iz mesta u mesto, se izmenio, zahvaljujući uticajima jezika društvenih sredina. Međutim, ostali narodi su iza sebe ostavili istoriske i jezičke izvore iz kojih se može rekonstruisati stari jezik. Poznato je u istoriji, od kada je romski jezik probudio interesovanje kod naučnih radnika i to kod Neroma. Veoma je teško nešto istraživati, ako se to istraživanje ne vrši korenito, to jest da to istraživanje vrši čovek koji je od samog detinjstva govorio tim jezikom i poznaje njegovu prirodu, ali pre svega taj istraživač treba poznavati iistoriju srodnih jezika iz kojeg potiče dati jezik.
Ako danas analiziramo glasovni sistem romskog jezika, doći ćemo do jedne istine, koja proistiće iz stvarnog činjeničnog stanja, a to je neizbežno priznati da su Romi na Balkan došli iz dva pravca. Romi koji su došli sa severa, odnosno preko Karpata, vlaške nizije i prošli i boravili u zemljama slovenskih naroda imaju drugi glasovni sistem, preuzet iz jezika društvenih sredina, dok Romi koji su došli sa Juga, to jest sa Turske i Grčke imaju poseban glasovni sistem koji je veoma čistiji i nije pretrpeo glasovne promene. Kada ovo kažem, mislim da se u govorima ovih Roma, uticaj jotovanja nema, niti palatalizacije.
Pokušaću na osnovu svog sopstvenog istraživanja, do koga sam došao vodeći razgovor sa različitim grupama Roma, čitajući u poslednje vreme različite romske listove i knjige , časopise i druge naučne radove, a oslanjajući se prvenstveno na poznavanju istorije slovenskih jezika dam pregled glasova u romskom jeziku.
U svakom jeziku priroda glasova se razlikuje jer se formiraju na različiti način. Zbog prostora u ovoj knjizi ne bih govorio opširno o načinu formiranja glasova, jer sam o tome pisao fonetiku, gde sam opširnije pisao o svakom glasu i glasovnim promenama, ali sve se to nalazi u rukopisu, jer ne mogu naći izdavača i finansijera.
U romskom jeziku postoje sledeci vokali: A, E, I, O, U. ( jedna grupa Roma koji su živeli ili žive na Kosmetu, upotrebljavaju i vokal –Y-, ali je to mala grupa Roma.) Ovaj glas se izgovara zatvoreno, gde vazdušna struja prolazi kroz tesnac grla, a usne se skupljaju , kao kad se želi zviždati, a izmedju zuba ima malo prostora kroz koji prolazi vazduh. Svi gore pomenuti vokali se formiraju kao i u srpskom jeziku.
Interesantna je pojava glasa –R- koga neki Romi obeležavaju :-Rr-, jer kada se ovaj glas izgovara, jezik treperi, kao kada se izgovaraju reči u srpskom jeziku: (srp, Srbin, trn), ovaj glas u srpskom jeziku ima funkciju vokala, medjutim, Romi bi želeli da imaju duplo –Rr, koga ne mogu razlikovati ni sami i odredjivati mu pravo mesto. Ako se reči, sa vokalnim -R- napišu jednim znakom, reč ne gubi svoje značenje.
U romskom jeziku postoje oko desetak reči, u tkzv. gurbetskim (iseljeničkim /izbegličkim) govorima, koga su primili iz slovenskih jezika ili pretezno iz turskog, ali u večini govora romskog jezika taj poluvokal je prepustio mesto punom vokalu, tako da se ne oseća nikakva promena u rečima. Napriper u rečima : G´ND= GEND;
Š´L = ŠIL, BRŠ´ND = BRŠIN, C´RA = CARA, H´V = HEV, PAT´RN = PATRN
Rade Uhlik, kada je reč o poluvokalu, rekao, da postoji u gurbetskom dijalektu jedan mukli vokal, kojeg je obeležavao znakom debelog –jera- i pojavljuje se u sledećim rečima: F´NDO = FUNDO (fundamne), R´VI = ROVLI, Š´NG = ŠING, C´RA = CERA, D´LI = DILI
Ovaj poluglas sigurno potiče iz indiskog jezičkog nasledja, a možda su i jezici društvenih sredina imali svog udela. Ponekad se ovaj poluglas kod pojedinaca oseća na kraju reči, kao npr. IV*, PHRAL* GAV*, PHIR*, ali uglavnom niko ih dosada nije napisao. Poluglas se ponekada pojavljuje, kao i u ostalim jezicima, u pozajmicama: ALT*N, JAR*M ...

KONSONANTI-
a) Eksplozivni konsonanti u romskom jeziku su : B,P,Ph,D,T,Th,G,K.

Ako izgovaramo individualno ove glasove, videćemo da kod svih dolazi do zatvaranja vazdušne struje u govornim organima, koja treba da izlazi iz usta. Ako izgovaramo glasove :- B,P,i Ph, vazdušna struja iz usta ne može izaći jer usne zatvaraju prolaz. Kada izgovaramo D, T, H, vazdušnu struju zatvara jezik, a kada izgovaramo –G- K, vazdušnu struju zatvara središnji deo jezika. Svi ovi glasovi su eksplozivni.
b) Frikativni- Z, S, Z, S, F, H.
Kada izgovaramo ove glasove, govorna orudja se sastavljaju, ali izmedju njih ima malo praznine, kroz koju može da prodje vazdušna struja. Prolazeći (vazdušna struja), kroz ovaj tesnac, čuje se grebanje o zidove i čuje se jedan pisak, zviždanje.
Kada izgovaramo –Z-, i –S- vazdušna struja prolazi kroz tesnac koji stvaraju gornji i donji zubi. Glas – F- se stvara kada vazdušna struja prolazi kroz donje zube i preko donje usne. Dok glas –H- se stvara kada vazdušna struja prolazi kroz tesnac koji se stvara u zadnjem delu grla, odnosno zadnjem delu jezika. Medjutim, u pojedinim govorima romskog jezika, koga Romi upotrebljavaju, formira se duboko u grlu, kao u arapskom jeziku muklo, grebavo –H-. Ako izostavimo ovaj glas, koji je zaostavština persiskog glasa –H- u rečima, reč ne gubi svoje značenje. Ovaj glas forsiraju i traže da ostane u upotrebi Romi koji mnogo nisu upučeniji u lingvistici, već samouci, a teže da ovaj glas ostane karakteristika gurbetskog govora.Mogu slobodno reči da se ovaj glas po prirodi formiranja razlikuje od formiranja glas –H- u srpskom jeziku.
c) Afrikativni konsonanti (složeni), oni su složenijeg i zatvorenijeg tipa, odnosno složeniji su od eksplozivnih i frikativnih glasova : u prvom delu izgovora nastaje pregrada, pa kada se ona ukloni, nastaje izgovor sa strujanjem (šum ili pisak).
U afrikate se mogu ubrajati naši specifični glasovi koji se izgovaraju posebnom artikulacijom, a to su : -Ph, Th, Ch, Kh.
Glas –C- se formira kao i u srpskom jeziku od glasova, odnosno od elemenata glasova –T+S
Glas –Q-(qelik), je tvrd i on se u romskom jeziku izgovara razlicitije od glasa –Č- u srpskom jeziku .
Glas –J-, je takođe tvrd i različit u izgovoru od srpskog –Dž-. Formira se od glasova d+z=dz.
Meki parnjaci ovih glasova se u pojedinim govorima romskog jezika upotrebljavaju, ali su novijeg datuma, a formirali su se pod uticajem drugih glasova jezika društvenih sredina, zato kod Roma, dolazi do velike poteškoće u njihovom razlikovanju.Zaključak je da meki suglasnici u romskom jeziku nisu postojali i ne treba postojati, jer je to vestačka tvorevina, koja dolazi zbog glasa –j- u dodiru sa glasovima –T, i –D_, a takodje i kada se prednjonepčani- K i G , nalaze ispred glasova :-E- i I. Pomenute glasove u potpunosti mogu zameniti glasovi –K-, npr. –KER, - , a ne ĆER (radi)., KIRI, a ne ĆIRI (mrav), u nekim govorima glas –K- ispada i umesto njega dolazi glas –C-, što po mojoj prepostavci je stariji oblik od glasa –K-.
Takav je slučaj i sa glasom –Đ-(DJ), jer se umesto njega u više govorna područja upotrebljava glas –G-, kao npr. GELO (DJELO), GIV (DJIV), GILI (DJILI), Isti je slučaj kao i kod glasa –K-. Umesto glasa :-G- upotrebljava glas – Z-: ZIJI, ZIV...
Kada bi se standardizovao romski jezik ja bih izbacio meke suglasnike, koji stvaraju velike poteškoće učenicima u školama, a i odraslima, jer romski jezik upotrebljava samo tvrdrde suglasnike.
U ovoj grupi konsonanata spadaju i karakteristični glasovi, koji se upotrebljavaju samo u romskom jeziku sa izuzetcima . To su sledeći glasovi: -Ch, Kh, Ph, Th,. Verovatno ovi glasovi su ostali iz starog romskog jezika. Ako uporedimo glasove u sanskritu, onda bi došli do saznanja da su u sanskritu postojali sledeći glasovi: _K,G,C,D,T,P,B, imali mek glas aspirat –H-, npr. Ch,Gh,Th,Dh,Ph,Bh...
Neki naučnici glasove :-Ch,Th,Ph,Th, ubrajaju u grupu dvoglasa (diftonga). Smatram da ovi glasovi nisu diftonzi, već aspirativni konsonanti (jednoglasni), a što se pišu sa dvoznakom to je pitanje transkripcije.

SONANTI –

Sonanti ili glasnici se izgovaraju sa preprekom kao i suglasnici.Ali, svi se oni izgovaraju sa zvučnom strujom koja dolazi sa glasnih žica i traje duže. Njihova punozvućnost i njihova trajnost približuje ih vokalima, ali oni imaju suglasnicki šum i lokalizovani su- što ih približuje suglasnicima.
Glas:-L- u našem jeziku se razlikuje od glasa u srpskom jeziku jer je stvaranje ovog glasa različito. Ono je po postanku starije i tvrdog je porekla, medjutim u blizini sa glasom –J-, dolazi do njegove umekšanosti i izgovara se izmedju tvrdog i mekog glasa, što je vremenom dovelo i do stvaranja njegovog parnjaka glasa –Lj-.
Romski jezik poznaje sledeće sonante: V,J,R,L,Ly,M,N,Nj.
Za razliku od srpskog jezika, glasovi: Ph<Kh,Th,i Ch, nemaju svoje parnjake kao i glasovi :H, C, F, koji takodje nemaju parnjake u srpskom jeziku. Naši karakteristični glasovi: Kh. Ch, Ph, Th, su bezzvučni, dok situacija ostalih glasova u romskom jeziku je ista kao u srpskom jeziku.
Konsonanti po mestu stvaranja u romskom jeziku je ista kao i u srpskom jeziku, medjutim postoji mali broj glasova koji se razlikuju.
Glas:-Ph- se stvara kada zatvaramo usne pa vazdušna struja ne može proći jer se duboko u grlu skuplja vazdušna struja, kao kad se stvara glas –H-, a onda vazdušna struja prolazi meko izmedju usana, ali se oseća duboko u zadnjem delu grla jedan mali tesnac. Prilikom izgovora ovog glasa, glas –H- se ne čuje, već se oseča.
Na isti način se stvaraju i glasovi Ch,Th, i Kh, sa razlikom što je jasno gde se stvara –T- odnosno glasovi K, i C.
Palatalni alveolarni i nosni suglasnici se stvaraju na isti način kao i u srpskom jeziku., te radi toga smatram da nije potrebno pisati oonim stravrima o kojima se zna.Ranije sam govorio o tvrdim slivenim suglasnicima –C- i Dž, medjutim naknadno ću o njima posebno pisati. Takodje glasovi: Lj, i Nj, prestavljaju poseban problem u romskom jeziku, jer u prošlosti nisu postojali, ali je vreme učinilo svoje da se bez njih u romskom jeziku ne može, jer jezik postaje bezzvučan, jer ako se izgovaraju oba glasa, to jest –l+j, ili N+J, a to dolazi narocito u gradjenju množine kod imenica.
Smatram da je potrebno, malo opširnije govoriti o karakterističnim glasovima u romskom jeziku, jer je to zaostavština sanskrita. Glas:-Ph, se stvara na drugačiji način od glasa –P-. Pri izgovoru glasa –P- usne su zatvorene tvrdo, dok pri izgovoru glasa –Ph- usne su meko zatvorene. Ovu razliku možemo uočiti ako izgovaramo nekoliko reči sa glasom –P i Ph. npr.
P: pani, pana, palal, paračuvi, papo, periba pani, patum pošom ...
Ph : Phir, phral, phen, phal phuv, pharjar, phov ...
Glas – Th-
Ovaj glas se pojavljuje i u drugim jezicima, ali njegovo stvaranje je drugačije. U engleskom jeziku ovaj glas je mekši, u njegovom stvaranju jezik se nalazi medju zubima, bolje rečeno prednji deo jezika prelazi sekutiće, odnosno dodiruje gornje zube, a vazdušna struja prolazi kroz njih.
Naš glas, odnosno glas –Th- kada se izgovara u romskom jeziku, jezik ostaje u ustima, prednji deo jezika stvara pritisak u prednjim delovima zuba i zatvara vazdušnu struju i kada se jezik povlaći, onda nastaje eksplozija i stvara se glas –Th-
Takodje, kao i u ostalim karakterističnim glasovima nastaju iste promene pri stvaranju glasa –H-. Naš glas, takodje se razlikuje od sličnog glasa u albanskom jeziku.
Kako bi se osetila razlika izmedju glasa –T- i –Th-, daću nekoliko primera:
Glas: -T- ; tikno, tato, tava, telal, mato, teluno....
Glas:-Th-; thuv, thud, thav, than, thagar....
Sto se tiče glasa –L- u romskom jeziku oseća se neka mala razlika u izgovoru, jer ponekada, ovaj glas može biti mek, a nekad tvrd. Kada glas –L- dolazi umesto glasa –Lj-, onda je mek; tada jezik ne izlazi iz usta, odnosno zuba, dok kada se izgovara glas –Lj- napušta zube kao npr. “ljolo, luludi, paljal, phral, ikljilo, melalo, makhlo...
Mora se pomenuti, da je verovatno glas –L- u staroromskom jeziku postojao i da se ono jedino i upotrebio, jer u romskom jeziku postoje govori, koji jedino upotrebljavaju glas-L-, i da umesto glasa –Lj- upotrebljavaju glas –J- , kao npr: muji, buji ...(muli=mulji) ; buli=bulji). Iz ovoga proistiće, da je glas –J- ispred glasa –L-, kao u slovenskim jezicima dao glas –Lj-, dok u nekim romskim govorima, kao što je Šaip Jusuf u svojoj ortografiji ostavio da se ova dva glasa čitaju pojedinačno.
Kada je rec o glasu –R-, srednji i zadnji deo jezika se širi i obuhvata sa strane zube, a prednji deo jezika se sužava i otvrdne, biva izbaćen zbog vazdušne struje do zuba tako što momentalno zatvara izlazak struje, zatim se ponovo vraća na predhodno mesto. Pri stvaranju našeg glasa –R- naš jezik vibrira, odnosno treperi kao u francuskom jeziku ili kod Albanaca, koga obeležavaju sa dva –Rr-. Dok postoje reči gde glas –R- ne treperi, kao u rečima: rat, dur, , dok u rečima: akhorr, rratvalo, tikororro, rrikono, marro, rroj, varro, mirro, jezik treperi. Ovaj glas u ovim rečima ima funkciju vokala. Smatram, da romskom jeziku nije potrebna ortografija koja bi opterečivala pravilnu upotrebu ovog glasa u rečima, jer reč, time ne gubi svoje značenje.
Sto se tiče glasa- J-, formira se slično kao i u srpskom jeziku, medjutim, u nekim govorima se ne upotrebljava posle glasa-I-, kao npr. dairi, kaiši, ali u nekim govorima se upotrebljava ispred njega glas –H- npr. dahiri.
Smatram, da je bolje pisati glas –J-, posle glasa –I-, jer time reči dobijaju u zvučnosti, kao npr. bijav (biav); odija (odia), ; takodje, glas –J- treba pisati u množini reči koje se završavaju glasom –J-, npr. rojja, dajja, mujja najja nilajja, jer se nastavak –ja- koristi u gradjenju množine, ali može doći i do sažimanja, to je pitanje dogovora, jer ako se ne piše nigde dupli glasovi, nije potrebno da se i ovo pravilo uvede, jer reč ne gubi svoje značenje.
Glas – Nj-, u nekim govorima se ne upotrebljava, a u poslednje vreme u Makedoniji su stvorili pismo bez glasa –nj-, tako da se posle glasa –N-, glas –J- čita kao poseban glas, a takogje i posle glasa –L-. npr. menja, lenja, gurumnja, grasnja, hernja ... Potrebno je dobro rasmisliti, da li se ovi pomenuti glasovi trebaju čitati kao posebni ili da se čitaju kao sliveni glasovi. Glas –Lj- deli sudbinu glasa –Nj-, ali naš glas –Lj- po formiranju i izgovoru, kao i glas –Nj- , nije sličan glasovima u srpskom jeziku. Naši glasovi se stvaraju kada se jezik malo savije, ne dodirujemo gornje nepce vrhom jezika već gornjim delom jezika.
Ovi glasovi verovatno nisu postojali ni u sanskritu, a u našem jeziku su se stvorili pod uticajem drugih jezika i verovatno se stvarao kada se glas –J- nalazio iza glasa –L-, odnosno, glasa,---N-, i to najvise u stvaranju imenica. Postoje reči kada iza glasa dolazi glas –J-, kao što je bulji, -buli-buji,mulji-muli-muji;leljen-lelen-lijen; ovde umesto –J-, dosao je glas –I- a drugo –Lj- dalo je –J-; mlji-mli-miji-miri; valjani-vajani.
Glasovi –S- i Z- jedna grupa Roma u svom govoru ove glasove stavlja na kraju reči, npr. pijas, hajas, lijas, (to su nastavci, kao što su –ja- u drugoj grupi Roma)
Glas-Z- kod jedne grupe Roma se upotrebljava umesto glasa –G- npr. giv, ziv; gili- giji; ziji.
Glas- C- ne postoji u sanskritu i verovatno je pozajmljen iz drugih jezika, a stvara se na isti način kao što se stvara i u srpskom jeziku. Ovaj glas je u nekim govorima prešao u druge glasove, kao npr. cijani- tihani; cikno-tikno; medjutim, negde je –C- preslo u –K- npr. ciral>kiral>ciral; ciri>kiri>ciri; machi>makhi>machi; a negde je zauzeo mesto glasa –T- npr. buci>buti. Ovo se može obijasniti i time što se glas –Č- sastoji od T+Š.
Sliveni glasovi : Č, Ć, Đ,Dž- , pomenuti afrikati se razlikuju od svih afrikata drugih jezika. Veoma je teško govoriti o ovim glasovima, sem što se u Roma vrlo teško mogu razlikovati tvrdi i meki glasovi.Večina Roma upotrebljavaju samo tvrde glasove. U sanskritu je postojao palatalno neaspiralni glas –Ča.
Isti je slučaj i sa glasovima Đ,Dž, , medjutim ove glasove Romi u Makedoniji veoma meko izgovaraju, na ugledu mekih suglasnika u makedonskom jeziku. Smatram da su ovi glasovi u romskom jeziku postali od starih glasova: -T,i D-
Postojanje ovih glasova i njihov razvoj u istoriji jezika nam je poznat, a poznato je i što su dali u slovenskim jezicima. U slovenskim jezicima-T- je dalo tvrdi glas –Č-. Smatram da je isti slučaj i u romskom jeziku, jer reč, BUTI u nekim govorima romskog jezika daje rec –BUČI- (tvrdi suglasnik-). Treba napomenuti da u našem jeziku, odnosno u srpskom jeziku, ranije je bilo –naidem-, doidem-dojdem (elementi glasova –E-i I- se nalaze u glasu –Dž-. Tako je bilo dok nije došlo do odvajanja vokala, a zatim, kada je došlo izmedju –O- i –Dž-, kada su se priblizili –D- i –J- dobijeno je –Đ-. Bolje rečeno, meki afrikati –Ć-, Đ- vremenom su presli u – Č- i Dž-. Treba spomenuti da meki sliveni suglasnici, naročito meko-Ć- je učinio da se srpski jezik odvoji u posebni jezik od slovenske grupe.
Smatram da u romskom jeziku treba postojati samo tvrdi sliveni suglasnici, jer se oni po prirodi glasova a i po formiranju veoma bitno razlikuju od ostalih sličnih glasova.
U pojedinim govorima mesto mekih slivenih glasova upotrebljavaju glasovi –G- i –K-npr. čerav>kerav; čirmo>kirmo; čirvo>kirvo; pečol>pekol; čiral>kiral...Medjutim u nekim rečima mesto mekog slivenog glasa –Ć- treba upotrebiti tvrdo –Č- npr. u rečima –Čor-, ne moze umesto –Č- upotrebiti –K-, jer se u reči gubi značenje, umesto (čor=lopov), ako ga napišemo KOR, reč nema nikakvo značenje.
Slična je situacija i sa glasovima: Đ i Dž-, npr. đili>gili; đendo>gendo; đelo>gelo; điv>giv...
Pojedini Romi, veoma teško izgovaraju karakteristične aspirate u romskom jeziku. Npr. glas- Ch-, u nekim govorima upetrebljavaju glas –S- (kao u makedonskom jeziku svono). Ovaj se glas nalazi u sanskritu, a formira se kada se vazdušna struja zatvara prednjim usnama, srednji deo jezika diže se prema nepcu, dok prednji deo jezika dodiruje prednje zube. Oseća se jedna presija i kada se vazdušna struja probija, čuje se suštanje i duboko grleno –H-
Ovaj glas se upotrebljava u sledećim rečima :churik, chiv, chavo chaj, cham, chib...Medjutim, ponekad, odnosno u nekim govorima, umesto ovog glasa upotrebljava se – Kh-. npr. chin, >khin; cher>kher; chelav>khelav; jacha>jakha; - Verovatno pod uticajem drugih jezika došlo je do ovakve promene. Verujem da je u romskom jeziku pre glasa – Ch- postojao u rečima glas:-Kh-
Da se ne misli, da glas-Ch- nije postojao u romskom jeziku; on je postojao, ali umesto glasova –Č-i K- smatram da bi dobro bilo upotreba –Kh- umesto –Ch-...
Glasovi –G- i –Kh u romskom jeziku se razlikuju i ne mogu se medjusobno mešati niti u govoru niti u pisanju.
Glas –K- se nalazi u sanskritu, bio je guturalno neaspiriran, muški konsonant. Glas –K- se stvara kada zadnji deo jezika medju zadnjim nepcima zatvara vazdušna struja, a onda kada se izgovara glas –K- ali prilikom ispuštanja vazdušna struja prolazi, npr. kanavi, krlo, kalo, ker, rikono, kan, kakavi, sikavno...
Glas:-Kh- stvara se na isti način kao i glas –K-, ali prilikom ispuštanja vazdušne struje ona prolazi, brzo a usne su poluotvorene, npr. khoro, khoraj, kher, khani, khel, jakh, nakh, makh, khil...
Ove reči da se ne pišu glasom –Kh- imale bi drugo značenje, kada bi se upotrebio samo glas –K- npr. KHORO>testija; ,dok reč KORO=slep; KHER=kuća; KER==radi NAKH=nos; NAKH=prolazi
Glas –G- je vrlo karakterističan u romskom jeziku. Zbog upotrebe ovog glasa, može se govoriti i o dijalektima. Jer ovaj glas ispred glasova –E-I- prelazi u druge glasove ,odnosno u Č-i Đ. npr. kergum, kergan, phirgen, margen, gilavgen, margen, a nekada umesto –G- dolazi –D- npr. phirden, marden, gilavden...
Glas –H- ovaj glas se stvara duboko u grlu, kada jezik zatvara vazdušnu struju, ali ostavlja jedan tesnac u zadnjem delu nepca. Ovaj glas nije sličan srpskom glasu-H-. Glas –H- u romskom jeziku je mekši i kada se izgovara, kroz usta prolazi veća vazdušna struja. Ovaj glas je u sanskritu postojao i spada u muške neaspiralne glasove.Moramo spomenuti da ovaj glas, odnosno elementi ovog glasa stvaraju naše karakteristične glasove koje ne postoje u drugim jezicima. (Kh,Ph,Ch,Th) U romskom jeziku ovaj glas zauzima značajan položaj, odnosno mesto i može se reči da je nekada tvrd a nekada mek, npr. ha, hari, hanik, har, harni, herni, halano...
U romskom jeziku vrlo je teško govoriti jer nemamo na osnovu čega pisati i na šta se oslanjati. Nećete mi zameriti ako sam pogrešno obijasnio neke glasove u romskom jeziku, ali smatram da će ovaj materijal poslužiti budućim generacijama za dalji rad.
Za svoj rad od literature sam upotrebio Fonetiku srpskog jezika- Aleksandra Belića, Dijalektologiju, Asima Peca, Istoriju starolovenskog jezika, dr. Ugrinove i autore Roma koji su nešto pisali o romskom jeziku.

Do danas su se mnogi Romi i neromi bavili istraživanjem romskog jezika i pisma. Međutim, smatram, da posebno mesto zauzima čovek koji želi da nam pomogne i da nas poveže sa našom maticom. To je gospodin JANARDHAN PATHANIA (INDIJA) koji nam je poslao svoj predlog normiranog romskog jezika i pisma. Smatram da ćemo biti svi saglasni da uz male izmene usvajamo njegov predlog ortografije. Za prihvatanje standardnog jezika Roma, smatram da je još rano govoriti, jer nam kao primer mogu poslužiti i drugi jezici drugih naroda, koji su se dugo služili sa više književnih jezika ( Slovenci, Albanci), do konačne jedinstvene standardizacije.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Romi: Khanjari (kokošari, poslednji cergari) iz Srbije i Crne Gore, pravoslavne vere(1960.),Ludari (najbliži Bojašima-koritari) iz Srbije, pravoslavne vere (1960-1965.), Horahaji iz Bosne, Makedonije i Kosova, muslimanske vere (Arlije, Aškalije, Gopti,(kopti) kovaci, meckari/ursari 1965., 1970., 1980. 1988. 1993. 1994.) te Sinti (cirkusanti, lunapark 1975.) iz Austrije i Italije koji su katolici poput Lovara-autonomnih hrvatskih Roma. Danas, Romi došljaci, uz prethodno prisutne Rome Bajaše (Koritari, dolaze iz Rumunjske preko Madjarske: 1909-1915) Rome Kalderaše (kotlari, kaldare = rumunski/kotao) i Šijake (metlari, iz Madjarske, Srbije i Rumunije 1892-1914) i autonomne hrvatske Rome-Lovare (koji su danas u manjini) cine osam skupina Roma u Hrvatskoj. Ukupan broj hrvatskog romskog stanovništva, prema popisu stanovništva iz 2001. godine, iznosi 9463 Roma.

Krajem XIV i pocetkom XV veka vec ih ima gotovo u svim zemljama Srednje Evrope, gde se pominju u hronikama nekih gradova.

ne znam da li vam je poznato da je i legendarni Charli Chaplin pripadnik ovog naroda!

Kad su stigli u Hildeshajm 1407. hronicari ih nazivaju "Tatarima", pretpostavljam zbog boje koze. Sedam godina kasnije, pominju se u Bazelu, a 1415. u Kronstatu (danasnji Brasov u Rumunija)..Prema ovom izvoru: "Gospodin Emaus iz Egipta, sa 120 ljudi, primio je hranu i novac od gradskog veca..."..

Izmedju 1417. i 1420. Cigani su se pojavili u mnogim gradovima: Augsburgu, Lineburgu, Hamburgu, Lübeku, Vajmaru, Rostoku, Magdeburgu, Leipzigu, Frankfurtu, Strasburu, Zürihu, Bernu, Satijon-an-Dombu ( Savoja (franc. Savoie, tal. Savoia, engl. Savoy), povesna pokrajina u istocnoj Francuskoj. Od 1416-1720. cela vojvodina je bila u ta davna drevna vremena inace pod vlašcu Savojske dinastije, ciji su vladari 1720. postali sardinskim kraljevima, a od 1861. i kraljevima Italije.
Briselu ... Kao "Egipcani" i "Tatari" stizali su u grupama od 100 do 300 ljudi (ne racunajuci decu) s posebnim pismima koja im garantuju bezbedan prolaz (pominje se i propusnica koju im je, verovatno, dao kralj hrvatsko-ugarski kralj Sigmund 1401 god.,
= Der Schutzbrief des ungarischen Königs und römisch-deutschen Kaisers Sigismund (1423) ermöglichte den Zigeunern, sich fast überall in Europa zu verbreiten. Von den registrierten 5573 Zigeunern, das waren 2,41% der Gesamtbevölkerung, sprachen: 4451 nur Ungarisc 1122 ebenso Zigeunerisch wie Ungarisch. Als bevorzugte Gewerbezweige und Tätigkeiten werden angeführt: Lehmarbeiter (955), Lehmziegelstreicher (680), Tagelöhner (634), Musikanten (478), Ziegelbrenner (273), Schmiede (247), Spinner, Weber, Korbflechter (154), Seiler, Bindfadenmacher (113), Trogmacher (99), Kesselmacher und -flicker (79), Abdecker (16). Unter den Arbeitslosen finden sich die Diebe, Wahrsager und Kartenleger. Die Zigeuner trugen mit ihren spezifischen Tätigkeiten zur wirtschaftlichen Entwicklung der Region bei. Das Zusammenleben über mehrere Jahrhunderte ermöglichte das Kennen lernen und den Austausch kultureller Werte. Leider hat man sehr spät begonnen, die Volksüberlieferungen der Ungarn. Römenien, Serbien .... ecetara, ... und vor allem der Zigeuner zu sammeln. (Zigeunerregister 1895, 50, 60-82)
Najveca grupa od oko 14.000 osoba stigla je u Strasburg 1418. godine. Prema hronicaru, Cigani su govorili da im je sudjeno da lutaju sedam godina i da su dosli iz Egipta. Njihovog predvodnika "kneza" Mihaila pratilo je pedesetak konjanika. Njegov brat "knez" Andrija, po dolasku u Satijon-an-Domb, predstavio se kao "knez od Malog Egipta"... U januaru 1420. pojavio se u Briselu, gdje su gradske vlasti njega i njegovu pratnju snabdele hranom i picem. U martu iste godine ova grupa je stigla u Holandiju, a 1421. u Monsu, u Belgiji, obrela su se oba brata, Mihailo i Andrija. Andrija, sa svojom grupom, stigao je u Bolonju 1422. a u julu iste godine, ova grupa je presla iz Forlija u Rim da posjeti papu. Prema istrazivanju, ova poseta je imala za rezultat dokument, u kome je ova grupa dobila blagoslov pape Martina V, ali nikada nije dokazano da li je taj dokument autentican ili je falsifikat.

Kasniji izvori svedoce o njihovoj pojavi u Bazelu, Minsteru i Regensburgu, gde se pominje jedan drugi "knez" , Ladislav. Smatra se da je on posedovao pravi dokument, koji je potpisao kralj Sigismund. Na celu grupe koja je stigla u Spaniju 1425. bili su Jovan od Malog Egipta i Toma od Malog Egipta.

Jedan izvor kao datum njihovog dolaska u Pariz navodi 17. avgust 1427. Za razliku od drugih, ovaj izvestaj navodi odakle su dosli i zbog cega su dosli. Ta konkretna grupa nije bila velika i stigla je na konjima iz Rima. Predstavili su se kao dosljaci iz "Egipta", odakle su, navodno, proterani zbog svojih hriscanskih uverenja. Savetovano im je, govorili su, da posete papu, sto su oni i ucinili i dobili njegov blagoslov. Medjutim, da bi okajali svoje griehe, morali su da lutaju svijetom sedam godina i da za to vrieme nikada ne zanoce u postelji. Pred kraj avgusta jedna druga, mnogo veca grupa stigla je u Pariz i izazvala paznju svojim izgledom: Cigani su bili tamne puti, tetovirani, cak i po licu, i nosili su srebrne mindjuse. Zene su proricale sudbinu, pa je sve to, uprkos njihovoj prljavstini, privuklo mnoge gradjane.

Izvor koji pominje njihov dolazak u Konstancu 1430. navodi kako su to "Cigani" iz "Egipta", koji se nalazi "blizu Krfa". Ovaj podatak ukazuje na Mali Egipat, njihovu naseobinu u Grckoj, iz koje su krenuli.

Sljedeci izvori znacajni za proslost Cigana su Saksonska hronika Alberta Kranca (1564) i Cosmographia universalis (1588) Sebastijana Minstera. Ovaj drugi naucnik pominje grupu Cigana (1544), cije su zene bajale i proricale sudbinu, imale mnogo dece, neobicno izgledale itd. I njemu je bilo poznato da Cigani imaju "pismo" koje im obezbjedjuje kretanje i da su "osudjeni" na sedam godina lutanja.

Izvori pokazuju da su se, u istom stolecu, Cigani pojavili u Svedskoj (1512.), Velikoj Britaniji (1514.), Norveskoj (1544.) i Finskoj (1597). U Spaniju je prva grupa Cigana stigla 1425., kada je bila prognana iz Francuske. U hronikama iz ovog vremena navodi se da su ciganski "knezovi" bili primljeni u zamku bivseg vojnog zapovednika i cuvara pecata Kastilje, vojvode Migela Lukasa de Iransa.


Admin: komentar modifikovan dana: Sun Apr 26, 2015 3:57 am; prepravljeno ukupno 11 puta

Admin
Admin

Broj komentara: 249
Registration date: 2008-03-21

Vidi profil korisnika http://romanistan.frei-forum.com

Na vrh Go down

Stranica 1/2 1, 2  Next

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh


Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu